Симптомите при Делта варианта - хрема, кашлица и температура

Засяга предимно по-млади и хора с кръвна група А
10 авг 2021 21:25, Петя Славова
189

Съвсем скоро Делта вариантът ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Кои са особеността при заразяването с Делта мутацията  и от какви симптоми страдат най-вече хората?

"Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура", посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип.

"Трудна е диагностиката, но от друга страна COVID-19 протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане", заяви проф. д-р Мартинова.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

Тя посочи и каква е връзката между кръвната група на пациента и заболеваемостта от коронавирус:

Хората с кръвна група А са по-предразположени, а тези с група 0 и особено с положителен резус-фактор са по-резистентни. Заболяването при хора с група А и AB протича по-тежко, като последните данни показват, че има връзка не само със заболеваемостта, но и с протичането на заболяването, обясни проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA.

"Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме "опитни зайчета", защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани", категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Тя призова колегите ѝ медицински специалисти да се ваксинират в значително по-висок процент, както и здравните работници и администрациите, защото "това е единственото, което спасява човешки животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също като на грипа. Ми лекуваме го като грипа в домашна обстановка и за 7 дни с хапчета или за седмица без хапчета минава. Който иска по желание може да влезе в болница по клинична пътека. Там вече изхода е твърде неясен. И най здравите организми са застрашени с терапията по протокол от СЗО - 4 антибиотика и още толкова други видове химикали. А ако се уплашите и не ви стига въздуха от паник атака ви вкарват тръба и вероятността да влезете в статистиките е твърде голяма.
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя тази жена си го каза че делта вариента е грип.Протича като една грипна инфекция - така каза, незнам как се изпусна да каже това.
92
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Реалното название на билката "Мелиса" е МАТОЧИНА. Всеки ден и във всеки Дом!
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откриха, че дела се страхува от ракия, ами сега?
90
0
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Грип. "Лекарствата" гобпревръщат в ад. За грип, както повелява Народната мъдростъ се измолва от Майчицз Природа лек. Що е то "лек". Да се изакаш. Да се освобофиш от мърсотията. При лъжата "ковид"хората не могат да дишат защото са задръстени. Защото евреите садисти управляват хранителната ни промишленост и ръчкат гнусотии. Като "Данон",например. Мелиса! Сода Бикарбонат! Чесън! Движения всеки ден! Народни публични тоалетни за ИЗХОЖДАНЕ! Чай! Витамини! Омега 3! Витамин Б Комплекс! Зарзават! ЛЮБОВЪ
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
духаш носа, храчиш здраво и сичко готово
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след делта идва гама и свършва гръцката азбука и свършва и вирусо
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще се наложи да търсят експерти по унг и вместо вече маски, ще се изискват носни кърпички
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички вие не се ли усещате какво става сега слагат чипове на колите, утре няма да можете да паркирате в половината град, а след това дори и на село! Същото е с ковид. Разбиват се бизнеси, олигарсите се налапват а народа ще плаща за всичко!
85
3
 
18
 
! Отговори
Страшно е преди 2 години
Аз съм свидетел, че болестта е много страшна, коварна и грозна! Комшията на село, като го хване хремата и се храчи много гнусно на улицата, после си отваря една бутилка ракия и отива да си е бе жената. Много страшно е за гледане.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
делта сладолед ядеш и хрема те хване, и после бил болен от делта
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
делта е по опасна, защото хремата ти секне носа, запушва ти се ноздрата и друдно се вади
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заради новата делта хрема, искат да бодат деца, учители, лекари, бармани, всичко де е професия и живо същество
81
2
 
24
 
! Отговори
Притеснително преди 2 години
Не ме е страх от Ковида, страх ме е какво ще ни измислят СЛЕД Ковида. Имам лошото чувство, че това е само началото на терора - опипват почвата.
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо да се бода за една хрема с кашлица и температура?
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарко д-р, коронавирусите са известни от края на 60те години на миналия век. Турчул лята от Бионтех разработват тази смрад от 2012. Въпросите са два: те откъде знаят какво да разработват? Защо се толкова т ъпа?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдията, съдията е-е-е .......
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 87, не се казва заради климатика, сега има ново име, казва се заради делта ковид, на климатика новото име
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради хрема, кашлица и температура правим локдаун! Браво! Майтапа на страна, а бе вие луди ли сте вече всички?
75
0
 
12
 
! Отговори
Хремав преди 2 години
Всички IT-та са с хрема, заради климатика - цяло лято