Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение

Мерките за извънредното положение вече са в закон - временен
Обновена: 17 мар 2020 16:16 | 17 мар 2020 16:16, Камелия Цветанова
235
Гешев зове: Трябва да се мине в режим на почти военно положение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в парламента прие на първо четене Законът за мерките при извънредното положение, което беше въведено от 13 март до 13април.

По време на дебатите главният прокурор Иван Гешев коментира, че законът вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен.

„Трябва да се мине в режим на почти военно положение“, отсече той.

Законът за извънредното положение, които утре ще бъде обсъден и в пленарната зала, въвежда действащите и към момента мерки, въведени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Новият закон дава оттук нататък възможност с министерски заповеди мерките да се променят. Действието на текстовете пък ще се прекрати в момента, в който извънредното положение заради коронавируса бъде отменено.
Със закона се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива.

Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. За тези мерки вече анонс направиха ресорните министри и бе ясно, че те ще залегнат в проекта.
Изрично се записват и задължения на работодателите по време на извънредното положение: въвеждане на дистанционен режим на работа, а ако не, работодателят трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Другите възможности за това са въвеждане на непълно работно време, предоставяне на възможност за платен и/или неплатен отпуск.

Ако има граждани, които пътуват зад граница в периода на извънредно положение - въпреки препоръките това да се случва само при абсолютна неизбежност, те ще бъдат длъжни за сключат здравна застраховка, гласят още мерките в проекта.

Командировките и обученията на територията на страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище, гласят още новите мерки в извънредната ситуация.

Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от различните видове управляващи органи. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да-а,офци-аборигени!Прозорецът на Оберон е въведен в активно действие,особено,когато за двигател му е избран "двигател тип Мусолини,или пък,Хитлер" -засега се клатушка между двата типа!!!Но няма значение,кой от двата типа ще се затвори пред овцете!!!Пуснете си за опресняване на "мозъците",клипа на Пинк Флойд,"Стената"!Приятно гледане !!!
169
2
 
1
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
Вервайте им
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много подозрително. подозирам, че пак целта е някаква далавера - примерно да искат национализация и да ти вземат магазинчето, понеже им трябвали средства за маски примерно, пак ще е нещо извратено по нашенски тертип. а и какви са тия доктори генерали с военни униформи като през 1950 година?
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanНе са ти ясни нито цифрите които цитираш, нито прогнозите. С такива като теб, всяващи паника за евтини дивиденти в момента е пълно: кряскат по форумите, защото самите тях ги е страх.
166
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
190, да, мислих си го и аз. Не знам защо не го въведат като мярка.
165
8
 
5
 
! Отговори
Фар преди 4 години
Еми прав е за съжаление! Щото тепърва почва!
164
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Много моля администраторите да се намесят и да изтриват постове, написани на език, различен от българския!Това е български сайт, и трябва да се пише на български!
163
0
 
11
 
! Отговори
серена преди 4 години
Военно положение се прави с армия,драги ми прокурор,у нас такава-няма !Друго за голямо обяснение-няма.За другото питай ВМРО -то и лично Шкемб, Щаб войвода.Поздрави от Банско,ле си!
162
2
 
10
 
! Отговори
До Лан 188 преди 4 години
Предполагам, че поста ти беше за мен. Смъртността, която цитираш е от заболелите. Заболели са основно възрастни хора а и смъртността е сред тях. Лошо. Но ние си правим по-лошото, като съсипваме всичко за младите хора. Възрастните може да а / си седят в къщи, като им помагат приятели и б/ ако нямат възможност да им помогне държавата / приятели. Вместо това ние съсипваме всичко, съградено последните 20 години. Щеше да ни струва по-малко животи и много по-малко болка.
161
4
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
187, смъртността към момента е 9%. Мъртви 7547, възстановени 80889. Смъртността е съпоставима с тази от испанския грип, с тази разлика че пътуването е още по-лесно, че много по-голяма част от населението е градско...и икономиката ни е ужасно крехка. Можем само да се молим на Бог за изцеление...испанският грип е продължил две години.
160
0
 
6
 
! Отговори
Fenb преди 4 години
И какво ще направят извънредно?Ще пуснат военна заповед да се снабдят всички лекари и аптеки с маски на първо време?!Сега кой им пречи?!
159
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лан, не е толкова. Влез по държави, попрочети малко, 25+ процента е за някои възрастови групи. Да не казвам че са моите :(. За други е 0. За щастие. Средно около 4%. Но това са само за заболелите. Предположих в поста си,, че всички ще "го изкарат" - най, най песимистичен вариант. Разберете, чупим си държавата, Европа и светът в момента. Тъпо!
158
1
 
10
 
! Отговори
Копитото преди 4 години
А аз мисля че ти другарю Гешев не си гледаш работата която е да следиш дали се спазва законът. Къде си тръгнал да даваш съвети и препоръки другарю прокурор!
157
4
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Поправка, поради некадърността на западната цивилизация, вече е 9%...
156
6
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
176, бих се съгласила с двете ръце...обаче смъртността е над 8%, което е 560 000 души от 7 милиона...Страх ме е от икономическите последсвия...страшно. Страх ме е да не доведат дори до по-голяма трагедия.
155
4
 
15
 
! Отговори
666 преди 4 години
Военно положение, ама истинско, да се вземе властта от тия и тоя, смешковци.
154
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западната система се продъни тотално. Това е един обикновен вирус, всяка година има такива вируси, но се използва за повод за фалиране на дребния и средния бизнес и оправдание за провала на западната капиталистическа система.
153
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това като че ли е тест каква е поносимоста на раята към ограничаването на правата и.
152
0
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Искаш да си първия обитател на стадион ли?-------------------------------------------------------------Те под стадионите ги инквизираха в Чили, да кажат всичко скрито-покрито !
151
9
 
10
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До 171Не пич. Тия си мечтаят за твърдата ръка, за нова Ялта, та белким пак ни отстъпят на Матушката, та белким колхозниците пак ни окупират, та белким тия станат активни борци, та белким ги назначат за миячи на кръв в Белене, Скравена и другите отворени отново лагери... Това са им мечтите на петолъчниците!