Какъв е ударът на карантината върху България?

За 40 дни трафикът в заведения и търговски центрове се е свил с 66%
3 апр 2020 16:05, Елена Кирилова
51
Какъв е ударът на карантината върху България?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Google пусна нови данни за това как пандемията на коронавируса е свила потока от хора в магазините, публичните паркове и други места в над 130 държави, включително и в България, съобщава Investor.bg.

Докладът за страната показва, че трафикът на места като ресторанти, кафета, търговски центрове, тематични паркове, музеи, библиотеки и кина се е свил с 66% в периода 16 февруари – 29 март.

В същото време посещенията в хранителни магазини, аптеки и дрогерии са спаднали с 36 на сто. Тук понижението е по-ниско спрямо това в заведенията, тъй като съгласно условията на блокадата у нас посещенията в този тип търговски обекти са позволени, докато кафенетата и ресторантите затвориха врати след 8 март.

Парковете, които вече е забранено да бъдат посещавани поради голямото струпване на хора, отбелязват с 32% по-малко трафик през посочения период. В тази категория попадат и местата за разхождане на домашни любимци, обществените градини и плажовете. Припомняме, че разхождането на домашни любимци у нас е позволено в момента в парковете. Освен това забраната за посещения на паркови пространства беше въведена на 20 март, което е в края на следения от Google период и обхваща периода от 16 февруари до 8 март, когато все още не беше наложена карантина и не се препоръчваше изричното социално дистанциране.

На местата, свързани с градския транспорт, като спирките на метрото, автобусите и трамваите, трафикът е намалял с 58%.

След налагането на блокадата множество компании призоваха служителите си да работят от домовете си, ето защо движението на работните места се е свило с 29%. При местата за пребиваване се наблюдава 11% ръст.

По отношение на спада на посещенията на ресторанти, кафенета, търговски центрове, кина и други от първата категория, първенец според данните на Google е Благоевград със 74% понижение, следван от Варна (72%) и Кърджали (71%). В София град по този показател понижението е със 70%, докато в Пловдив е с 68%.
За София град са отчетени 35% по-малко трафик към хранителните магазини и аптеките, а в Пловдив то е 38%. При двата града се отчитат съществени разлики в посещенията на паркове. В София те са се свили с 42%, докато в Пловдив - с 33%.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се има предвид че измерването на гогле-то е на база местоположението и броя на клетъчни телефони, не смятам че е много миродавно. Няма как баравете и кината да са затворение пък да генерират трафик !?
41
5
 
11
 
! Отговори
жален бежанец преди 4 години
когато им обяснявах на тези с големите заплати че няма да е вечно ми се смеехаслед тази корана бурябизнесът ще затваря маловажните нещасъкращава скъпо-платените служители и ще остави нископлатенитекакто беше в строителния браншда му мислят комп. меринджеибанкови служители с големи заплатии всички др.меринджеи с големите заплати
40
2
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Карантината има и положителни страни.Върнахме се 30 години назад.Няма дискотеки,няма ресторанти,търговски центрове,няма задръствания,всеки си стои у дома,няма престъпност и т.н.
39
2
 
4
 
! Отговори
шопа преди 4 години
*** 19 разбърка кацата на далаверата и засмърдя.....Да за ресторантьорите, хотелиерите и тези които не издаваха касови бележки, тези които си взимаха заплатата под масата.... нокдаун! Сега се редят на опашка в бюрото по труда!? Чудя се като не си внесъл един лев в касата на това бюро, чий го крепиш на опашката? Сега ясно ли Ви е, че оня отгоре гледа и все някой ден... белни!! Не може да се живее с шмекерии и тарикатлък..
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тиквите и картофите коронавирус не се хваща. Който няма работа - марш от София и да хваща мотиката. Полетата пустеят, мръзеливци!
37
2
 
5
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Батка никой не ви обезценява труда повече от колкото е необходимо...ама да вземаш на месец за разни апчета ..щами доди ли няма ли да ми доди...болем ли съм или здрав...и т.н. толкова колкото оня човечец дето те храни изкарва за половин година ...ам чи не си познал...ако си мислиш че той е прот пък ти си умен ми оди край ти трактора бе....*** нещо ти ще да си целогодишно под климатика с бялата ризка....така че дано тази криза изравини изкривяванията...инакк рано или късно ще си ядеш аповете....
36
17
 
