Ваксинацията в МУ-Пловдив не е задължителна

Обявените в страната нови мерки са справедливи, смята д-р Бацелова
3 сеп 2021 10:33, Анисия Иванова
37

"Във ваксинологията лицата над 65 г. не отговарят така добре на някои от ваксините, както например дете на 15 г. или млад човек на 30 г. С възрастта имунната система не успява да отговори добре на всяка ваксина. Има риск да е необходимо поставянето на бустерна доза, тя е идентична с предходните поставени", коментира епидемиологът и преподавател в Медицинския университет в Пловдив д-р Христиана Бацелова в "България сутрин".

Относно напрежението, което се появи по повод започванета на учебните занятия във ВУЗ-а тя каза, че ваксинацията срещу COVID-19 в Медицинския университет в Пловдив не е задължителна. Студентите имат възможността да избират да бъдат ваксинирани; да бъдат тествани два пъти седмично; да докажат, че са преболедували; изцяло да преминат в дистанционна среда, за да не контактуват с пациенти. Петата възможност е да прекъснат следването си по лични причини.

Още по темата

Относно нуждата от бустерна доза Бацелова поясни, че някои хора приемат медикаменти за подтискане на имунната система, за да не отхвърлят трансплантиран орган. За тези групи се препоръчва да получат трета доза ваксина. Очаква се препоръката да е минал срок от 6-8 месеца от поставянето на последната доза.

"В България има много ваксини. Има много хора, които желаят да им се постави трета доза - лица, при които рискът от заразяване е много по-висок, като медицинския персонал. Ако Министерството на здравеопазването сметне за необходимо, бихме могли да ваксинираме с бустерна доза и тях", каза още д-р Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

"Ако се окаже, че масово трябва да ваксинираме с трета доза, хубавото при нас е, че действително имаме много дози. Има държави от ЕС, в които нямаше възможност всеки желаещ да бъде ваксиниран. Имаме и много разкрити ваксинационни центрове", подчерта тя.

Епидемиологът се обърна към антиваксърите у нас с думите:

"Имаме 4 безопасни и ефективни ваксини, това е доказано. Всеки, който може да бъде ваксиниран, трябва да го направи възможно най-бързо, за да бъде предпазен от болестта. Онези, които не успея да отговорят достатъчно добре, ще бъдат предпазени от тежко боледуване и хоспитализация. В цял свят ваксините работят, те са безопасни. За да излезем от постоянното влизане и излизане от локдауни, трябва да се ваксинираме."

Тя настоя, че са две различни неща дали ваксиниран ще се разболее, или просто ще има положителен тест. Да, в малка част от ваксинираните вирусът може да се намира в носоглътката и да позитивира антигенния тест и PCR-а, отбеляза д-р Бацелова.

"Може да бъде заразен, но за много кратък период и в много по-малка степен, отколкото неваксиниран, който се заразява и отделя вируса във външна среда за доста дълъг период", изтъкна специалистът.

Тя е на мнение, че обявените в страната нови ограничителни мерки са справедливи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Хубава е,но е ковид-комунистка. За колко ли шекели се е продала ??? :О
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, ха, не е задължителна, а принудителна. Всички вас ви чака съд за геноцид!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста родители ще заведат дела. Съд до дупка. Това не й е бащиния. Към момента няма право да поставя тези изисквания по никакъв закон. С тази си заповед може да си забърше ....
30
1
 
17
 
! Отговори
ррр преди 2 години
До БayТая добре ли е?1.Безопасността и ефективността на ваксините е доказана! Напротив- това твърдение противоречи на фактите, а безопасни ли са ваксините ще видим след 2-3 години напред в бъдещето! 2.За да излезем от постоянното влизане и излизане от локдауни, трябва да се ваксинираме!Като гледам в другите държави нямат локдауни вече! А вие от тях се учите! Лъжа и измислица!3.Ако не отговорим добре на ваксината- ще се предпазим от тежко боледуване! Е, но ако все пак боледуваме тежко- поне няма да влезем в болница, но ако влезем в болница, няма да ни интубират, но ако все
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече с тая лъжкиня! Аман!
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е задължителна,но е принудителна.Кой ще плаща тези тестове....
27
1
 
6
 
! Отговори
paco преди 2 години
Май не съм сигурен.
26
1
 
14
 
! Отговори
paco преди 2 години
Та казвате, че тази кака ако си вдигне фланелката ,ще е доста по-убедителна..
25
1
 
19
 
! Отговори
miko преди 2 години
Цитирам тази ***:"Имаме 4 безопасни и ефективни ваксини, това е доказано"ДОКАЗАНО???!!!Кога?От Кой?Защо тогава никой нищо не гарантира и не носи отговорност?
24
1
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Генно променените нямат права.
23
1
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Явно никой не и е обръщал внимание.Интересно е, дали 600г. силикон, могат да заместят пилешки мозък.
22
7
 
2
 
! Отговори
ДО 15 преди 2 години
До ШашиЛошото е, че такива като теб разбират свободата като сЛободия.И не искат да зачитат правата и интересите на останалите, а гледат само себе си.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има ли възможност, ако има силикон. Той да е иззел мозъчните функции. В момента е явно, че мисли с ц.ици.те.
20
3
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Естествено, има и опция 7, ако познавате някой, който поставя ваксини и е склонен да ви помогне. Опция 2 - признават ли тест за антитела като доказателство за преболедуване? Много от нас изкарахме леко хремата и имаме доказателство за това, но за съжаление на PCR тестовете им сложиха срок да важат само 6 месеца, макар имунитетът при преболедуване да превъзхожда 13 пъти имунитета от ваксините спорет последното израелско проучване върху 2,5 млн души.
19
1
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Скрила се е с някаква фланела. Има ли силикон тази мома? Само питам.
18
2
 
22
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Тестовете два пъти седмично поемат ли се от МУ-Пловдив? Редно е да се плащат от университета, защото той ги изисква. А опция 5 - да прекъснеш следването си - не е опция, а гавра със студентите. Препоръчвам опция 6 - преместване в по-добър университет, с по-демократично ръководство.
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая си заработи кинтите. От недомислиците разбирам, че щом си ваксиниран няма проблем да имаш положителен тест, но ако не си тогаз е мнооооооого страшно.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано не излезе същата заповед в МУ София...
15
2
 
25
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Тази не я слуша главата, хич. На дискриминация-вика свобода. Чипиран, може да се разкарва свободно. А другите имат право да избират от 5 дискриминиращи и отнемащи свободата неща.
14
19
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 13 Ако четеш жълти сайтове може и да се окаже, че от ваксините ни падат крилата :D