Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна

Очакването е коронавирусът да става все по-опасен
29 юли 2021 21:20, Елка Василева
199
Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен.

Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд Георги Маринов пред bTV.

Още по темата

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че е по-заразен, не значи, че е по-опасен
38
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел.... ефективността на ваксината там клони към нула..... Човече?!?!?!?!?
37
2
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕЗ 2017-ТА ГОДИНА КОМПАНИЯТА САНОФИ СЪЗДАВА ВАКСИНА СРЕЩУ ВИРУСА ДЕНГА КОЯТО НАБЪРЗО Е ОДОБРЕНА И СЕ РАЗБИРА В ПОСЛЕДСТВИЕ, ЧЕ ВАКСИНАТА ВСЪЩНОСТ ПРЕДРАЗПОЛАГА ОРГАНИЗМА КЪМ МНОГО ПО-СЕРИОЗНО РАЗВИВАНЕ НА БОЛЕСТТА ОТКОЛКОТО БЕЗ НЕЯ! НЕПОСТАВЯМ ВСИЧКИ ВАКСИНИ ЗА КОВИД ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ !
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седя си на климатика и кихнах. Мисля, че това е нов щам- може би омега или ипсилон щам. В паника съм.
35
1
 
31
 
! Отговори
Кофти маркетинг! преди 2 години
Безплатно! Рекламира ми се по де що има информационни канали! Даже се обсъжда насилствено задължително ваксиниране с тоя експеримент! Аре без мен!!! Колкото и да съм бил колебаещ се, нещо се пресоли манджата с тая войнстваща принуда за ваксиниране! Това ме прави подозрителен и неспокоен!
34
1
 
42
 
! Отговори
Ковидари ООД преди 2 години
Щом антителата не работят значи и ваксините не работят тъй като тяхната роля поне на теория е да накарат организма да направи антитела. Другия начин е да се да преболедува самия вирус в чист вариант. Значи целия шум е бил напразен. Със и без ваксини хората си се заразяват. Но защо не се говори за лекарства? Защото само се говори за ваксини? Как така става че някой важни клечки ги излекуваха за 3 дена а за обикновените хорица няма лек. А сега де...това ако не е конспирация кое е.
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
CDC -то в САЩ не признава достоверността на ПСР, не различавал ковид от грип?! И ...отиде коня у ряката
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мале що ваксинирани ги подведоха да си вземат дозата която от нищо не ги пази, по скоро е в тяхна вреда
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБрат, ти хубаво се ваксинира, ама с това приключи земния си път. Въпрос на време е да те отбележат в статиската...
30
0
 
23
 
! Отговори
Тахатунга преди 2 години
С две думи -станете абонати на Биг Фарма до гроб! Иначе забравете за пейките в парка!
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време на това му казваха настинка. Но сега е "страшния" делта- вариант.
28
4
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧОВЕШКАТА ИМУННА СИСТЕМА Е СЪЗДАДЕНА ОТ ВИСШ РАЗУМ И МИЛИОНИ ГОДИНИ ЕВОЛЮЦИЯ И КОГАТО БЕЗ ВАКСИНА ПРЕКАРА ЕДИН ВИРУС ТЯ РАЗВИВА ШИРОКОСПЕКТЪРНА ЗАЩИТА И КЪМ ПОДОБНИ НЕГОВИ ЩАМОВЕ ! А ПРИ ВАКСИНИРАНИТЕ СЕ РАЗВИВА САМО КОНЦЕНТРИРАНА ЗАЩИТА КЪМ ТОЗИ ЩАМ И ТОВА ОТ ПФРИЗЕР ГО ОБЯВИХА И КАЗАХА, ЧЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ НОВА ВАКСИНА ЗА ДЕЛТА ЩАМА! НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНАТ ЖИВИ НЕВАКСИНИРАНИТЕ ПО КОИТО СЕ ПЛЮЕ НЕПРЕСТАННО! ОТКРИТ Е ЧОВЕКОПОДОБЕНЧЕРЕП НА 1.8 МИЛИОНА ГОДИНИ, ХОРА Е ИМАЛО И ПО-ВРЕМЕТО НА ДИНОЗАВРИТЕ
27
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какви са симптомите на "страшната" делта- главоболие, висока температура, кашлица, хрема. Че това може да е от студени напитки, сладолед, климатик и въобще част от летните болести. Дори ангина може да те хване лятото от студена вода, бира, рязка смяна на температурата-вън,вътре. Имунитетът от ваксините почва да изтича трябвало трета доза, нали пазеше?
26
3
 
33
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Според една от конспиративните теории, covid ваксините потискат имунитета на клетъчно ниво. Да, създават антитела, но пък пречат на "паметта" на клетката, която ако след 15 години примерно срещне вируса, сама да изработи антитела. Пример - ако сте прекарали заушка преди 40 години, днес няма да имате нито едно антитяло. Ама ако срещнете вируса на заушката Т-клетъчния имунитет моментално ще ви изработи антитела. Най общо - влезете ли в спиралата на ваксинация то е до края на живота ви.
25
5
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРАВ Е УЧЕНИЯ, ЧЕ АНТИТЕЛАТА ПРИ ВАКСИНИРАНИТЕ НЕ СА ЗА ДЕЛТА ЩАМА И ВАКСИНИРАНИТЕ СА ПРЕЦАКАНИ! :D
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е създаден от юдомасонския бил Гейтс а не от китайските комунисти!!
23
3
 
32
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
"Очакването е коронавирусът да става все по-опасен" / ХАХАХАХ, абсолютен FAKE NEWS! Напротив, дори всеки ветеринар може да ви каже, че еволюцията на всеки вирус е да става ПО-МАЛКО СМЪРТОНОСЕН, тъй като така се разпространява (размножава) много по-лесно! Вирус който убива е слаб вирус, тъй като така губи възможността да се размножава... И всъщност Делта го доказва - по-заразен, но много по-слабо смъртоносен от предишните варианти на вируса!
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам търпение да видя новата версия след делта щама къде ще пълнк носоглътката с 10 кила вируси само за 5 минути и ше се прихваща само някой като синотвори устата от 10 километра разстояние
21
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично съм преключил с този вирус преди няколко месеца, неваксинираните и който не го е карал да се оправят.
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана, то само собствената имунна система на отделния човек може да реагира адекватно и да те предпази. Генно модифициран вирус създаден от китайските комунисти се опита да имитира ХИВ, но човешкия организъм има много силна защита точно за този вариант. Едно е по кръвен път да заразяваш и съвсем друго по въздушно-капков.