8
 
! Отговори
What преди 4 години
И аз работя в ИТ, ако работническата класа си има идея колко години сме се лутали по университети и след това колко безсънни нощи за да стигнем където сме сега. Много им е лесно да винят другите (и европа) ама кой за каквото е учил и каквото е жертвал
35
5
 
10
 
! Отговори
IT Спец преди 4 години
По цял ден кесим пред браъзъра и смятаме нашия труд за напълно безполезен. Изкуствен интелект няма, а ние само баламосваме разни политико-меринджеи които после ви дерат кожите та да платите за нашия продукт. А той все по-бъгав, тромав и смотан. Затова се дървим по форумите. Избиваме комплекси зародени още в детството и се опитваме да засегнем хората с единственото което имаме отчасти в повече.Та да кажа пак... моята заплата е толкова.
34
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айтито, не вярвам да си толкова ***, вероятно е заради трафика. Прав си, че няма незаменими, в това число и такива като теб. Но не бива да се забравя, че никой не е по-голям от хляба. Довечера да не забравиш да си поръчаш изкуствен интелект за вечеря...
33
1
 
17
 
! Отговори
От село преди 4 години
До гОЛЕМИЯ IT спецСамо да подсетя, че такива като мен и не само, сме част от веригата на паричните средства. При скъсване на тази нишка, дори и чрез опашката за безработни, всичко спира (както в момента). Бизнес се прави с хора с пари.Ясно?
32
25
 
19
 
! Отговори
IT специалист до 21 преди 4 години
Както обикновено работническата класа вини нас за несгодите си. Взимаме повече пари, защото сме инвестирали в себе си. Докато вие пилите гуми със старото си BMW и въртите кръгчета между фитнеса и кварталното кафе, ние работим по квалификацията си.Взимаме много, защото сме СПЕЦИАЛИСТИ, а ти взимаш малко защото си евтин, заменим, и такива като теб с лопата да ги ринеш.И питаш какво произвеждаме? Автоматизация и изкуствен интелект, които скоро ще пратят тия като теб на опашката за безработни.
31
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любимата ми тема за IT сектора. Още от дете исках да се занимавам с компютри- така и стана. Още си спомням 1вата ми работа преди 10 години- взимах 1500лв., виждаха ми се някаква огромна сума. Постепенно израстнах, смених позиции и 2 компании и в момента взимам над 12000лв. на мениджърска позиция. Мениджърът над мен взима 36000лв. в София. Средно в офиса- 5000лв. заплата, 200 души сме. Всяка една осигурвка се плаща до стотинка. Смятайте колко пенсии и заплати плащаме месечно.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличи се безработицата.
29
5
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Мхм, само дето от един IT специалист, на който работодателят дава 9000+лв. (200 000+ души у нас са с такива заплати, не всички са IT, разбира се) държавата взима хиляди месечно от него и работодателя му. Смятай сам колко пенсии и заплати на лекари и учители са това. Айде марш сега.
28
2
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Чакам вкъщи....потопът да отмие калта!
27
1
 
12
 
! Отговори
на оня свят......... преди 4 години
До Ще се оправим Когато цъфнат налъмите! Ще ходим на гурбет на поразия без пенсионерите!
26
4
 
3
 
! Отговори
кой за каквото учил! преди 4 години
До NOLFИ Кой как се нареди и на коя партия от БКП служи!
25
3
 
12
 
! Отговори
картофите преди 4 години
До хайде на село!Винаги са ни спасявали от глад при нацианални катастрофи!
24
9
 
24
 
! Отговори
NOLF преди 4 години
Какво пак хейтите по IT-тата. Хората за това са учили и продължават да учат ежемесечно. Да, скътавки има, но не само в ИТ сектора.Това, че доста имат високи заплати и могат преспокойно да си вършат работата от вкъщи е защото са си избрали таква професия, която го позволява. Запалтите им се определят от външни пазари.И не забравяйте, че благодарение на ИТ-тата можете да си седите от вкъщи под карантина и да бълвате помия в интернет, да си гелдате филми, цъакте игрички и т.н.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хайде на село!От селянин на гражданин се става, но от гражданин селянин не! особено гербаджия!