В Русия започва ваксинация със Sputnik V, изискването - да се ограничи алкохола

Властите планират да обхванат 2 млн. души до края на месеца
5 дек 2020 17:30, Анисия Иванова
154

В Русия започна масова ваксинация срещу коронавирус. Първи на имунизация подлежат най-рисковите групи. На желаещите ще бъде поставена първата регистрирана в света ваксина срещу вируса - руската Sputnik V.

Ваксинацията е доброволна и безплатна, обявиха руските власти. Записването става на сайта на московското кметство. Предимство имат лекарите, учителите и социалните работници. Според информацията на общинските власти могат да се ваксинират само московчани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания.

Руската ваксина Sputnik V няма да се прилага и на участниците в клиничните изпитвания, бременни и кърмещи жени, както и на хора, които сa били имунизирани срещу други заболявания в последните 30 дни.

"Имунитетът след ваксинацията се формира в рамките на 42 дни. През този период на човек се препоръчва да носи маска, да се въздържа от посещение на претъпкани места и също така да ограничи консумацията на алкохол", обясни вицепремиерът на Русия Татяна Голикова.

Ваксинирането става чрез две инжекции през седмица и отнема около час - 10 минути за преглед преди ваксината, 15 мин. за приготвянето ѝ, тъй като е съхранява замразена, и още около половин час за попълване на документи. В столицата има общо 70 пункта за ваксинация. Руските власти планират процесът да обхване поне 2 милиона души до края на този месец.

През септември в Москва стартира третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината Sputnik V с 40 000 доброволци. В Русия освен Sputnik V, за която имаше редица критики, че е създадена прекалено бързо и не покрива изискванията, има регистрирана още една - EpiVacCorona.

Общо 51 ваксини срещу COVID-19 преминават изпитания върху хора в момента в глобален мащаб. За 13 от тях тестовете са във финална фаза, съобщиха от Световната здравна организация.

След Великобритания Бахрейн стана втората страна, която одобри ваксината на Pfizer и BioNTech. Най-късно до 29 декември Европейската агенция по лекарствата трябва да вземе решение за препарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
"изискването - да се ограничи алкохола"Воала мадам(те ти булка Спасов ден)... все нещо ще им е виновно и пречи за ограничаване на алкохолизма!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простодушное заявление Голиковой о том, что вакцинация требует 42-дневного воздержания от алкоголя окончательно похоронило в глазах нормальных мужчин репутацию двухкомпонентной векторной вакцины Спутник V.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли ,повечето руснаци ще се ваздържът от алкохол 42дни!Което значи ,че парите са хвърлени на вятъра!
23
0
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Ха, ако им забранят да пият, ще видим Великата януарско-февруарска революция! Слязът последният руски цар на земята и пита селяните: "По-добре ли живеете сега, след революцията?". "не" - отговорили те. "Повече справедливост ли има?" Не - пак бил отговорът. "А водката колко градуса е?". "44". Царят: "По мое време беше 42. Заслужаваше ли си за два градуса революция да правите?"
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
умориха ги, как без алкохол, че те ще се разболеят от всички други заболявания
21
17
 
10
 
! Отговори
БУБУ преди 3 години
Дано и в руското посолство в София започнат да ваксинират, за да отида и аз да се ваксинирам! Защото, ако чакам на Бойковата ваксина от 125 000 бройки! Масово ще стигнат до хората декември другата година!
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната новина от русия която звучи като шега.русия ще си остане пропаднала държава.-------Просто сее бават с такива като тебе.Очевидно е, това изискване за алкохола е за да се радват мало умните амеби.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък ше си плащаме на Боци ! Тия нощни шкафчета , да не се пълнят ей така , от самосебе си ?
18
8
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Руската ролетка край няма
17
10
 
15
 
! Отговори
русофила преди 3 години
Руската ваксина е безплатна и доброволна. Погребението също е безплатно.
16
5
 
21
 
! Отговори
Явно, преди 3 години
В Русия никой няма да се ваксинира!Това изискване е непреодолимо!
15
1
 
1
 
! Отговори
Амиии... преди 3 години
До Ким ФилбиКофти.
14
1
 
1
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 3 години
До Учи го, печи гоА да не е етанолът, пардон, етанола?
13
3
 
14
 
! Отговори
Ким Филби преди 3 години
Що за ваксина е това?Не можеш да пиеш една бира.Цели 40 дни чакаш да изградиш имунитет.Имаш хронично заболяване. Хората над 60 обикновено имат по някое хронично заболяване. И какво - остават незащитени.Очевидно тази ваксина е създадена да пази военните основно и тези, които обикновено не боледуват тежко.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са пичаве, ше издържат и на това предизвикателство. Като дойдат в бг поръчват бутилка ракия на двама и по две бири за начало.
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е причината да не вярвам в тази ваксина.Да приемем, че учените са си свършили работата както трябва.Обаче за да се постигне имунитет сред населението е необходимо ,по техните разчети, поне 52% от хората да се ваксинират.И как ще стане да намерят толкова трезвеници в тази ,,симпатична страна,,, където пиенето на водка е национален спорт.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не изискването, а целта е да се ограничи алкохолът. Ваксинираните със спутник развиват непоносимост към алкохола.
9
0
 
7
 
! Отговори
A3 преди 3 години
sega che imat oprawdnaie che ne e srabotilo
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро няма да се ваксинират.
7
1
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе те ако спрат да пият спирт Руснаците ще е постижение:):):):)