Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората

Някои се опасявали, че не били достатъчно изпитани
137
Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората, смята проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Още по темата

„Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет“, коментира тя пред БНР.

„Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като експерти, и които представяха лично мнение, а не мнение, базирано на доказателства. Отливът към ваксините се дължи и може би на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. В момента много намаля и заболеваемостта и хората се поуспокоиха“, посочи проф. Мурджева.

Според нея никой не може да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и в България.

„Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания - две седмици след втората доза ваксина на "Пфайзер" защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%. При ваксината на "АстраЗенека" защита е 73% при британския вариант, при делта варианта - 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта“, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно това е възловото " хора, представящи се за експерти". Това е ключът. Объркаха хората.
13
7
 
6
 
! Отговори
Off преди 2 години
То не бе лангърков, то но бе Чорбанов, то не бе Първанова, то не бе Кацаров и куп още "доктори". Та те така.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преекспонирането на цялата коронапландемия имаше още по-негативен ефект и буквално побърка по-слабите психически хора, а останалите изплаши. За нея кой ще понесе отговорност? Защото там преиграването бе много грубо и с огромни негативни последици.
11
26
 
9
 
! Отговори
Контрадезинформатор преди 2 години
Тъnите антиваксъри-мангъроиди сте напът да провалите ваксинационната стратегия в Бг; вижте цивилизованите страни къде са, вижте ние на какво приличаме...
10
7
 
21
 
! Отговори
СветовноПравителство преди 2 години
Боцкайте се ***...и децата също...ще пукате от рак и ще бъдете стерилни.Ще намалим населението до около милиярд.Сега ви готвим поредния ЦИРК-СВЕТОВНА РЕЦЕСИЯ...ЩЕ ВИ НУЛИРАМЕ ПАРИТЕ...ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ ОТ НАШИТЕ БАНКИ И КАТО ОСТАНЕТЕ БЕЗ РАБОТА-БАНКИТЕ ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ВСИЧКО! ХАХАХАХАХА....
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да бъде, малйййй
8
7
 
15
 
! Отговори
Мутафчийски преди 2 години
Какво сте се гипсирали от някакъв си рак? Не се излагайте! Ковид е много по-коварно и страшно заболяване! Направо те изпържва отвътре! Предупреждение на института Роберт Кох-Германия! Муааахахаха!
7
5
 
25
 
! Отговори
Хайде де преди 2 години
Преекспонирало се. А постоянните усилия да се здамита под килима фактът, че всички ваксини все още са в експериментален стадий и разрешенията са "извънредна употреба" - а дали тя е наложителна, това си остава твърде спорно. И как така са толкова успешни и безопасни всички накуп? От една интересна лабораторийка в Швейцария знам, че от около 20 биотехнологични препарата, разработвани в последните години, са им одобрени 2 като безопасни и ефективни. А с ваксините - изведнъж чудо, да видиш ти.
6
3
 
17
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ами не напротив, изобщо не са преекспонирани. Сутринта гледах един доктор от Токуда, началник на детско отделение. Прави ми голямо впечатление че всички доктори от тази болница говорят разумно и без пропаганда. Той каза че е за ваксините, но едни рискови групи трябва да се ваксинират приоритетно, докато други групи за които е противопоказно да не се ваксинират. Тези с понижен имунитет не трябва да се ваксинират, докато други с белодробни заболявания трябва задължително да се ваксинират.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това почва да се превръща в някакъв комедиен скеч. Буквално днес има няколко писания как псевдоваксите не работят, "ваксинирани" се заразяват, а срещу "новата мутация плюс" изобщо не работели. Междувременно смъртността и уврежданията от експерименталните отрови за половин година в САЩ надминаха общо всички вакси от последните десет години. И изводът е - ВАКСАЙТЕ СЕ??? "преекспониране на страничните ефекти? Вече има умрели 13 годишни! Има инвалидизирани ученици със сърдечни заболявания! ***!
4
3
 
10
 
! Отговори
Тромбата на Вили преди 2 години
Ами вижте сайта на за adverse effects и ще ви стане ясно
3
2
 
13
 
! Отговори
Пешо Канибала преди 2 години
Само дето няма особени факти в тая статия. Някой си бил казал някакви си числа и си споделил мнението.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смърт и поява на хронични заболявания не е изобщо страшно... Какво има да рискувате.. инфаркт или настинка помислете добре...
1
3
 
18
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Като Фактите Говорят и Боговете Мълчат!