Нова Зеландия не "изравни кривата", а напълно подчини коронавируса

Оставяйки политиката настрана и Австралия пребори COVID-19
27 апр 2020 22:00, Нели Христова
88
Нова Зеландия не "изравни кривата", а напълно подчини коронавируса
Снимка: БГНЕС

Днес новините от Нова Зеландия са положителни. Премиерът Джасинда Ардърн обяви, че коронавирусът е победен, а на територията на страната няма масово и неустановено разпространение на вируса. След близо пет седмици на ограничения, новозеландците ще могат отново да карат сърф, да е се разхождат свободно из планините и да ловят риба. Някои магазини и ресторанти ще останат затворени, но въпреки това Ардърн бе категорична: "Спечелихме тази битка".

Още по темата

Но как Нова Зеландия успя да пребори вируса?

Далеч от брифингите на Доналд Тръмп със странни предложения, две държави решиха да предприемат по-категоричен подход в борбата с COVID-19. Вместо да се опитат да изравнят кривата, Нова Зеландия и Австралия предпочетоха напълно да подчинят вируса. От хиляди нови случаи през март, днес и двете страни регистрират едва шепа нови заболели, а целта им е само една - напълно да елиминират вируса от техните островни нации.

Лидерите на Нова Зеландия и Австралия са идеологически много различни - австралиецът Скот Морисън е консерватор, а Джасинда Ардърн е крайно лява. Но и двамата решават да се заемат с борбата с вируса по един и същи начин - като оставят политиката настрана и дадат шанс на експертите да диктуват правилата

"Това не е време за политика. Това е времето, в което трябва да погледнем данните и да вземем мерките, които имат най-голям смисъл", казва д-р Питър Колигън, лекар и професор по микробиология в Австралийския национален университет, който е работи и за СЗО, пред New York Times.

И двете държави имаха достатъчно време пред себе си - Австралия регистрира първия си случай на 25 януари, а Нова Зеландия - на 28 февруари. Но за разлика от Доналд Тръмп и много лидери в Европа, както Морисън, така и Ардърн, отговориха на идващата опасност с много по-голяма дързост и мрачни прогнози.

Австралия забрани полетите от Китай на 1 февруари и обяви заразата за пандемия на 27 февруари, две седмици преди СЗО да го направи. Още тогава вече се организираше щаб, който да препоръча какви действия да се вземат, а полевите болници бяха подготвени.

"Трябва да се борим, като започнем рано и твърдо", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в началото на епидемията. По малко от месец след първия случай бе обявена пълна блокада на страната. Разбира се, не всичко мина без проблеми - хората първо се съпротивляваха, а след това се съобразяваха от части с наредбите на правителството, преди да осъзнаят, че е най-добре да му се доверят напълно. А за вярата у властите допринесе и това, че информацията, идваща от тях, бе последователна, а не хаотична.

Както Ардърн, така и Морисън се вслушаха напълно в съветите на експертите.

"Това е случай на политици, които просто не се пречкат, казва Иън Макей, вирусолог от университета в Куинсланд. - Успехът се дължи на поредица от събития, но може да се сведе до взимане на решения, базирани на експертиза.

А резултатите са неоспорими: Австралия и Нова Зеландия не просто са изравнили кривата, те я пресякоха. Австралия, нация от 25 милиона души, която предвиждаше 153 000 случая до Великден, е регистрирала общо 6 670 инфекции и 78 смъртни случая. Дневеният темп на растеж под 1%, като процентът на тествани на глава от населението е сред най-високите в света.

Статистиката в Нова Зеландия е подобна - под 1% са новите случаи на ден. Болните са 1456 души, а от тях активни са 365 души от нация, която е пет милиона. Жертвите са едва 17.

Двете страни се справят толкова добре, колкото Южна Корея и Тайван, които също успяха да овладеят ситуацията, поне за сега. Справят се дори по-добре от държави, които се смятат за победители в Европа, като Германия. А в основата на всичко това са учените - веднага щом Китай разпространи генетичния код на COVID-19, патолозите в лабораториите за обществено здраве започнаха да споделят планове за тестването на хората. Те бяха на предна позиция, а не политиците.

"Това означаваше, че можем да стартираме тестовете в по-разумен срок, отколкото навсякъде по света", каза д-р Колигън. Тогава правителството увеличи и бюджета, за да подкрепи страдащите работници и да увеличи здравния капацитет. Когато инфекциите започнаха да се покачват, много от лабораториите и болниците започнаха да наемат втория и третия кръг учени, за да помогнат.

Д-р Майкъл Бейкър, лекар и професор от Университета в Отаго в Уелингтън, е един от учените, които настояват за елиминиране на вируса, а не само за неговото потискане. Той твърди, че Нова Зеландия, островна държава с ограничен брой заболели, трябва да мисли за вируса повече като за епидемия от морбили, отколкото за епидемия от грип - той трябва да бъде унищожен напълно или само с малки изключения. 

