Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Само 10% от българите са имунизирани до момента
311
Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Още по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 238"Антиваксъри , желая ви скорошна среща с щама делта+ , и след това с найлоновия чувал..." недей така да кълнеш де... Аз пък пожелавам на теб и на всички около теб здраве.
213
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Околийски и прочие мекерета трябва да се отчитат пред господарите си с определен процент ваксинирани в прилежащата им територия, а той е доста под заложената норма, затова сега пищят на умряло.
212
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета вълна при неваксинирано население. Ама сериозно ли? Нали знаят, лекарите също признават, че ваксината не предпазва от заразяване. Ваксината предпазна от заболяване и евентуална хоспитализация. А аз дори и ваксиниран мога да предавам вируса на други, стига само да съм заразен. Така че третата вълна, ако я има, ще я има и толкова. Виж, ако докторът беше повторил просветлението, че ако ще се мре, тогава щяхме да разберем проблема му.
211
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде вече, и религиозни водачи в кампанията, и църковни нравоучения какво е казал Господ, и какво ли още не трябвало да се направи. Този "пастор" на здравното просвещение пропусна само да въвлече и армията. Пък като ни спретнат някой друг як възродителен процес, ще видим всички какво значи да бъдем преродени чада на ваксиналното просвещение с подменени, но ваксинални паспорти.
210
1
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
До 235Да де, самоче грипна вълнА, както всяка година :))
209
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става с ваксина. Карантина и раселване на София и градовете където има струпване на хора по обезлюднените села и планините.
208
3
 
19
 
! Отговори
Айде няма нужда преди 2 години
Е, аз не съм антиваксър, напротив. Старая се да мисля рационално и имено по тази причина няма да се ваксинирам с наличните ваксини, поне не и следващите 2 години.
207
1
 
5
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Тц 230Абсолютно си прав!
206
3
 
1
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Анонимен 228Ко речи?? Ко? Нищо не ти се разбра :))
205
4
 
13
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
Тоя луд ли е? 10% ваксинирани и около 50% изакрали вируса, а младите го карат предимно на крак - от къде нова вълнА, бре???
204
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задочно образование и работа и пълна карантина. Няма друго спасение засега.
203
4
 
21
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Той определи като изключително тревожен факт липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия Прегърни живота." Толкова ли не разбрахте, че с противната си пропаганда отблъсквате и най-заклетите про-ваксъри. Никакви клипове, плакати, духовни лидери и тн. няма да промени нагласата на хората. Няма да ви мине номера!
202
3
 
25
 
! Отговори
До 215 преди 2 години
Параноиците лепват етикет антиваксър, мен ми дреме на к#ра. Като имам всичките задължителни имунизации и реимунизации, но не искам експерименталната спринцовка, това прави ли ме анти ваксър - не. Ще си го преместя в другия крачол.
201
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не са качествени и даже могат да причинят удари или рак.
200
17
 
3
 
! Отговори
Чичо Хайни преди 2 години
Щом евреите се ваксинираха, значи ваксините са безопасни и работят. Иначе нямаше да подложат собствените си хора на геноцид. Нищо чудно, че пращат на палестинците само ваксини с изтекъл срок.
199
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Индия нова корона и няма ваксина за нея.
198
2
 
13
 
! Отговори
Тц преди 2 години
Понеже ваксините са много яки и действат, затова само 20% лекарите си сложиха. Ако за всички други може да се говори що били такива, онакива, безотговорни, антивакс нам си кво,медиците дето разбират и защитават науката, защо отказват?
197
0
 
11
 
! Отговори
защо и кой го налага преди 2 години
Така напират за тези ваксини, все едно от това зависи не само съществуването на цялото човечество, а и на самата планета Земя!!!
196
0
 
11
 
! Отговори
До До 199 преди 2 години
Разбрах, че пазя останалите, ама не разбрах кои са "останалите"? Останалите, които са се ваксинирали, от какво ги пазя? А които не са се ваксинирали, като мен, за какво да ги пазя?
195
0
 
7
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
Ваксинирах се ,но само заради бележката .Чуствам се като в 1984г. на Оруел.