Ваксината на Pfizer е ефективна на 95%, без проблеми в сигурността

Тя има 94% ефикасност и при по-възрастни хора
Обновена: 18 ное 2020 14:51 | 18 ное 2020 14:45, Нели Христова
99
Ваксината на Pfizer е ефективна на 95%, без проблеми в сигурността
Снимка: БГНЕС

Последните данни от анализа на ваксината против COVID-19 на Pfizer показват, че тя е ефективна на 95% при предотвратяване на инфекцията, дори и при по-възрастни хора. Препаратът също така не предизвиква никакви сериозни странични ефекти, съобщи компанията, цитирана от CNN.

Още по темата

170 от доброволците, които са тествали ваксината, са се заразили с коронавирус. Но 162-ма от тях всъщност са получили плацебо, а не истинския препарат. Едва 8 души, които са получили самата ваксина, са заболели от COVID-19, което показва, че тя е ефективна на 95%.

Данните показват, че резултатите са по-обещаващи дори и от първоначалното твърдение на Pfizer, че ваксината предлага 90% ефикасност - факт който зашемети и зарадва здравните работници миналата седмица.

"Ефикасността е последователна при демографските данни за възраст, раса и етническа принадлежност. Наблюдаваната ефикасност при възрастни хора над 65 години е над 94%", заявиха в съвместно изявление Pfizer и нейният германски партньор BioNTech.

"В проучването са наблюдавани 10 тежки случая на COVID-19, като девет от случаите са се появили при доброволци, които са получили плацебо. Само един човек, ваксиниран с BNT162b2, се е разболял тежко с вируса.

Независима група следи резултатите и страничните ефекти. "Към днешна дата Комитетът за наблюдение на данните на проучването не е съобщил за сериозни опасения за безопасността, свързани с ваксината", обявиха компаниите.

"Единственият нежелан ефест от степен 3 (тежко), с честота по-голямя или равна на 2% след първата или втората доза, е умората - тя се среща при 3,7% след доза 2", твърдят от Pfizer и BioNTech. При възрастните хора нежеланите ефекти са били по-малко, а тези, които са имали, са били леки.

От Pfizer обявиха, че "до дни" ще поискат разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата. "Тези данни ще бъдат предоставени и на други регулаторни агенции по света", казват от Pfizer. Те планират да публикуват данните и в рецензиран научен журнал.

"Бързата защита, която тази ваксина осигурява - в съчетание с профила на поносимост във всички възрастови групи, изследвани досега - би трябвало да помогне тя да се превърне във важен инструмент за справяне с настоящата пандемия", каза д-р Угур Сахин, главен изпълнителен директор и съосновател BioNTech.

На 9 ноември Pfizer заяви, че междинните данни предоставят първоначални доказателства, че ваксината има ефективност от над 90%. Тези данни се основават на първите 94 случая на коронавирусна инфекция сред доброволците. По това време компанията заяви, че ще трябва да преброи повече случаи на инфекция в изследването, преди да може да счита, че фаза 3 от клиничните изследвания е завършена и да поиска разрешение от FDA.

Фазата 3 на клинични изпитания на ваксината започва на 27 юли. Pfizer каза, че от 43 661 записани доброволци, 41 135 са получили втора доза от ваксината или плацебо. FDA заяви, че иска поне два месеца проследяване на безопасността на доброволците, след като са приели вторите си дози.

Компаниите също обясниха, че са се опитали да наемат разнообразен набор от доброволци, за да отговарят по-точно на групите, най-силно засегнати от пандемията. "Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход, а 41% от глобалните и 45% от американските участници са на възраст между 56 и 85 години", казаха от Pfizer.

150-те места за клинични изследвания в САЩ, Германия, Турция, Южна Африка, Бразилия и Аржентина ще продължат да събират информация за ефикасността и безопасността още две години.

През последните месеци на 2020 година Pfizer ще произведе около 50 млн. ваксини, а през 2021 г. - 1,3 милиарда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
@63 преди 3 години
Не, правят се и на възрастни хора, а някои взимат и хора с предишни заболявания. Но докато не излязат публикувани резултатите не можем да знаем кой как е реагирал. Да не говорим, че уязвимите хора се пазят много повече от вируса, така че там статистиката е много неясна.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е спекулации на този момент.И мнооооого пари.Ако някой е заразен умишлено с КОВИД-19, голяма е вероятността организма сам да се пребори с вируса, така че никаква ваксина да има ефект.Точно в случая с КОВИД-19 е необходимо да се вземат в предвид РИСКОВИТЕ групи - хора с диабет, хронични респираторни и хронични сърдечно-съдови заболявания.Аз лично няма да рискувам за себе си нито с американска, нито с руска, нито с каквато и да е ваксина преди 3-4 години изпитания.
60
0
 
1
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До Анонименама има и друг вариант - ваксината да е просто аква дестилата, за която обаче ще броиш пари...:)
59
0
 