На 23 март Джасинда Ардърн обявява, че целта на Нова Зеландия е да елиминира вируса, не да го подтисне. Разбира се, има и критици на тази теория, които твърдят, че това е невъзможно, тъй като има много случаи, които преминават без симптоматика. А властите в Австралия знаят, че сценарий без COVID-19 e "нирвана" освен ако 14-дневната карантина или забраната аз пътуване не остане поне докато се измисли ваксина.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Футоролог 2 преди 4 години
Колонията на Нощните хора се казвала Черната Земя от самите тях а се кланяли на Слънцето и си строяли Пирамиди дето ги има и в двете Америки и са били Империята на Зеления ХайверТа покрай грешката ми Тъмна земя да попитам ГНИЛОТО в скандинавски Денмарк да не е че е на полуостров ЮТландИ кой е кастрирал всички роднини наследници на гениалният англичанин Уилям ШЕКСПИРДа не е обвинен в германофобия от някой сакскобург
47
1
 
16
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Където няма роми положението се овладява . А за масовото тестване само нашият ЩАБ е на друго мнение . Както сме я подкарали с тези неадекватни мерки , крива няма да има а права нагоре ...
46
4
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
И какво излиза накрая с мерки или без - все тая.. даже май тия мерки носят допълнително жертви. Има държави, които напълно пренебрегнаха тая психоза и не са налагали никави мерки, нима имат проблем някакъв - ами не!
45
1
 
4
 
! Отговори
гpoзен мъж преди 4 години
Правят повече тестове, не внасят заразени граждани от чужбина - ето така са го подчинили
44
2
 
4
 
! Отговори
тикво преди 4 години
защо за Африка не се чува нищо? Мексико, Бразилия, даже Индия. Трябваше да са 50% заразени и 10% починали.
43
3
 
5
 
! Отговори
тиква преди 4 години
До Handelдоказа се че топлото време не влияе ограничително на вирусалятото не е причина за спад или изчезване на този вирус
42
0
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
най силен фактор в разпространението е гъстотата на населениетосъс сигурност тези 2 държави са избегнали бързо заразяване основно и заради товаинтересно каква финансова помощ са осигурили правителствата на бизнеса и народа за сравнение с нас например
41
1
 
10
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Ако случайно някой не е забелязал - там досега беше лято; т.е лято - т.е. хората бяха значително по-малко податливи на грипни заболявания; и второ - поради високите температури вирусът има много по-къс живот извън овешкия организъм. Или обощено - достатчъно е да се спират заразени пришълци и никой няма да забележи че някъде някой се бил разболял от някакъв вирус.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости. Точно това е най-опасното, да предадеш решенията на суверенна държава в ръцете на някакви масонски "експерти" от СЗО - най-корумпираната организация подържана жива от Рокфелер и Бил Гейтс. От това става само ясно, че няма разлика между леви и десни, защото всички са си свалили гащите заради новия ред. Така метнаха хората с тоя фалшив вирус, че няма измъкване. Събуждането на масите е така или иначе трудно, а подтикването към съпротива стана невъзможно.
39
1
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Стига де. Само това?Да разбирам, че нищо особенно не са направили и експлоатират природните си дадености, като от тях извличат политически дивиденти. Много умно да.Вариант просто да се справят добре със ситуацията (казвам добре, а не ПО-ДОБРЕ ОТ НАС което би било цинично) не съще струва нали.Да няма шанс, глупави статии с манипулирани данни 120%
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там е лято. Сухо и слънчево. Няма условия за разпространение на вируса.
37
2
 
7
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
Абе...хубаво се хвалят, обаче те имат други преимства, а именно - да бъдат доста по-отдалечени от огнища като Италия и Испания, континетът е по-изолиран и отделно времето е топло постоянно. В България също трябваше да реагират така и да спрат пришълците от Англия и къде ли не, но в Европа е по-трудно.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропуснах да спомена за зарзавата в багажника на джипката. Нали основната идея на "режисьора" е да добием представа за околната среда. И резултата е тъмнина, светещи лампички, багажник и касетка със зеленчук дар от крепостните.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже виждам, че спорите в коментарите, истината е много прозаична. Ние отново се опитваме с трици маймуни да ловим, пък и да сме първи естествено с джипката по празната магистрала с 2 коли с буркани за отцекка. Музиката дъни и се кефим, че сме им обяснили, или така или хладилните камиони ....А една заповед да напишем дето да не е за посмешище няма нужда, нали сте предупредени края не се виждаше и преди вируса!!!
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата и най-важна мярка за спиране на вируса е затваряне на границите, а точно това правителството на България не го направи и резултатът е възникване на огнища на заразата из цяла България. Австралия и Нова Зеландия блокираха границите.
33
6
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
и какво за Швеция или Холандия, над 1000 умрели. Пък Беларус там е още БелССР. Лъжи и стъкмистики.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не извратен типДобре ли сте?
31
9
 
4
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Страхотна гръмка новина,истината е ,че Нова Зеландия не игра по свирката на СЗО и съкмистиката.От кога във Русия,Индия,Мексико,Китай човешкия живот струва нещо та затвориха икономиките си
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A за Холандия, Финландия, Беларус и Швеция нещо?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има невероятно интересно инфо за сингапур от БТА