Тревожно: Английският щам на коронавируса е мутирал

Настоящите ваксини са надеждна защита, уверяват учените
2 фев 2021 17:41, Елка Василева
45
Тревожно: Английският щам на коронавируса е мутирал
Снимка: архив, БГНЕС

Учени във Великобритания съобщиха, че английският щам на коронавируса изглежда е мутирал, което поражда голяма загриженост в борбата срещу него.

Нови генетични промени са забелязани в 11 от общо 200 000 проби, направени от учените, предаде БНР.

Мутацията, която има кодово название Е484К, вече е открита и при щамовете от Южна Африка и Бразилия и това е още по-обезпокоително.

Още по темата

Някои учени смятат, че мутантът може да избягва имунната система и така да последва повторно заразяване. Вирусът така променя формата си, че антителата не могат да го разпознаят, както досега при случаите с щама от Кент.

Експертите са на мнение, че въпреки че тези генетични промени могат да доведат до известно намаляване на ефективността на някои ваксини, тези, които са в употреба, продължават да са надеждна защита.

Производителите на „Модерна“ заявиха, че тяхната ваксина е ефективна и срещу новите щамове. Смята се, че две от новите ваксини, които се очаква да бъдат одобрени скоро – „Новавакс“ и „Янсен“, също гарантират достатъчна защита.

Експертите посочват, че дори и при най-лошия сценарий, ако е необходимо, ваксините могат да бъдат преработени и подобрени до седмици или месеци, така че по-добре да отговарят на променящите се обстоятелства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
9
 
! Отговори
Трол преди 3 години
Това е естествен процес, който ние нарушихме с налагането на мерки. Ако вирусът се разпространява бързо, той ще премине през голяма част от населението и ще изчезне. Когато проточваме епидемията във времето първите заразени вече нямат имунитет и всичко започва от начало..
35
0
 
6
 
! Отговори
ho преди 3 години
скоро тандема гейтс-мъск че ни информират за първия 5G приемник, който са си имплантирали, за да получават софтуерни ъпдейти за новите щамове
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 от общо 200 000 проби....----Мда, много са.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2030г Тревожно - мутацията на мутацията на мутацията на мутацията на мутацията на мутацията на английският щам на мутацията на мутацията на мутацията е мутирала, хахха, жалкистее вече, стига сте писали глупости, само умствените инвалиди ви вярват още
32
0
 
10
 
! Отговори
Шериф Джони преди 3 години
Англосексолонците са врагове на човечеството те пускат вирусите на
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът ще "мутира" докато не се унищожи биолабораторията в англииския град Солзбъри дето правят и "новичок".
30
1
 
22
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
моята баба живя до 94 години без ваксини и без лекарства
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде бе ***, не изпълнихте ли плана за днес? Колко ви е норматива за статии за вируса на ден? 30?, 40?...Повече?
28
1
 
9
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 3 години
Страшния сьд мутира.
27
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
O, нее какво ще правим сега... С една мутирала лопата като дойда така ще ви излекувам всичките 1 път... Нямам търпение да дойде възмездието всички долни продажни медийки и политици и компанийки да бъдат сринати и съсипани...
26
2
 
19
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Скоро и глобалистките жендъри, ще мутират и, ще отидат на едно по добро място.Там трудът, ще ги направи свободни.
25
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Абе как Човечеството е оцеляло толкова хиляди години без НОЩ и ваксини?"A де? Добре че дойде месията на ботокса, че да ни избави от неведението, да ни направи показно как трябва да се ваксинираме през месец, после пак през месец и така до живот, с разни не особено изследвани субстанции. Най-много да се изджендърим като него и денем да се правим на примерни със съпругите, пък нощем да ходим да търсим кой да ни ръга отзaдзe... с такъв лидер в здравеопаз, с такъв НОЩ - в правилна посока вървим!
24
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързайте с ваксинирането, че не се знае колко пъти ще мутира и колко пъти ще се налага да се ваксинирате и срещу новите щамове, хахаха... нещата отдавна приличат на циpк, ама сега клoyните взеха вече да преиграват сериозно.
23
1
 
21
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
ПродължениеВ период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...!
22
1
 
38
 
! Отговори
Лъжат преди 3 години
Е как така хем вирусът ще излъже имунната система хем ваксината ще е ефективна?!
21
1
 
29
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни.
20
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Спомени от бъдещетоВ Танзания хванаха "корона" по папая и коза и оттогава не се чува за такова чудо оттам! От СЗО никаква реакция! В Швеция имаше скандал с ПЦР тестовете, ама кой ти ги помни! Поначало си знаят, че ПЦР тестовете са с до 70% сигурност и остават около 30% фалшиво /+/ или /-/! И какво?! Карантини, "локдауни".....!
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много ясно, мутация на мутацията и така до безкрай. И учЕните пак с некви приказки, изглежда, най вероятно, може би, предполага се че ваксината предпазва.... Абе що не хванета хората за? Мутацията.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече с тези глупост. Оставете ни да живеем. Когато ни дойде времето всички ще умрем
17
1
 
8
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Че какво се оплакват? Пак се уредиха, за разлика от Европа.Да им е сладко поредното разнообразие, но това е част от богатството е да живееш в кралска държава.