Родни учени от БАН подготвят революционна ваксина срещу COVID-19

Български екип се състезава с още 70 екипа от цял свят
18 апр 2020 14:00, Ния Христова
251

 

Български учени вече работят по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. 

Българските учени се състезават с още 70 екипа по света, които разработват ваксина срещу коронавируса. 
 
"Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето - не са подложени на мутагенен натиск", заяви доц. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси. 
 
"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта доц. Чорбанов.
 
Целият разговор на Милена Милотинова с доц. Чорбанов ще можете да гледате в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 ч.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринДо 112: Хиляди бяха избити, а съдбите на на други хиляди хиляди бяха разсипани заради произхода им, цинико!......................................................Да, така е, дядо ми е бил антифашист и го убиха,убиха и жена му,въпреки,че никога не се е занимавала с политика,а само с домакинство,а другия ми дядо ,който е служил на царя и е бил военен, доживя до дълбока старост през соца и след него.Сега наследниците на фашистките престъпници и убийци управляват.
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото има ваксина за ХИВ! Ще трябва да свикваме да живеем с вируса. Много по-умно ще бъде да се произведе достатъчно количество от лекарството, което е показало ефективност при лечението на видните ни депутати, бизнесмени.. При навременно лечение, резултатите са повече от добри, но в България разчитаме на криеницата, ако не са желани други резултати...
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ЯстребСтига си плюл по България ,турчино,че преди много години никой не искаше да ви даде заем, когато бяхте крайно бедна и изостанала държава,накрая бай Тошо подкрепи Турция и им даде заем,да не гладувате.Не плюй там,където си ***.
116
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До 112: Хиляди бяха избити, а съдбите на на други хиляди хиляди бяха разсипани заради произхода им, цинико!
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не се слагат толкова бомбастични заглавия, които да предизвикват внимание, може би е по-добре, защото хората и без това имат нереалистични очаквания. На всеки му е ясно, че дори да има ефективно съединение, трябват месеци тестове.Просто правят опит, който дори да не доведе до очаквания резултат ще обогати познанието в някаква посока. Всеки му се иска да открие нещо ефективно, но времето ще покаже кой щедостигне до крайната цел.
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен Ястреб преди 4 години
В ослепяващо ярката светлина на безкрайната мегаломания на българина, македонската изглежда като чиста проба скромност. Аха ... ако не е бил един българин, американците нямало как да отидат на Луната! Ако не е бил този един българин. Все умници, все красавци тези балканци ... ""Булгаааар булгаааар" викайки бай *** гордо се биеше по косматите си гърди" - из записките на един от редките интелигентни българи ...
113
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 112. Именно тук беше грешката на социализма, че нямаше значение от какъв произход си. Затова надойдоха разни селЕндури да се правят на учени, знаещи и можещи, разбира се с подкупи и връзки заеха разни позиции. Хайде не ми говори, да не ти разкажа как се влизаше във ВУЗ - целеви прием за опредени райони и и РАБФАК. А отлични ученици и наистина умни деца не можеха да влезнат заради тея селЕндури с привилегии. И сега продължават да ни управляват РАБФАКовците и онея от целевия прием
112
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли под такава хубава новина и надежда да исз се рете толкова злоба?Злобата извира на талази от някои ***!Ако злобата ви можеше да генерира ел.енергия,щяхте да продавате ток Европа,че и Азия!
111
4
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А най ме кефише ония професор Пимпирив ли се казваше, където ходеше в Антрактида и се хвалеше, колко му било вкусно уиското с лед на 10 000 години, приемаше и дарения ракия, но в пластмасови бутилки не стъклени за да не му тежат в багажа. Имаше и един друг професор не му помня името шеф на катедра - астрономия, или космология беше преди няколко години беше организирал форум на уфолозите в България. Та така с нашите "учени" от БАН.
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе стига писа глупости,много български инженери преди ВСВ се учат в Германия, Австрия,Русия,били са на високо ниво
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен Ястреб преди 4 години
До 112"Стига дрънка глупости,при социализма никога не е било от значение от какъв произход си"Ти в кой клас ходиш?
108
4
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А помните ли маските, които измислиха от костилки на кайсии( то тази година снега попари на доста места кайсиите) само за ... 24 млн. лева! Хич не са глупави сенилните старци клатикурници там, знаят как се усвояват милионите.
107
3
 
11
 
! Отговори
51 преди 4 години
Ало, медиите, престанете да обръщате внимание на този учен-мошеник. Преди време щеше да прави универсална ваксина срещу всички видове грипни вируси. Сега веднага яхна вълната на коронавируса - ще прави революционна ваксина. Подобни "открития" се съобщават когато се публикуват в световната научна литература и се направят изпитания. Доколкото си спомням беше и кандидат за президент заедно с ген. Радев. Докога учените в БАН ще търпят подобни псевдо т.нар. учени, които уронват авторитета й.
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен Ястреб преди 4 години
Българите са най-великото народ измежду сичкото велико народи. Също българите са най-умнокрисиво народ из тези галактични ширини. Великото българи са измислили компота ... компютъра, македонската азбука и християнството, дали са култура на всичкото други народи от древните аймари на Хокайдо до олмеците в хондураските джунгли! Та някой да се съмнява че пак великото българи ще спаси света от ужасите на Корона19?!
105
2
 
8
 
! Отговори
. преди 4 години
и първо ще ваксинират факултетчани и христо ботевци..........
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се занимават с нещо ,което не е по силите им е най-добре да възстановят производството на аналгин-хинин за вътрешна употреба.През 80-те г., когато бях студент и шавах непрекъснато насам-натам втресеше ли ме си взимах ударно 2 хапчета аналгин-хинин и до следващи ден бях възстановен!
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оп, оп, оп, опаМутро стайл...Сутрин, обед, вечергледаме Мутафа с погребалната муцуна ,Включвасе и Бойко с тиквена усмивка...оп оп оп Опа Мутро стайл.Нашите си мутри, пак кроят ни шапка...до кога, бе хора в батака все ще сме?!
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксината е шльокавица смесена с кисело мляко, нали?
101
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтига дрънка глупости,при социализма никога не е било от значение от какъв произход си,а интернационала беше нещо нормално,тогава наистина бяхме държава на много високо ниво,за разлика от днес,когато ни смазаха и дори нямаме независима и свободна държава,нито производство,а сме жалка марионетка.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да видим, Дано!