В Куба се появи нова професия - "colero", чакащият на опашка

За опаковка пилешно кубинците се редят на опашка по 7-8 часа
17 апр 2021 14:04,
66
В Куба се появи нова професия - "colero", чакащият на опашка
Снимка: БГНЕС

Да пазаруваш в Куба в момента не е много приятно. "Всичко става много трудно. За опаковка пилешко месо понякога се налага да се чака на опашка по 7-8 часа", казва Рикардо Бараган. Вярно е, че нещата малко са се подобрили напоследък, но обикновено пред магазините се тълпят по 200-300 човека", казва 59-годишният кубинец пред "Дойче веле".

"Днес се нареждаш за пилешко, утре чакаш за олио"

Пандемията от коронавируса допълнително задълбочи тежката икономическа и финансова криза на острова. Приходите от туризъм почти изцяло се сринаха, а все по-строгите американски санкции затрудняват преводите на пари от кубинци в чужбина. Правителството в Хавана реагира на това с валутна реформа в началото на тази година, съпроводена и от промени в ценовата политика и заплащането. След 25 години конвертируемото песо беше изцяло премахнато и в обращение остана само кубинското песо.

На мястото на конвертируемото песо обаче отдавна се е настанила друга твърда валута - американският долар. За да привлече така спешно необходимата твърда валута, през октомври 2019 година правителството отвори държавни валутни магазини, в които притежателите на твърда валута могат да си купуват домакински електроуреди и авточасти, а от юни - също хранителни стоки и хигиенно-санитарни продукти.

В същото време асортиментът в обикновените, невалутни магазини е изключително изтънял: там, където въобще все още може да се купи нещо, се образуват дълги опашки. На практика се чака на опашка за всичко. "Днес се нареждаш за пилешко, утре чакаш за олио и т.н. Опашките никога не свършват", казва по този повод Бараган.

Colero - да чакаш на опашка за друг

Мнозина, и най-вече възрастните хора, обаче не желаят или не могат да стоят по опашките. Още повече, че висенето на опашка увеличава риска от заразяване с COVID-19. Всичко това доведе до появата на нов вид занимание: стоене на опашка с цел преотстъпване на реда срещу заплащане или пласиране на закупената стока на черния пазар.

Марко Хименес прави точно това. В Куба на такива като него казват colero (редящ се на опашка). Той работи в държавна оптика и преди валутната реформа е изкарвал по 280 кубински песо - около 12 щатски долара. За да увеличи приходите си е продавал стъкла за очила на черно, но и те свършили и в края на 2019 от оптиката изпратили всички служители в принудителен отпуск. "Два месеца ни плащаха заплати, след това нищо", казва той. Тогава един негов приятел му подхвърлил идеята да изкарва пари от чакането на опашки.

Заради пандемията повечето магазини в Куба пускат едновременно само до четирима клиенти, от което опашките допълнително нараснаха. Съкращаването на работното време на повечето магазини и наложеният в Хавана вечерен час само влошиха положението допълнително. "След пет часа сутринта хората могат да напускат домовете си и тръгват да си пазят ред по опашките. Когато в 9 магазините отворят, изведнъж се появяват хората със запазено място и така някои опашки нарастват отпред, а не отзад. Изведнъж се оказва, че пред теб има не десетина, а примерно 70 човека", казва Хименес.

Сред чакащите има хора, които продават мястото си на опашката срещу 50 песо. Много по-печелившо обаче е сам да напазаруваш и после да препродадеш стоката. "Пилешко, кайма, майонеза, спагети - върви всичко, за което можеш да се сетиш", казва Хименес. Обикновено той продава всичко на двойна цена. По негова преценка около 80 процента от хората по опашките са именно coleros.

Само по една опаковка пилешко на човек

На много от продуктите обаче има наложени ограничения - така например на човек е позволено само по една опаковка пилешко месо. Затова Хименес води със себе си по още двама или трима души на опашката, иначе не си заслужава, признава той. Понякога си набира случайни кандидати направо пред магазина - предлага им по 75 песос, за да застанат на опашката.

На влизане в магазина се представя лична карта, която бива сканирана. По този начин се предотвратяват възможни злоупотреби, т.е. нареждането на опашката по няколко пъти. Глобите са високи. За да не бие на очи, Хименес върши това 2-3 пъти седмично. Междувременно вече си има и твърди купувачи. Така изкарва между 750 и 1000 песос на седмица - около 40 долара. Освен това от два месеца има и друга работа - обикаля от врата на врата, за да идентифицира заразени с коронавирус, за което отново получава държавна заплата.

