Как и Австрия успя да изравни кривата на COVID-19?

Страната наложи строга карантина
Обновена: 16 апр 2020 23:01 | 16 апр 2020 22:48, Нели Христова
24
Как и Австрия успя да изравни кривата на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

В Северната част на Виена бе отворена нова болница. Нейният паркинг е все още полупразен, а коридорите са пусти. Едва няколко служителя влизат и излизат през големият стъклен вход. Засега, заради COVID-19, плановите операции са отменени, а посетители не се допускат в лечебното заведение. Но празният паркинг и празните коридори свидетелстват за едно - за разлика от Италия и Испания, здравната система на Австрия все още не е претоварена с болни от коронавируса и болниците имат капацитета да се справят с епидемията.

Още по темата

Едва 1000 души се лекуват в астрийските болници от COVID-19. Четвърт от тях са в интензивните отделения. Набързо изградените полеви клиники със стотици легла, повечето от които се помещават в концертни и спортни зали, също остават празни, както и около една трета от лечебните заведения за интензивно лечение в страната.

През последните дни Австрия отбелязва драматичен спад на заболелите от коронавируса. От 966 на 26 март, до 122. В средата на март броят на хората с инфеции се удвояваше на всеки три дни. Ала данните на правителството днес показват оптимистична картина - кривата на заболяването вече е изправена, а увеличение на болните се наблюдава на всеки две седмици. Болните в страната са общо 14 хил., а починалите - 393.

"Успехът на Австрия се дължи главно на ранното поставяне на страната под карантина", казва Томас Чипионка, ръководител на Групата за здравна икономика и здравната политика на Австрийския институт и гостуващ старши научен сътрудник в Лондонското училище по икономика и политически науки, пред The ​​Independent.

Страната наложи карантина на 16 март и стана една от първите в Европа, които предприеха подобни мерки. Днес обаче някои малки магазини в страната започват да отварят врати, а Австрия поетапно ще премахва ограниченията - само месец след началото на всичко.

"Реагирахме бързо и решително", казва Чипионка. Той обяснява, че на гласуващите извънредното положение, били показани математически модели, които демонстрирали колко много ще са болните, ако не бъдат въведени мерки веднага. На решението повлиял и примерът от Италия, която граничи с Австрия.

Също така мерките в страната бяха по-стриктни отколкото в други страни - хората можеха да напускат дома си само, ако са работници в основни сектори, за да купят стоки от първа необходимост или ако помагат на хора, нуждаещи се от подкрепа. Полицията обикаляше из улиците, паркове и туристическите дестинации. Онези, които нарушаваха заповедите, бяха глобени. За този един месец 17 хил. акта са били съставени от австрийската полиция.

"Освен ранната самоизолация, основна причина за малкият брой на заболелите е създадената гореща линия, която изпраща мобилни тестови звена към хора, които показват симптоми на COVID-19", казва Клеменс Мартин Ауер, един от главните здравни съветници по време на пандемията.

"Ключът беше да държим хората далеч от болницата, където може вирусът да се предаде и да се разпространи бързо. Това наистина доведе до промяна за нас", допълни той. Специалният телефонен номер и мобилното тестване не са патент на Австрия, но те бяха въведени още в самото начало на пандемията и се рекламираха широко в медиите.

"Хората бяха посъветвани първо да се обадят на горещата линия, която се поддържа от авсрийското Министерство на здравеопазването, ако имат симптоми на COVID-19", казва Ауер, но признава, че нещата не винаги са вървели гладко, тъй като отнело време да се установи, кои симптоми налагат светкавично тестване и кои не. Някои граждани се оплаквали, че отнема много време, преди мобилният екип да стигне до тях - при някои дори и седмица.

