При нова COVID вълна - четири зони, конкретни мерки, какво ще се затваря?

Затварят детските градини последни, но при някои условия
Обновена: 8 юли 2021 10:33 | 8 юли 2021 10:33, Камелия Цветанова
120
При нова COVID вълна - четири зони, конкретни мерки, какво ще се затваря?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Планът при нова вълна от COVID-19 на МЗ се основава на възможностите за степента на заразяване на населението, като   възможностите са разделени на  4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла. Това обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Още по темата

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения.

Според Кацаров въпросът е да няма изненадващи неща, а предвидимост.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година“, обясни здравният министър.

Заместник-здравният министър Александър Златанов обясни, че е въведен по-строг контрол на влизащите в страната.

„През последната година организацията на Летище София беше такава, че нямаше ефективен контрол, а в последните дни нещата са реорганизирани, вече има зелен коридор за зелен сертификат, изпращат се хора за тест, следи се движението им в страната и тяхното състояние“, посочи като пример той.

Златанов добави, че се предвижда детските градините да бъдат затваряни на последен етап,  при положение, че родителите са ваксинирани и целият персонал е имунизиран.

Планът предвижда и по-активно включване на джипитата и по-добро взаимодействие между отделните звена на здравната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
23
 
6
 
! Отговори
бг преди 2 години
българинът, когато в Гърция има мерки и затварят всичко няма проблеми- там спазва всичко и се съобразява и ако трябва и без да иска е попаднал ще си изкара почивката в стаята, защото е в Гърция (примерно може и Англия) и там се спазва всичко, защото глобяват, наказват и тн. Тук българинът още след границата дава *** газ и не спазва нищо и никой нищо не може да му каже, поради тази причина умират хора и от КОВИД и от Катастрофи и от какво ли още не- от простотията на българина
27
3
 
26
 
! Отговори
Що ,бе преди 2 години
нали нямаше страшно и пандемията не е управлявана добре? Как така ще затваряте,това само Борисов го правеше и никой не беше съгласен? Защо и вие като него ще ни тормозите?Като можете повече ,справяйте се ,ама без да ни ограничавате.
26
22
 
7
 
! Отговори
.. преди 2 години
майката ми разказа този вирус, а си ходех и аз без маска и не ми пукаше. сега си спазвам всичко, нищо че мина през мен тази гад
25
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, да се надигаме вече! Този фашизъм е нетърпим в откровената си наглост!
24
1
 
36
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Станете и те ще паднат
23
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не ги е страх от страшния вирус. Трябва да го плашат със затваряне, зазидване, томбола и парични награди за поставяне на инжекция.... Кава загриженост, каква човечност, каква добра държава! Потресающо! Имам чувството, че съм в книга на Оруел.
22
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде- накъде ще затваряте пак бе, фашаги? Заслужавате организиран бой по капацините вече! Който го е бъз от вируси - да бяга да си слага по десет ваксини - вече може. Нали го пазят? Нормалните хора или го изкараха вече, или ще го изкарат и това не ги притеснява особено.
21
3
 
48
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Абсолютно съгласен с д-р Гурко. Поел съм си риска с непоставяне на ваксина, рискът е единствено и само мой. Не съм опастност за никой друг. Няма нужда държавата да се прави на загрижена *** и да ме "пази". Моля нормалния живот да продължава.
20
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжата продължава? Нищо, вече ви свикнахме. Карайте си. И ние си знаем какво и как. Скоро идат войни на световно ниво против ковид фашизма. Антихристите следва да се натикат по дупките им.
19
3
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
Ковид 1 и делта са варианти на един и същи щам, бе ръб! То бива бива неграмотност!
18
33
 
9
 
! Отговори
д-р Гурко Налбантов преди 2 години
Всеки има достъп до ваксина. Неваксиниран, ако се разболее- негов проблем, защо обществото да търпи рестрикции, заради дървените философи антиваксъри и обикновени дървени философи.
17
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от населението има антитела и го е преболедувало, какво се правите на ощипани моми сега. Какво ще затваряте и най-вече ЗАЩО? Който го е преболедувал е защитен, който не е - се е ваксинирал, който не иска - си е негов проблем. Точка.
16
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** преболедува ковид 1, но го чака делта ... още 20000 трупа. гаратнирано от антиваксърите.
15
2
 
36
 
! Отговори
д-р Гурко Налбантов преди 2 години
Нищо няма да затваряме, всеки носи отговорност за здравето си, един разчита на Господ, друг на късмет, трети на ваксина, който се разболее- негов проблем.
14
14
 
7
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Добре се е сетил да има план! Но къде беше досега когато заедно с Радев и други казваше че нямс вирус и беше против ваксините! И накрая разпореди проверка на този , който го излекува от вируса!
13
1
 
23
 
! Отговори
до Бау Ганьо преди 2 години
Много си семпъл, приятелю! Ако в съседния блок има пожар, трябва и ли и аз да гася у нас с маркуча?
12
5
 
37
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Вземете си и мерките и ваксините и се умитайте, че този път ще ядете дървото.
11
1
 
31
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
А новината за скока на новозаразените във Великобритания? Как я тълкува, А9?
10
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам смисъл от никакви затваряния. Първо, има ваксини за всички желаещи. Второ, който е ваксиниран, нали е в безопасност? Няма от какво да се притеснява дори всички неваксинирани да са заразени. Трето, който пък не иска да се ваксинира, ами негово си е решението. Така че хайде някой сега ми обясни защо трябва да затваря каквото и да е.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бау, що си цъкаш плюсчета първо през мобилния нет, а после и през уайфая, не те ли мързи?