Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората

Някои се опасявали, че не били достатъчно изпитани
137
Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората, смята проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Още по темата

„Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет“, коментира тя пред БНР.

„Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като експерти, и които представяха лично мнение, а не мнение, базирано на доказателства. Отливът към ваксините се дължи и може би на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. В момента много намаля и заболеваемостта и хората се поуспокоиха“, посочи проф. Мурджева.

Според нея никой не може да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и в България.

„Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания - две седмици след втората доза ваксина на "Пфайзер" защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%. При ваксината на "АстраЗенека" защита е 73% при британския вариант, при делта варианта - 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта“, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 - най-изпитваната ваксина на всички времена УБИ и ОСАКАТИ повече хора за шест месеца приложение, отколкото ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ВАКСИНИ през последните десет години общо. Само плоскоглав слабоумен ковиваксър още не може да проумее какво означава това.
33
2
 
10
 
! Отговори
Тялото ми е Храм преди 2 години
позволявам само на 20 годишни, до 50 кила, Украинки и Рускини, да имат достъп до него!
32
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
А пък знаете ли какво аз забелязвам - Шотландия поиска нов референдум за отделяне и хоп, делта ги тръшна. Натаняхо загуби изборите, развилня се див национализъм и хоп, евреите ги гепи делтата. Народа на Англия поиска преразглеждане на сделката с ЕС, но ЕС отказа и лелеее хиляди делтосани. Абе много политически коректна тая делта бре, чак да решиш че е с изкуствен интелект в ядърцето си вирусово.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-изпитваната ваксина на всички времена е неизпитана. Само Бай *** може да го измисли това, както и слугинажа по света. Никой интелигентен човек, чел научна литература, не би казал подобни малоумщини.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31Защото не ми е инжектирана вътре ,за да докопа всички клетки на тялото ни,и днк-то ни,умнико. Манджата влиза само в хранителната ни система.- От къде ви намират такива,гмо умници?!?!?
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До нЕкой Аз не ПУКЯСАХ от ковигрип измишльотината - без нито една доза. Никой от моите приятели и колеги не пукяса - без нито една доза. Никой от възрастните ми роднини не пукяса - без нито една доза. Преболедувахме си грипа и това беше. Виж, ПУКЯСАЛИ от псевдоваксини вече лично знам двама. Не е зле. Боцкай, че се задава бустершота.
28
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако можеше генетично да се модифицира човек като му пуснат малко рнк щяхме да оправим IQ на бг народ. Ами като ядеш манджа, що рнк то на храните не те модифицират? Хем представа нямате от генетика, хем пишете небивалици. Смешници!
27
2
 
9
 
! Отговори
Извънземен Рептил преди 2 години
Вее човеците сте много глупави...ние ви създадохме,и ние ще ви унищожим...Добре ви зомбираме...ние управляваме Вашия Свят,***...
26
11
 
5
 
! Отговори
До нЕкой преди 2 години
Прав си, оттук нататък който пукяса от ковид си е виновен сам на себе си - при наличие на защита дори само от 1 доза...
25
1
 
20
 
! Отговори
Майтапчийси преди 2 години
Ай са разберете вече, днес в същия сайт пише, че новата делта ваксината не я опазва. *** и професори на хранилки.
24
4
 
16
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Магнитчетата лепят ли ви се, ваксъри?!
23
1
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Омръзна ни вече от някакви съмнителни професори и доценти. Тези никнат като гъби. Искаме мнението на бай Пешо от Чепръчене. И на обикновени, честни хора.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нЕкойТова не са ваксини, това е генетичен експеримент.
21
1
 
19
 
! Отговори
Мда разбира се преди 2 години
Преекспонират ги. Умира се само веднъж. Кво толкова страшно е станало!?
20
2
 
22
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Тва е 3та или 4та статия днес от тази медия, която много усилено внушава, че трябва да се ваксинираме... Най-вероятно и коментара ми ще бъде изтрит.
19
3
 
29
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Преекспонирането на опасността от вируса подчини хората на социалните инженери и биг фарма. Искат да съществуваме изолирани, полудели от страх, без забавления, чакащи поредната спасителна доза ваксина. Поискаха да повярваме, че грипът е изчезнал заради маските, а пък видиш ли ти, ковид си циркулира свободно... Колкото повече ваксинирани - толкова повече терор. Тотален социален контрол, това е целта от самото начало.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 - кажи за партенките за пилотите, понеже е абсолютен, проверен и доказан факт, че четирима са умрели в последния месец. А виж, че абсолютно, категорично не е свързано с напълно безвредните ваксини - то е ясно!
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасявам се, че това може да изиграе много лоша шега. Подобно поведение имаше на руснаците, които масово не се ваксинираха изкараха сравнително спокойна зима, тъкмо си казаха, че всичко е свършило и сега в Москва е ужас. Също, има и много партенки, които се пускат като за умрелите 4 пилота на Британските Авиолинии след ваксинация, което не е верно. Дано ДА СМЕ ИЗГРАДИЛИ НЯКАКЪВ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ без ваксините и идващата есен и зима да не настане ужас защото тогава ще бъде късно за ваксиниране.
16
4
 
27
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Примерно носителят на Нобелова награда за вирусология Люк Монтание, предишният вицепрезидент на Файзер Майкъл Ийдън, създателят на ваксини Геерт Ванден Бош, за такива фалшиви експерти ли говорим? Които активно и аргументирано се произнасят срещу масовото ръгане с експерименталните препарати? Антиваксъри такива. Доктор Пенка и доцент Гломб знаят повече. Те казаха да се ваксате.
15
7
 
7
 
! Отговори
Ava преди 2 години
Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема разрешаване под условиеГенотоксичност/канцерогенностНе са провеждани проучвания нито за генотоксичност, нито за канцерогенност. Не се очаква компонентите на ваксината (липиди и иРНК) да имат генотоксичен потенциал.от листовката