При нова COVID вълна - четири зони, конкретни мерки, какво ще се затваря?

Затварят детските градини последни, но при някои условия
Обновена: 8 юли 2021 10:33 | 8 юли 2021 10:33, Камелия Цветанова
120
При нова COVID вълна - четири зони, конкретни мерки, какво ще се затваря?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Планът при нова вълна от COVID-19 на МЗ се основава на възможностите за степента на заразяване на населението, като   възможностите са разделени на  4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла. Това обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Още по темата

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения.

Според Кацаров въпросът е да няма изненадващи неща, а предвидимост.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година“, обясни здравният министър.

Заместник-здравният министър Александър Златанов обясни, че е въведен по-строг контрол на влизащите в страната.

„През последната година организацията на Летище София беше такава, че нямаше ефективен контрол, а в последните дни нещата са реорганизирани, вече има зелен коридор за зелен сертификат, изпращат се хора за тест, следи се движението им в страната и тяхното състояние“, посочи като пример той.

Златанов добави, че се предвижда детските градините да бъдат затваряни на последен етап,  при положение, че родителите са ваксинирани и целият персонал е имунизиран.

Планът предвижда и по-активно включване на джипитата и по-добро взаимодействие между отделните звена на здравната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я виж ти, нали щаб, зони и затваряния не ни трябваха или това беше само докато не падна отговорността върху вас.
47
0
 
12
 
! Отговори
селянин преди 2 години
ако съобщят че на пазара ке има масово бесене при условие че всеки си донесе въже ке има дефицит на въжета по магазините те токо ви е акъло
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си ли давате сметка какво правят мерките на политиците които така послушно спазвате? Какво причиняват тези маски = бактериална инфекция, липса на кислород, вдишване на същото вещество, което си издишал. Всеки ден ви виждам, като ги изтървате на земята и си ги слагате на лицето! Ще заразите някой с хепатит С
45
0
 
7
 
! Отговори
Мутра с маска не съм преди 2 години
видял на морето.Сезона ще свърши и тогава мерки и теглилки...
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бау трябва да бъде заразен с коронавирус защото иначе този вирус никога няма да изчезне
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че хората в България позволяват да има диктатура в ден днешен и един човек да дава заповеди и да задължава всички останали хора да спазват мерки, значи на никой не му пука и всички обичате да ви . Вие не само позволявате тези масови човекоубийци да имат власт, вие им изпълнявате наредбите без дори да имате някакви оплаквания
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не разбрах защо ми блокирате ИП адреса ?
41
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали беше конспирация бе?Нали писахте по 10 статии на ден да се присмивате на хората, които още миналата година ви казаха, че ще се стигне до тук?А то тепърва предстои дивият фашизъм,още нищо не сте видели.Global Restart трябва да се осъществи в целия свят,ковид пандемията е измислена с тая цел.
40
14
 
2
 
! Отговори
Видял преди 2 години
До Анонимен 35 , преди 2 години . Има го зниман и му е разчетен генома ! Ако не сте го рабрали до сега значи сте функционално неграмотен !
39
12
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До До Бау 42 имам лоши новини :( Не си само ти на този свят! :D
38
1
 
67
 
! Отговори
хъм преди 2 години
Нали всичко беше доброволно? Нали всички казваха преди година, че всички ваксинации ще са само за желаещите и нищо няма да е задължително? Смееха ни се, че сме параноици и никой няма да ни принуждава. Къса им е паметта! Сега се започва брутално изнудване и ограничаване на права. Ако политик ви каже добро утро, по-добре проверете колко е часа, защото лъже. Ако беше нещо добро, нямаше да ни изнудват така.
37
3
 
15
 
! Отговори
Митрополит Содомит преди 2 години
Скоро ще призовем всички миряни да си сложат белега на звяра. След това ще ги чуkaмe направо в църквата
36
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковида ще изчезне от самосебеси, като измрат антиваксърите.
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога мислят да я удължават тази пандемия.Превръщате живота ни в ад , без да сме сигурни ,че се прави с добри намерения.Тоталитарните времена се завръщат,но префасонирани.
34
4
 
28
 
! Отговори
Michel de Nostredame преди 2 години
Трета вълна ще има. Но в късната есен. Някъде края на октомври, началото на ноември.Няма да бъде като последната, ще протече много по-леко, тежко болните нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат много малко.Сега на въпроса, ако се ваксинираме масово или ако изобщо не се ваксинираме каква ще е разликата? Ми... никаква. И в единия и в другия случай ще има нова вълна.И каквито мерки да вземем няма да има много тежко болни.
33
27
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 години
дебита, да ви обясня защо има мерки когато има вълна... 1. Някой не могат да се ваксинират даже и да искат. 2. "Поемам си риска!" работи докато не се окаже, че *** всъщност не е толкова здрав колко си мисли. После идва "Спасете ме! Плащам осигуровки!". Болниците са пълни с "Поемам си риска!".
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изолираха ли го вече този вирус, че нещо се изнервям ...
31
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не желая да ме пазите от вирус, който изкарахме всички безпроблемно. Не ми се правете на ангели небесни - лъжите ви са толкова плитки, че и дете няма да им се върже. Въобще не ви интересувам аз, че да ме пазите. Искате да пробутате ваксините, понеже това е спуснатата световна поръчка. Искате да унищожите свободата на хората и да направите от населението послушни управляеми овце. Ваксинираните също не пазите - те нали заради това се поддадоха да се инжектират, за да се уж предпазят. Анадъмо?
30
2
 
48
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
Усещате ли, как поетапно натискат нещата със зелени коридори и сертификати идругата година няма да я има и тази "свобода", която сега ни се предлага...Другата година нещата от "никой не може да задължи да се ваксинирате" ще отидат на "задължителна ваксинация или няма да можете това, това, това". Другата година ще ни чака голям кожен едноок смок. Положението е - разделяй и владей. Аз няма да си я слагам тая гад, кой, каквото реши, но имайте предвид - на никой от управляващите не му пука за вас :)
29
40
 
4
 
! Отговори
ГУРУ преди 2 години
Тези мерки са точно за да предпазят хората, които по собствено желание не са се ваксинирали и/или не са преболедували. Това, че някой не желае да си постави ваксина не го прави по-малко важна част от обществото а при сериозна вълна негативните последици не са само за неваксинираните и непреболедувалите а за всички. И тези негативни последици не са само живота и здравето на заболелите, но и чисто икономически: директни разходи за лечение, загуба на работна сила, спад в събираемостта на данъци