5
 
! Отговори
@43 преди 3 години
Ти можеш ли да четеш: "Те планират да публикуват данните и в рецензиран научен журнал.". Т.е. не са публикувани. На сайта на Pfizer пише, че практиката им е да публикуват резултатите до 18 месеца след приключването на тестовете. Това е година и половина. А разрешението ще го искат СЕГА. Така че айде малко помисли. Резултатите не са публикувани в научни списания т.е. те не са ПРОВЕРЕНИ. Също като руските. Разлика няма, освен че едните идват с евро-атлантически ценности, другите не.
58
2
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Тестовете на една ваксина се правят върху напълно здрави хора, само че обществото не се състои от напълно здрави хора, а от поголовно болни и при масовата ваксинация всички с букетите от хронични заболявания ще я закъсат яко! Който се е лишил от елементарната си трезва мисъл нека си слага ваксина и нека си жъне последствията от нея!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БУЛГАРЗащо да се ваксинирам с руската или с американската? няма да се ваксинирам с нито една. Не разбрахте ли че се нарича нов световен ред, а не нов американски ред? Всички ваксини са отрова, независимо дали идва от Сащ, Германия или Русия. Не се ваксинирайте и ще имате поне някакъв минимален шанс да оцелеете апокалипсиса. Защото за после са ви планирали гладът, военното положение и атаките на извънземни (които всъщност са Нло на ЦРУ разработени от Darpa и правени в Китай). Успех !
56
2
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
ама тая 95% ефективност означава ли, че останалите 5% ще си умират от ковид? Защото сега смъртността е официално около 3%...:)
55
14
 
3
 
! Отговори
БУЛГАР преди 3 години
Който смята, че тази (немската) или другата (американската) ваксини са "съмнителни" и 90-95% ефективност не им е достатъчна, нека се ваксинират с руската или да продължават да твърдят, че този вирус не съществува и да направят поне една разходка без маска в някое Covid отделение, за да покажат на "глупаците" "как се прави"!!! То да плюеш по форумите си е много мъЖ-ка постъпка :D В крайна сметка, когато нямаш акъл да измислиш нещо по-добро - писането по форумите е възможността да "блеснеш" :D
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейкдемията беше създадена за да могат господарите ви да ви хвърлят прах в очите, докато те си преразделят световната сцена и ви плячкосат богатсвата за пореден път. Държавите ще изчезнат, частната собственост ще ви бъде отнета, сметките ви ще бъдат източени, правата ви ще се изпарят за една нощ. Всичко това е планирано през последните 50 год. Вместо трета световна война те измислиха пландемия. Продълавайте да спите, ще се събудите чипирани и заклещени в матрицата без никакъв шанс за бягство.
53
5
 
11
 
! Отговори
Кой лъжете ? преди 3 години
Пълен смях е тази ваксина. Трябва да си адски закъсал, за да си я сложиш и да се молиш да я преживееш !!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До dddAми явно ти си ***...
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега остава да си купим нови хладилници на минус 80 градуса.
50
1
 
13
 
! Отговори
ddd преди 3 години
Цитирам част от статията: ///170 от доброволците, които са тествали ваксината, са се заразили с коронавирус. Но 162-*** от тях всъщност са получили плацебо, а не истинския препарат. Едва 8 души, които са получили самата ваксина, са заболели от COVID-19, което показва, че тя е ефективна на 95%.Аз ли съм *** или не знам при 170 доброволци 162 не са се заразили, а са получили плацебо, а тези 8 са получили ваксина и са се заразили. Как точно това я прави 95% ефективна :)))))
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълтия рекламен сайт Днес бг, рекламира непроверени и най-вероятно некачествени и опасни продукти. Още сега ще подам жалба на сайта на комисията за защита на потребителите.
48
1
 
11
 
! Отговори
Бегайте бе преди 3 години
ДНЕС гаранитирате ли безопасността на ваксината ? Щото ако някой наивник прочете статията ви и се набоде и получи странични ефекти вие ще сте виновни. Ако не сте сигурни в това което пишете (а вие няма как да сте), по-добре не го пишете. Вие в момента рекламирате частен продукт, на накому неизвестна компания, финансирана от съмнителни субекти като Гейтс и други мизантропи, пардон, филантропи. Омръзна ни да четем колко е добра тая ваксина. Няма да ви повярваме, а ще се отвратим още повече.
47
1
 
15
 
! Отговори
1ви клас май липсва преди 3 години
170 от доброволците, които са тествали ваксината, са се заразили с коронавирус.162-*** от тях всъщност са получили плацебо, а не истинския препарат.Едва 8 души, които са получили самата ваксина, са заболели от COVID-19 което показва, че тя е ефективна на 95%.Я пак, че нещо не ви излизат сметките.Ако само 8 са получили ваксината и са заболели това е 0% ефективност.
46
1
 
9
 
! Отговори
Хладилко преди 3 години
То така се разнасят милиард васкини, дето трябва да се държат на -70 градуса - май само в Аляска и Чукотка няма да има проблем1 че итам под 60 не пада
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами паникьосаните хипохондрици да вземат да си сложат по няколко, моята им я дарявам, например, и да оставят нормалния свят да диша и живее нормално вече.
44
1
 
8
 
! Отговори
до 44 от славянин преди 3 години
И кой точно ще ме проверява за ваксина на входа на магазин, на вратата на автобус, влак и останалите обществени места, тиквичке! А и ти защо мислиш, че ако все пак се пробват да направят нещо такова, контрольорите ще останат невредими и даже живи!? Аз неслучайно отдавна съм се сдобил с машинка за поставяне на 9-мм ваксини за такива контрольори като теб! Нека такъв контрольор да пробва да ме спре, защото съм без ваксина да види какво ще последва за него!
43
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 3 години
Каква изненада, байдън печели и вече куп ваксини, сега ще видите за 2-3 месеца как ще изчезне всичко