Вирусолог: Овладяването на вируса не става за година-две!

Няма да сме оазис в този глобализиран свят, уточни доц. Гломб
29 яну 2021 23:24, Петя Славова
48

"Единственият много ефективен начин за контрол на инфекциозните болести са ваксините и това е доказано", подчерта ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на "Денят ON AIR".

"Направени са проучвания, които се отнасят както за британския вариант, така и до южноафриканския и бразилския. Излязоха предварителните резултати. Ваксините на Moderna и Pfizer имат същата ефективност и срещу британския вариант, а Moderna има по-слаба разпознаваемост срещу южноафриканския", заяви експертът.

Тя посочи, че данните за т.нар. "британски щам" показват, че той е по-заразен, но вирулентността му не е увеличена.

"По-голямата му заразност води до заразяване на по-млади хора, защото инфекцията се концентрира някъде в гърлото", обясни тя.

Доц. Николаева-Гломб посочи, че човек, който има имунитет срещу COVID-19, е по-добре да мине по-назад в плана за имунизация, за да минат по-напред тези, които нямат никаква защита.

"Към момента ваксините са по-малко като количество от броя на желаещите. Трябва да се върви с приоритизиране", каза още специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ овладяването на инфекциозните болести е труден процес и всеки, който мисли, че това може да стане за година-две, е по-скоро наивен.

"Трябват много усилия", категорична е Николаева-Гломб.

Ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ коментира и очакванията за трета вълна на вируса в страната.

"В този глобализиран свят е наивно да останем оазис. Не вярвам, че ще ни отмине. Вирусът се бори за своето място под слънцето и мутирайки, ще намери начин да бъде по-заразен", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 8V drugata statiq pische 8000 umreli v BG ot cpvid ti otde gi napisa 210000 a.??????
37
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много знаете в коментарите, но виждаме какво се случва реалността. Добре че сервитьори и ресторантьори не ни управляват, че щяхме да сме масово измрели. Акъл нямате.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Врачки, не експерти
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е възможно вирус да циркулира постоянно,при различни климатични и географски особености, години наред,ако не се пуска постоянно.
34
0
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Накратко: В близките 3 години, няма да заживеем нормално. Все повече експерти казват това. Чак през 2024 ще има нормализиране на живота. Но ще започне страшна икономическа криза, и най-богатите държави ще обеднеят. Ето това са ни приготвили силите, които имат претенции да управляват света.
33
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТО ДА БЯХА 2-3 ГОДИНИ САМО
32
0
 
10
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 3 години
Така стана и със СДС-Чумата.Овладяна беше след десетина години,но след като изкорми държавицата ни,окраде и разсипа всичко, превръщайки го в пустош,в руини,скрап и клозет.СДС-Чумата така мутира,че се настани дори и Европарламента ,и на човек му трябва голяма памет,за да различи кой кое е в партиите.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе споко, ние не бързаме! Овладявайте си го полека, за още 20-30 години!Нас не ни мислете! Ние можем и без доходи и без да ядем. С Мутрата от СИК, напред и нагоре!Небето ни е лимит!
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът на човешката тъпотия още не сме го преборили, борбата се води откакто свят светува, към това трябва да са насочени усилията. Иначе относно това вирусче - има хора, които го прекараха тежко, но понеже почнаха да се срещат повече които разбраха, че са го изкарали, ами не е много по-различно от грип. Стига сте плашили хората. Скоро не знам какво ще се яде, освен заеми, милосърдие, помощи и салама
29
4
 
36
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
И тая е намазала от Бойковото чекмедже...
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доцент Гломб, да си ги харчи със здраве. И журналистите също.
27
5
 
41
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Само прочетох заглавието и твъро мога да кажа че тоя *вирусолог* е някакъв платен търтей!Такива вируси изчезват за 2/3 месеца ако се създаде естествен имунитет в населението, а не да се правят локдауни, дистанции, спиране на училища и бизнеси, и разни намордници, като се предпазят в това време само уязвимите за този период.Иначе така всеки сезонен грип можем да си го влачим също с години. С много повече жертви, щото уязвимите умират и от грип. А не могат да са заключени вечно и излизат на риск
26
1
 
14
 
! Отговори
Reptil4o преди 3 години
А защо водещата гледа със такъв замрежен поглед ? Питам за едни приятели.
25
9
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Кунчев какво става бе? Нали като пуснахте 1-4 клас нищо не стана? Какви са тези 35 умрели и 700 заразени пак?
24
3
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Еболата има около 50% смъртност. Чумата е имала около 90 преди да се открият лекарства за нея. Лаик!
23
15
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Учените се надяват, че след време смъртността и броя на тежките случаи ще намалеят, тъй като и други вируси са имали подобно поведение. Обаче никой не знае кога би трябвало да се случи адаптирането му към нашия организъм. Вирусът не еразумно същество, за да осъзнае, че ни вреди и дори убива малка част от нас. Което означава, че може да не престане да го прави скоро...
22
19
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До 27И точно защото ебола убива толкова много, вирусът бързо се е самоограничил и е намалил разпространението си.При този вирус обаче е различно. Той много добре напипа правилната формула, с която да се разпространи максимално ефективно сред човешката популация. И едва ли ще отпусне хватката скоро.
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3% математипески са си 3% тоест нищо и никакво вирусче при еболата е над 90%
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГосТ глпака продукт между българин и китайка го изгониха от фякти и сета кибичи тука.И разпръвквя някакванпримитивна азиатска пропаганда
19
6
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Права беше Меркел да вкарва от Сирия и Афганистан ! Хахахахаха