Хименес се надява скоро да се върне на старата си работа в оптиката. "Стоенето по опашки ми помага да оцелея", казва той, но признава, че започва да му омръзва. Когато приключи с това, със сигурност опашките изобщо няма да му липсват, уверява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
14
 
! Отговори
честито преди 3 години
Доколкото виждам на снимката, те и в Куба ходят с намордници.Освен това имат вечерен час, който Бойко не въвеждаше.Както и да е, с президента, машинното гласуване и мутрите в Народното Събрание, Куба е нашето близко бъдеще.
24
5
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Такава професия има в Пловдив отдавна, но за чакане в КАТ и в РЗИ за ваксини. А иначе дойче зеле отново смърдят с лирически герой - спекулант на дребно.
23
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата статия е фейк, покажете снимки то магазините на Куба, а не някакви хора насядали на земята на сянка. В Китай пък всичко се купува със СМС, поръчваш си със СМС и като дойде си плащаш, даже не ходиш до магазина.
22
5
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Изпусна думата комунист.Джон Кенеди навремето е казал нека да оставим Куба да се развива за да видим какво представлява комунизмът. Естествено това не се харесало на американската олигархия и много скоро е получил заслужен куршум.Комунизъм под носа на американските, прецакали са се.
21
9
 
11
 
! Отговори
Аха, преди 3 години
значи вече са построили комунизма в Куба, скоро и при нас ще има такава професия щом като властта заграбиха дпс, бай Чалга, мутрите на сестра мая галева-костинбродска, Дай ни България и бсп(комунисти)
20
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе не знам колко са зле, ама са май в тройката от държавите с най развито здравеопазване и научна дейност в медицината. Куба бе първата държава предоставила помощ в доктори на други държави. А помага от деситилетия на цяла Южна Америка в това направление.Всеки който е посетил Куба ще ви каже, че нещастен човек там не е видял.Дано не се намерят продажници да разсипят красивата страна и добрите хора там.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"Ама що ли българите очевидци на онова лошото време, сега предпочитат да се върне."Кои българи "предпочитат да се върне" онова време?Мързеливите, некадърните и тия, дето им взеха дохода ако не работят ли?Щото ако е така, защо не отидете в някоя от страните, в които още е така?*** нещо не искате, защо ли?
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче веле...Много е гадно там. В Куба, Венецуела, С.Корея, Иран... на тези народи им трябва демокрация и неолиберализация. Тогава ще станат щастливи и богати точно като... нас българите. Ама що ли българите очевидци на онова лошото време, сега предпочитат да се върне. Странна работа
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toз не го разбирам. Що днес чака за пилешко, утре за олио. Ми кат си влезнал, купи си и пилешко и олио.
16
7
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Много държави имат диктатори ,но пък са симпатични на САЩ и нямат проблем.Макар ,че не хванах логиката за връзка между диктатор и опашки в следствие на ембарго.Дори и да не разглеждаме други държави.Диктатурата има други следствия както в държави които са подкрепяни от САЩ така и неподкрепените.И когато говорим за следвия от диктатура, няма никакво значение с САЩ или не са.
15
7
 
25
 
! Отговори
Вижте до преди 3 години
къде ги доведоха престъпниците Кастро,60 год.купонна система,глад,мизерия в това райско кътче на земята,това е КОМУНИЗЪМЪТ.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До венсеремосАз така и не съм разбрал по какво си личи, че са грамотни.Знам, че в България след като падна Комунизма се оказа, че "грамотните" са масово некадърни.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12"Мислете следващия път когато решите да критикувате САЩ, защото виждате какво става с държавите които не са симпатични на САЩ"Управляват ги диктатори комунисти?
12
1
 
15
 
! Отговори
венсеремос преди 3 години
До Термостаттака е в куба има социализъм и той дава на народа нови професии колеро -дежурен чакач на опашни .а това че 90% от кубинците са грамонти помага да четат между редовете както правехме ние при рая на реалния социализъм.
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислете следващия път когато решите да критикувате САЩ, защото виждате какво става с държавите които не са симпатични на САЩ.
10
3
 
11
 
! Отговори
ДА ПРЕБЪДАТ ГЕЧЕВЦИ преди 3 години
СЛЕД КАТО НИ ЗАВЕДЕ ПРАЗИДЕНТЪ В ЕВРАЗИЯ ТАКА И НИЕ- НИЩО НОВО РУМЕН ГЕЧЕВ Е В КОМИСИЯТА ПО ФИНАНСИ....
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладуват,ама са приятели с Путин.
8
6
 
10
 
! Отговори
Тия поне преди 3 години
Гладуват,ама зимата не мръзнат.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките кубинци..............сваляйте тия санкции................какво са виновни обикновените хора?Фидел Кастро нали умря? Какво искате повече???
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТермостатВ Куба има и недохранване, нищо че живеят в торпически рай ....Реалността .....