Германия удължи мерките срещу COVID-19 до 3 май

Берлин позволи на малките магазини да отворят от следващата седмица
15 апр 2020 22:15, Красимир Ангелов
18
Германия удължи мерките срещу COVID-19 до 3 май
Снимка: БГНЕС

Германия удължава повечето мерки срещу разпространението на коронавируса до следващия месец, като ще позволи само на малките магазини в страната да отворят отново, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Решението подчертава трудностите пред европейските държави, които трябва да балансират в опитите си да избегнат допълнителни икономически спадове и опасенията от подновяване на разпространението на заразата.

Канцлерът Ангела Меркел удължи мерките срещу COVID-19 до 3 май сред разговори в сряда с лидерите на 16-те германски провинции. Те също така договориха възстановяването на дейността на малките търговци на дребно от следващата седмица, както и отваряне на училищата в страната от началото на следващия месец.

"Германия ще трябва да разхлаби мерките на малки крачки", заяви Меркел. "Трябва да отбележим някакъв прогрес. Но се опасявам, че този прогрес е крехък", добави тя.

Германия съсредоточи усилията си към овладяване на коронавирусната пандемия, макар че икономиката на страната се насочи към по-суров спад, отколкото през финансовата криза преди малко повече от десетилетие. Мащабното тестване и свързаният с него напредък по отношение предпазването на уязвимите членове на обществото дадоха резултат, като страната има по-ниско ниво на смъртност от заразата спрямо европейските си партньри, включително Италия, Испания и Великобритания.

Мерките за социално дистанциране бяха въведени в Германия преди три седмици и половина и трябваше да останат валидни до тази неделя. След 4-часова видео конференция Меркел и лидерите на германските провинции се спразумяха да отворят магазините с площ по-малка от 800 кв. м. Те също така договориха и препоръки за носене на предпазни маски в обществения транспорт и магазините. 

Някои лидери на провинции и ръководители на индустриални групи призоваха правителството да отмени рестрикциите по-бързо, за да избегне бъдещи икономически щети, но исканията им бяха отказани от здравните власти. Планът на Берлин от сряда за запазване на бариерите до май беше посрещнат с критики от няколко бизнес организации, които представляват хиляди малки и средни компании.

Междувременно германските автомобилни гиганти вече се подготвят за възстановяване на дейността си. Mercedes-Benz планира да възобнови производство в три свои фабрики в Германия следващата седмица.

BMW, която удължи производствените прекъсвания във фабриките си в Европа, САЩ и Южна Африка до края на април, планира да възстанови дейността си следващия месец, потвърди говорител на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Много ясно. Визионерите се обадиха на баба Меркел и положението се удължи с две седмици. Визионерите решават всичко. То е в полза на определени фармацевтични групи.
6
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Нещо си се шашнал, май. Прочете ли втимателно статията? Немците говорят за отварянето на малките магазини, които в БГ изобщо не са затваряни. Дали не са ни либерални мерките, а? Освен кръчми, кафенета и МОЛ-ове, не прочетох в заповедта на Ананиев друг бизнес да се спира. Я се стегнете малко бе, само ревете като пutки.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е подготовка за физическата 3та световна на сегашната 3та световна (дигиталната) , всичко това е , за да сме подготвени с военното положениеАко някой планира 3-та Св. война, тоест да приключи света с ядрено оръжие, защо му трябва да сте подготвен/а за нея? За да не вземете да умрете ли? Или те вече са си я обявили, ама тайно, щото да се изчакат врагът да се подготви по-хубаво? Изобщо, най-добре за война е преди това да си скапеш икономиката и да налееш трилиони в нещо друго.
4
2
 
1
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
Да не отварят !
3
3
 
2
 
! Отговори
7 преди 4 години
Който се чуди кой взриви бомба на летището в Бургас през 2012 г. Това са турчина Халид Аптарман, дето даде подкуп на Борисов да стане шеф на полицията в четвърто РПУ в Бургас, арабина Семир Абумелих, и още един арабин- Халид Мохамед Насер, в бл. 63 в кс. Славейков, Бургас.. Който убие арабин или турчин, хем взима пари, хем СПАСЯВА БЪлгария... А и ще има пари, работа и бизнес за българите и българските фирми..
2
6
 
6
 
! Отговори
коментатор преди 4 години
голяма работа тези шваби. дисциплинирни, да им завиди човек!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е подготовка за физическата 3та световна на сегашната 3та световна (дигиталната) , всичко това е , за да сме подготвени с военното положение