Връщат пациенти с COVID-19 в Русе, в Силистра няма медсестри

Болницата в Бяла вече отказва прием на заразени пациенти
2 сеп 2021 16:22, Анисия Иванова
87

Болницата в Бяла вече отказва прием на заразени пациенти. Д-р Павлинка Георгиева е единственият пулмолог в болницата в Бяла. Тя отговаря за лечението на всички приети в Ковид отделението.

"Тежко е, защото поемаш отговорност за почти всички пациенти, а когато стане нещо трябва да си винаги тук, да реагираш, да кажеш какво да се прави, бързо да ги изпратиш където трябва за помощ и е много трудно", обясни началникът на Ковид отделението в МБАЛ "Юлия Вревска - Бяла" д-р Павлинка Георгиева.

Ковид отделението на болницата в Бяла има 41 легла и вече е запълнено на 100%. Пациентите се връщат за домашно лечение, а тези в по-тежко състояние се препращат към болниците в Русе.

В русенските болници също няма свободни легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирус. На изчерпване са и местата за неинтензивно лечение.

"Интензивни места в русенските болници няма поне от седмица. При тях има пациенти, които са потенциално за интензивно лечение и те ги задържат. Много трудно може да изпратиш пациент за интензивно лечение. Да, те ще го приемат, но няма да му бъде приложено интензивно лечение и общо взето, резултатите са…", каза директорът на МБАЛ "Юлия Вревска - Бяла" Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Медицинският персонал също работи на прага на възможностите си. Макар да са достатъчно, казват, че им е тежко.

"Много е натоварено и психически и физически, защото ние не само ги лекуваме, но и разговаряме с тях, помагаме им да преодолеят шока, защото повечето от пациентите са уплашени", сподели медицинската сестра в Ковид отделението Силвия Чорбаджиева.

От болницата в Силистра изпитват остра нужда от медицински сестри и призовават за мобилизиране на персонал от извънболничната помощ.

"Има легла, има легла за детски лагер. Но тези легла трябва да бъдат обслужвани от персонал, този лекарски персонал определя колко да е капацитетът. Тоест, ако ние имаме още сестри, ще има по-голям капацитет, засега е на 100% зает", заявиха от лечебното заведение.

И призовават медицинските служители, които имат възможност да помогнат на болницата в борбата с Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак няма снимка...
50
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали вирус нямало? Що сте се разпискали за легла и че ви отказват лечение? Нали Мангърката беше светило и само него го слушахте, а всички други бяха мафия. Сега, кихате 200лв и той идва да ви носи чай. Наздраве!
49
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се бяха ваксинирали да не философстваха сега нямаше да има проблеми като тези.Аз предлагам никой да не се ваксинира за да сме на 100% първи по смъртност.
48
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Легла болнични не означава дюшеци. Означава апаратура и персонал, който да работи с тая апаратура и персонал който да се грижи за болните. Един специалист- лекар се създава за 11 години, специализирана сестра за 8 години. Капацитетът е изчерпан. Няма хора, които да ви лекуват. Няма противовирусни препарати за всеки нуждаещ се. Нали искахте натурално да правите имунитет. Ами правете си го? Кой ви пречи! Имате ваксини , но не ги използвахте. Берете плодовете на глупостта си!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно , без паника! Кацаров не вижда да има проблем, значи няма
46
1
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
И как, ти - кадърният, би реорганизирал по един отговорен и кадърен начин, както казваш, ЕДИН единствен лекар за цяла болница? Откъде ще внесеш други? С какво точно ще ги мотивираш да работят? Не може някой да си вее гащите, а друг да му ги пере.
45
1
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
И като са наясно, какво? Легла за леженое лесно се откриват, такива има и в къщи. Персонал няма. Легло в случая е нарицателно и се има в предвид лекари + сестри за денонощие. Каква ти е файдата да те метнат в някоя стая на система и вентилатор и някой да идва 1 път на ден да те нагледа. За капак - забрана за външни лица.
44
8
 
9
 
! Отговори
Heyman преди 2 години
Как пък така цяло лято нямаше болни и изведнъж още недошла есента и айде 100% ама времето дори не е захладняло още
43
0
 
13
 
! Отговори
Разликата преди 2 години
Вкъщи се лекуваш пасивно, в болница те лекуват активно, а малко преди да умреш започват да те лекуват интензивно.
42
0
 
2
 
! Отговори
Стара преди 2 години
песен на нов глас! И така до 2025/8........
41
8
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 43. В америка излизат някакви данни за около 15% в болница ваксинирани с две дози. На тези 15 процента какво ще им препоръчаш. Да са били направили какво?
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами почна се. Вие какво си мислехте, че ще ни се размине ли? В Бъгария върви парадоксален експеримент, народа масово не се ваксинира, въпреки че е наясно, че ако се омаже нещо, твърдо вероятно е болницата да не може да го приеме. Не става дума само за ковид, но за всички болести по принцип.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минаха 3 вълни, би трябвало ръководството на болницата да е наясно евентуално колко легла и персонал ще са необходими и да имат готовност да приемат повече болни при следваща вълна. Чрез реорганизация. За настоящата вълна от колко месеца се говори и пак нямат готовност. С една дума - безотговорност и некадърност.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имахме година и половина да подготвим ковид отделения. Мутафчийски се гордееше, че вдига цялата армия да помага. А какво стана накрая, политиците ни хвърлиха прах в очите. И сега ни обвиняват, че ние гражданите сме виновни.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау 40Лекарите по принцип обичат да връщат или препращат пациенти.
36
16
 
6
 
! Отговори
Никой няма преди 2 години
Право да се оплаква,че са го върнали от болницата .Да са се ваксинирали .
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са здравно осигурени, върнаха ли им парите?
34
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старците да си лекуват настинките вкъщи и да не се поддават на манипулативни новини.
33
0
 
11
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Ами уволнените от Гърция,да дойдат да лекуват в България.
32
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Започна се "връщането". :(