Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник
Обновена: 13 юни 2021 10:31 | 13 юни 2021 10:00, Камелия Цветанова
240
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В очакване на облекчените правила за носенето на маските не закъсняха и първите стикери, обозначаващи местата, където персоналът е ваксиниран.

Идеята за стикерите дойде от Министерството на туризма и това на здравеопазването. Посланието е, че персоналът е ваксиниран или има антитела срещу COVID -19.

Още по темата

„Нашият курорт, нашето ръководство, цели да осигури една максимално сигурна среда за гостите”, заяви Владимир Георгиев, управител на хотел пред Нова телевизия.

Ако работеше в някое по-малко заведение, Владимир можеше да се надява да свали маската от следващата седмица, каквато беше заявката на здравните власти. Оказва се обаче, че не всички са готови да изпълнят условието - да се ваксинират. Сервитьорките Мария Минчева и Никол Танчева работят в сладкарница от няколко месеца.

„За момента смятам да поизчакам с ваксинацията и мисля, че всеки има право да преценява какво да прави със собственото си тяло и кога да се ваксинира”, споделя Мария.

Никол пък е твърдо против ваксините. Момичетата не харесват обаче и това, че още носим маски.

„Не е приятно, когато навън е 30 градуса да сме с маски. Получават се пъпки на лицето”, каза Никол.

От бранша се опасяват само от решение, да не стане задължение.

„Управителите на някои обекти вероятно ще започнат вътрешна кампания, за да направят всичко възможно персоналът да се ваксинира”, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник. А ще има ли дискриминация между ваксинирани и неваксинирани коментираха Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако говорим за ресторантьорския бранш, 90 % от клиентите вече са на открито и персоналът не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, защото обществото може да остане с впечатление, че няма вирус и да реши да не се ваксинира. Тогава може да се окажем отново затворени през зимата”, каза Алибегов. По думите му има неточности в очакваната заповед, които трябва да бъда уточнени преди тя да влезе в сила. Според него трябва да се дефинира какво означава малко заведение и какво ще се случва, ако само един член на персонала, например, не е ваксиниран.

„Не смятам, че ще има дискриминация между ваксинирани и неваксинирани. Нормално е да не е нужно да си правите PCR тест, за да преминете границата с Гърция, ако сте имунизирани”, каза Шаркова.

Тя коментира и как ще се проверява кои членове от персонала са се имунизирали.

„Ваксинационният статус е част от личната информация на човек. Затова работодателят не може да изисква подобен документ от служителите си. Контролът ще се осъществява от РЗИ”, уточни адвокатът по медицинско право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
37
 
! Отговори
някой преди 2 години
Смятам, че всеки трябва сам да прецени риска за себе си и да избере дали да се ваксинира или не. Аз лично за себе си съм преценил, че предпочитам ковид отколкото някоя от доказаните нежелани реакции към ваксината.
96
16
 
4
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 108повечето ваксинирани не лежат в болница. Народе :D
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това все пак не е внесено като ваксина, не е нормално хем да не носи производителя и държавата отговорност, хем да те изнудват с правила и маски. Народе събуди се! Ваксинираните също могат да се разболеят и разнасят зараза, но защо за тях да няма рестрикции?
94
3
 
30
 
! Отговори
До батЕ преди 2 години
Бате,сравняваш круши с ябълки, ваксините от едно време и сегашната ваксина Мисли с главата си, не с телевизора!Относно конспиративните теории,нещо много от тях се потвърдиха набързо за кратко време!Успех,пробвай,може да ти се получи... мисленето!
93
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ваксините трябва да има срок в който са безплатни, след това платени в аптеките. Мерките трябва да паднат тотално, ако ще и 10 000 на ден да загинат.
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдържанието от бележките на Узунов ще го научим постепенно от новините - кого са уволнили, кой плаж е освободен, коя държавна институция е унищожена...
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5G от ваксините ще ви убие кокошките. Не се ваксинирайте.
90
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На клипа вижда ли се какво си пишат на бележчици митничаря и съветника на Румен Радев?
89
26
 
9
 
! Отговори
БатеЕ преди 2 години
Аз лично подкрепям хората с конспиративните теории, които не се ваксинират. Недейте. Няма смисъл да се хаби материал за такива ***. За справка такива като вас в миналото, противници на ваксини и леченир, са узмирали на по 30 максимум. Което е добре, света се е оттърсил от катърите. Но, помнете - всичко е конспирация, САЩ ни използват за "златото и т.н." , Русия ни е майка (нищо че Путин честити македонския празник 24 май?!).
88
2
 
22
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Демократе, Всичките тези неща, които си изброил, не са екстри, а права, които в момента ни се отнемат заради някаква незнайно доколко безвредна ваксина.
87
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Включете блутут на телефона..И ще видите как вакситата излъчват адреса си поредица от 12 цифри като непознато устройство!Ако не стане си изтеглете един bluetooth finder примерно find my bluetooth device за андроид и се наслаждавайте
86
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не смятам да минавам греаницата с Гърция, ако тя се минава смо със сертификат. Няма да ИМ ПЪЛНЯ ХАЗАНАТА, но затова пък ще пълня нашата, като си отида на нашето моренце. Както направих миналата година - хората там си живеят нормално без маски. Няма нужда да се ваксинирам за да махна маската! Сори но това си е мое право и никой нямам право да ми казва за това!
85
1
 
6
 
! Отговори
Iordan ivanov geolog преди 2 години
na 12 06 2021 направих тестове на магазини.В големи магазини с принудителна вентилация имаше полу опасни нано мутанти във въздуха. Продавачите имаха ясно видима имунна реакция ..В магазини с естествена вентилация вкл отваряеми прозорци нямаше проблеми..Като цяло има усилване на биосферната охрана в много региони без тия поразени с 5G digitalization
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин призовава по телевизията хората да се ваксинират, като подчертава, че ваксинирането е доброволно. Много артисти и известни личности също призовават по телевизията хората да се ваксинират, като при това паралелно медиите пускат и противоположни мнения на учени и известни личностти които са против ваксините. Руснаците сам избират, явно са избрали да не се ваксинират защото никой не е принуден или дискриминиран по никакъв начин ако няма ваксина.
83
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, които поради медицински показатели не могат да се имунизират. Тези хора са дискриминирани. Това с паспортите е чиста проба 24 карата Дискриминация.
82
2
 
20
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Защото руснаците не желаят да се ваксинират. И не, няма никакъв локдаун. Има обявена ваканция.
81
20
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Западната ваксина е демократична, доброволна и НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНА, а васкинираните получават БЕЗПЛАТЕН БОНУС - сертификат за имунизация! С него можеш да ползваш градски транспорт, да посещаваш търговски центрове, кина, театри, да пътуваш в градския транспорт, със самолет, децата ти придобиват право да ходят на детска градина и училище, да те наемат за работа и много други екстри!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяча част от носещите и Ез това ги нодсим неправилно с цел отбиване на номера.
79
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 10 000 евро ще се ваксинирам с удоволствие.
78
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС са завършени ***. Европейската идея е крах, а Европа на "свободното движение на хора, стоки и капитали" се търкаля в калта. Бардак ! Всеки да се спасява по единично , а българите в България да правят всичко възможно за напускане на този ЕС и връщане към съюз с Русия.