Симптомите при Делта варианта - хрема, кашлица и температура

Засяга предимно по-млади и хора с кръвна група А
10 авг 2021 21:25, Петя Славова
189

Съвсем скоро Делта вариантът ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Кои са особеността при заразяването с Делта мутацията  и от какви симптоми страдат най-вече хората?

"Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура", посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип.

"Трудна е диагностиката, но от друга страна COVID-19 протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане", заяви проф. д-р Мартинова.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

Тя посочи и каква е връзката между кръвната група на пациента и заболеваемостта от коронавирус:

Хората с кръвна група А са по-предразположени, а тези с група 0 и особено с положителен резус-фактор са по-резистентни. Заболяването при хора с група А и AB протича по-тежко, като последните данни показват, че има връзка не само със заболеваемостта, но и с протичането на заболяването, обясни проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA.

"Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме "опитни зайчета", защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани", категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Тя призова колегите ѝ медицински специалисти да се ваксинират в значително по-висок процент, както и здравните работници и администрациите, защото "това е единственото, което спасява човешки животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
9
 
! Отговори
Няма да се бода преди 2 години
Коя беше тая ваксина с тромбите, дето убива старите мъже?
133
0
 
5
 
! Отговори
Вкус преди 2 години
ПРАВИЛНО: Аз вкусвам. Аз усещам вкус. Аз имам усещане за вкус. ГРЕШНО: Аз имам вкус. ________ ПРАВИЛНО: Не усещам миризми. Нямам обоняние. ГРЕШНО: Нямам мирис
132
2
 
8
 
! Отговори
Нямам Вкус и Мирис преди 2 години
Ако кажете на лекар, че "нямате вкус и мирис" и ако и двамата говорите български език, това може да се разбира само и единствено като симптом на това, че кожата ви няма вкус и не миришете. Ако искате да сте коректни към лекаря си, обществото и Иван Вазов, трябва да кажете "Нямам усещане за вкус и мирис", но не и "Нямам вкус и мирис" - това са две много различни изречения. Този тип граматика се изучава до 4-ти клас и е грозно да се греши. Корегирайте се, ако обичате.
131
10
 
2
 
! Отговори
не е верно преди 2 години
на файзер осигурява 47% защита а на модерна 87%
130
0
 
15
 
! Отговори
Лятно Грипче преди 2 години
Много обичайно за сезона - влизаш в морето, хващаш инфекция от лaйняната тръба на Буци и после разнасяш зараза за седмица-две. Но то е въпрос на елементарна лична хигиена - да не гълташ морска вода и да се къпеш след плаж. За някои хора е по-сложно, защото ги мързи.
129
0
 
10
 
! Отговори
Нямам Вкус и Мирис преди 2 години
Когато говорим за здраве, нека започнем от там, че не се казва "Нямам вкус и мирис", а се казва "Нямам обоняние и усещане за вскус" или "Не усещам вкус и мирис". Научете го тоя български най-накрая?
128
1
 
9
 
! Отговори
К преди 2 години
лятно грипче като цяло
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлуенца, грип симптоми- хрема, кашлица, температура.Ковид симптоми- хрема, кашлица, температура. Да включим сега математиката, която често се използва в борбата с "пандемията". Ако Х е равно на Y и Z e равно на Y, означава, че X е равно на Z.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И съм млад и съм кръвна група А и само три дни бях с температура и болки в гърлото, а след това седем дни нямах вкус! Си да не ме плашите с Ковид! Имам антитела
125
0
 
6
 
! Отговори
Идиокрация преди 2 години
Да не се разсипиливи човек ..
124
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко такива съм изкарал през живота си...... Кое е различното сега, освен, че малцина искат да богатеят на гърба на целия свят
123
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търча за 8ма бустерна игла
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първобитните и медии не са слушали за тва са оцелели и ние ги наследяваме
121
1
 
22
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Навремето за тия три симптома казваха да не правиш нищо.
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първобитните не са ползвали никви медици, никви ваксини, стоматолози, депутати, доценти и все пак ние сме им роднини
119
1
 
11
 
! Отговори
Политика преди 2 години
Политиците са продажници, които са те продали още преди да стъпят в парламента. В случая ви продадоха здравето. И хич не ги интересува за какво. Нали парите са при тях.
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 136 до 131
117
0
 
7
 
! Отговори
До 129 преди 2 години
Глупости. Първо е имало много войни, постоянно с много загинали, главно млади хора. Второ, детската смъртност - раждали са по 5-6 деца, сега това е постижение на медицината. Детската смъртност и непрестанните войни свалят неимуверно много средната продължителност на живота. Вземи и погледни до колко години са живяли в античността. Като цяло хората са живяли много по здравословно.
116
0
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ракия ще рече Тракия. Еврейските зомбита откраднаха тази свята Българска Тракийска дума, за да нарекат с нея несъщественното, тоест небето. Небе на Български означава Не Беше. Евреите обаче, с налудничавата си религиозна лъжа нарекоха празното живот и продължават да Ви мамят по пепелянски му, че ракията не била,видите ли, лек. От моята баба Дешка(Вокилов Сой) да знаете, че ракия с екстракт от потопени в нея Пролетни кокиченца(любимото ми цвеке!)и масаж нежен с тази магия дава Животъ!
115
1
 
23
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
А постоянното насаждане на страх и плашене с тръби в гърлото е симптом на психопатия...господа спасители,имате нужда от спешно лечение,най-добре ще е ударна доза ваксина,най ефикасната е оловната...между очите!!!