"И все пак това позволи по-голямата част от заразените да останат под карантина у дома, докато онези, които имаха нужда от медицинска помощ, бързо са приети в болниците, които бяха готови да се справят с притока", казва Ауер и допълва: "Това беше голямото ни постижение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Ама в Австрия не се завърнаха хиляди бели и тъмни от къде ли не!Затова е така!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам още да е изравнена, но има тенденция. С 410 умрели. У нас следваше същата логика, ако не бяха почнали да се връщат оп-са-джиите. 5-6 май ще я изравним. По случай денят на победата де.
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Австрия за диагностициране от коронавирус се чака до една седмица!!!Другите дисциплинирани нации, като Италия, Испани, Франция - хич няма и да ги коментирам!Ама нашенецо само знай да риве, "на запад ие убаво, тука ниш`то ни ста`а".Обичайте си родината и се гордейте с България!!!
17
9
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Има клипове в интернет. Търсете ги и ги гледайте. В САЩ, където уж имало страшно много болни в полева болница изградена в парка има 40-50 човека и 2 400 свободни легла.А, САЩ минават през пика в момента.Сиреч няма как броя на заразените да се увеличава.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВиена е посочена като най-добрият град, а не Австрия като най-добрата страна за живеене. И тази класация няма нищо общо със здравеопазването.
15
5
 
8
 
! Отговори
ДО 16 преди 4 години
Напротив, именно Италия, Испания и Франция имат най-добрите здравните системи и най-добрите лекари в Европа. Изобщо не е тотал щета. Тотал щета е в България, където не биха са се справили и с 1/10 от случаите в Италия. Да не говорим за битовото ниво на нещата. Германия лежеше на стари лаври през последните години, но явно се мобилизира. Иначе там на ежедневно ниво, извън най-реномираните болници, положението отива към тотал шета също.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката на Италия идва от методиката на тестване - само такива с тежка симптоматика. Останалите до ден днешен нетествани са си го изкарали вкъщи.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналястите четат статистиката като дявола евангелието.... глупост след глупост....
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо подобно няма в Австрия, като изравняване на кривата...Има моментен спад...
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя па от 13 век има данни, че чумата тръгнала от Китай. Колко по - необразован от това може да си чадо? ;)))Народа много му се срина интелекта покрай тази евроатлантическа демокрация ;)))
10
4
 
8
 
! Отговори
Да попитам преди 4 години
Кога Италия ще върне заграбеният Южен Тирол на Австрия?!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В допълнение, когато чумата се е разпространявала в Европа, хигиената е била една и съща навсякъде. Глобална мръсотия. Нищо общо със сега. Аналогиите, които ви подхвърлиха с чумата и които се превърнаха в удобни клишета без обяснителна стойност, са именно за такива илитерати като вас, които нямат търпение да се хванат за нещо.
8
1
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Интересно, кой и къде споменава за биологично оръжие на САЩ? А иначе, ако се интересувахте наистина от история, щяхте да знаете, че биологични оръжия има от Античността.А ако имахте някакви елементарни познания по отношение на биологични оръжия, щяхте да знаете, че те рядко могат да бъдат идентифицирани като такива от вирусолози, които не са навътре в материята с биологичните оръжия. Такива в България няма. Няма и такава лаборатория, която да го установи. Много малко са спец. в света изобщо.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Австрия дали си имат екзотика като нашата, дето не спира да се "завръща" от страни-огнища на заразата?! Тези ще ни опрашват непрекъснато с вирус че.
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затварят София за коли в двете посоки!
5
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай ни подариха чумата, испанския грип и коронавируса. Италианците ни го внесоха в Европа. Честито на печелившите.
4
4
 
13
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
Средната възраст е 43 за Австрия и 45 за Италия.В Италия много хора живеят в по-големи семейства.Нямам данни за размери на жилища и пренаселеност ,но има обяснителни причини.
3
7
 
23
 
! Отговори
! преди 4 години
Като цяло в Австрия и България мерките са едни и същи. Не си правете илюзии, докато големите икономики в Европа не тръгнат, ние сме в барака заедно с тях. С тази разлика, че може да понесем много по-малко жертви от тях.
2
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия и Франция хората са били изложени на вируса много повече, отколкото в другите страни. Така нареченият virus load, от който зависи дали и колко тежко ще прекараш болестта, е бил в стотици пъти повече, за да гътне цяла провинция. Това започва да намирисва на нещо друго. Дали този вирус не е бил разпространяван по аерозолен път напълно умишлено? Как е възможно иначе да си обясним разликите в статистката в страни, които имат сходен туристически и миграционен поток?
1
2
 
25
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
До журналиста-Правете разлика между заразени и болни.Всички болни са и заразени,не всички заразени са болни.Статистиките ви иначе са доста объркващи