COVID-19: Дори леките случаи могат да увредят мозъка

Нерядко тези увреждания биват откривани твърде късно
11 юли 2020 15:55, Елка Василева
0
COVID-19: Дори леките случаи могат да увредят мозъка
Снимка: архив, БГНЕС

Британски невролози са установили, че COVID-19 може да причини сериозни увреждания на мозъка и на централната нервна система, причиняващи психоза, парализа и инсулт. Нерядко тези увреждания биват откривани твърде късно.

Вече има достатъчно свидетелства за това, че коронавирусът засяга не само белите дробове и дихателните пътища, а и други органи – сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците и кожата. Според нови, шокиращи открития на британски невролози, публикувани в списание „Brain", дори и при пациентите с леки симптоми и при оздравели хора коронавирусът може да предизвика сериозни увреждания на мозъка. Много често те биват откривани твърде късно или остават незабелязани, посочват още учените, пише Дойче веле.

Множество различни увреждания

При над 40 британски пациенти с COVID-19 невролозите са констатирали енцефаломиелит – възпалително заболяване, което води до дегенеративно разрушаване на централната нервна система. Дванайсет от пациентите имали възпаление на централната нервна система, десет страдали от временна енцефалопатия с делириум или психоза, осем получили инсулт, а още осем имали проблеми с периферната нервна система.

Още по темата

„Никога преди не сме виждали такъв начин на атакуване на мозъка, какъвто установихме при COVID-19", казва д-р Майкъл Занди, ръководител на изследването. Необичайни са най-вече тежките увреждания на мозъка дори и при пациенти с леки симптоми.

Според д-р Занди целият спектър на причиняваните от COVID-19 вреди на мозъка вероятно още изобщо не е обхванат, тъй като много пациенти в болниците са твърде зле, за да могат да бъдат изследвани с мозъчен скенер или други процедури.

Късни последици от заболяването

Британските невролози се опасяват, че при някои пациенти COVID-19 може да причини по-леки мозъчни увреждания, които да останат незабелязани в продължение на години и да се проявят доста по-късно. Подобни късни последици от заболяването навремето е имало и при испанския грип в началото на миналия век. Предполага се, че пандемията тогава е причинила мозъчни увреждания на до един милион пациенти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
7
 
! Отговори
Велес до 13 "З преди 3 години
че на Фърчилото му личи увреждането от коронавирус. Нормален президент не може да призовава на въстание срещу народа си."- Е , призна си, че мафията в България си има държава! Щом оприличаваш мафиотите от ГЕРБ с народа! Добре е, че *** сте малко! Че то и гражданска война искате да ни спретнете, само и само да останете на хранилката...
19
14
 
2
 
! Отговори
nexussss преди 3 години
Ейййй не спряхте с измислиците! Още какво уврежда? Зъби, нокти, вежди, бъбреци, стави, колене, косми, пети......КАКВО ОЩЕ???? Пфууу
18
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 3 години
Органите да увредени от отровите които поглъщаме с храната, водата и въздуха, а не от ковид.
17
1
 
0
 
! Отговори
ааа преди 3 години
50 увредени от колко обаче? В UK заразените са поне половин милион, ако не и повече. Та 200-300 човека на милион е нищо. Стандартните ваксини дават повече проблеми.
16
0
 
4
 
! Отговори
Съдовият инцидент преди 3 години
Се случва с много хора без да му обърнат внимание. Причината е стрес и лош начин на живот. Заразата с Ковид може и да е в последствие. Става допълнителен фактор на лошия начин на живот.
15
10
 
5
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
Не, не уврежда мозъчето, ако не е увредено предварително. Каквото и да измислят великите учени няма да помогне, лъжите за истерията Ковид ще замиришат и все поеече неувредени мозъци ще се усетят.
14
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно. .. А аз се чудих защо някои *** тук. ..отричат вируса...Вече ги е поразил фатално.
13
8
 
16
 
! Отговори
знам преди 3 години
че на Фърчилото му личи увреждането от коронавирус. Нормален президент не може да призовава на въстание срещу народа си.
12
7
 
1
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Тука от 30 г. Овреден и сме на честота олегофрения с наченки на курупция и мафия.
11
8
 
7
 
! Отговори
ето преди 3 години
истината излезе наяве - Коронавируса е биологично оръжия създадено да затъпеят хората и да станат по-лесно манипулируеми
10
10
 
8
 
! Отговори
хаха преди 3 години
продължавайте в същия дух и плашете овчето стадо. Трябват още повече псиясали да има
9
7
 
8
 
! Отговори
Полк. доц. Мангъров преди 3 години
Така е! Ковид причинява психоза! Нарича се маскова психоза-непрестанно чувство за страх, заплаха и желание да се предпазиш от нея по възможно най-абсурдния начин.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е биологично оръжие вярвайте ми. Франция, която технически е подпомогнала комунистите да построят лабораторията в Ухан, кога ще понесе отговорност?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"COVID-19: Дори леките случаи могат да увредят мозъкаНерядко тези увреждания биват откривани твърде късно"Спешно трябва да се дезинфекцира в парламента и министерски съвет, че там вирусът вече големи поразии е направил.
6
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг в момента е в КАТАСТРОФАЛНА зеравна криза и на никой не му дремИ !!Никой не си дава сметка че следващата седмица ще ударим 450-500 заразение на ден.Това отнесено към брой население отговаря на най-високите стойности отчетени в ......ИТАЛИЯ по време на абсолютният пик !!!!!Кви идЕотЕ сте вие БЕ ?!Молове, ресторанти, стадиони, барове, хотели.... ....ВСИЧКО РАБОТИ Нямате си на идея какво КЛАНЕ идва!!!
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
грипа е неприятен всяка година
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увреждането на мозъка както и на други органи е поради заниженото количество кислород в организма.Хубаво е да го кажат британците а не да се правят на ущипана невеста.
3
4
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Нема страшно!! -нема да се плашите!!! в България 99% от населението е с умствени увреждания -така че Ковид19 не може да ни порази!! Ние сме "дълбоко' имунизирани!!
2
8
 
9
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Ахааа...Ето защо Даниела Дариткова се държи така! Заразила е и целия ГЕРБ-ерски щаб! На хаирлия да е!
1
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно е да ходиш с маска на 50 градуса жега,на открито, трябва да ти е увреден мозъка!