Д-р Чавдар Ботев: Да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно

Според него се прекалява с антибиотиците при лечението на COVID
20 сеп 2021 22:45, Нели Христова
306

България все още е на дъното по имунизация срещу COVID-19, а антиваксъри стигнаха и до вербално нападение над пункт за ваксинация. Защо българите не вярват на ваксините срещу коронавируса?

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът.

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването.

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет.

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него.

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксър да реве из публикациите смятай докъде е стигнал след извода като е разбрал, кво го чака, реве като разпран турист в бойчиновци, ваксър и оревава цялата държава, ваксъра на новото време, реве и се кине
48
5
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен Не съм бау.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
моя живот си мой, и никой не може да ми казва, АЗ КАК ЩЕ ЖИВЕЯ, за да го стори рискува неговия си
46
2
 
7
 
! Отговори
// преди 2 години
До Алекс Никога няма да е задължително в България. Пишем си, защото ни е кеф да те дразним.
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксърите само се оплакват а уж бяха защитени
44
8
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До 1234 Да.Докараха го неграмотните и некадърни китайци,които го изпуснаха от лабораторията.Сега се налага друга наука да се бори с тяхното творение.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковид атакува черния дроб след прекаляване с антибиотици, после писан от ковид
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип не трябва да се прекалява с антибиотици.
41
12
 
14
 
! Отговори
Що е то антиваксъри? преди 2 години
Хора без душа, тоест социопати, които само имитират социално поведение и човечност, но реално за тях човешкият живот и здраве са без значение. "Социопати разновидност на психопати, хора които има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения. "
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След третия ден на една вирусна инфекция се развива често вторична бактериална инфекция, която налага лечение с антибиотици. Т.е. антибиотиците лекуват усложненията в резултат на вируса , а не самия вирус.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще ви кажа нещо, поне на наболите се, не само, че го изкарах, не един път, но се оказа, че имунната ми система не само, че е по мощна а е супер по по силна от всяка ваксина, за тва като сте се дупили, продължете, те за тва ги има тия лгбт или там квито бяха, харесва им щом веднъж им влезне
38
3
 
14
 
! Отговори
Хипократова клетва? преди 2 години
"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват" - Това изказване на лекар ли е??? Излиза, че досега медиците си играят на тука има, тука нема. Чавдар Ботев е срам за гилдията!
37
16
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ваксинирането НЕ Е задължително.Не разбирам какво предизвиква свирепия антиваксърски вой.Моля не пречете на по-просветената част от обществото да се ваксинира.
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е отнемал правото на никой да си бие Биопродукт! За кви ваксини говори тоя?
35
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега сте много нахакани, ама като ви падне сатурацията на 70, ще ви интубира той или колегите му. Специалист, който вижда какво се случва от ковида! А вие го плюете. Що за хора сте!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 35 беше коментара ми, но погрешка написах 36 няма значение, то се подразбира
33
1
 
7
 
! Отговори
1234 преди 2 години
До АлексНауката, която ни докара този вирус?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 не ме грее с колко ника е човека а кво пише и как мисли, щом е позволено да има, значи нека има и 500
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алекс е Бау. Пропускайте го.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксиниран, защитен, и кръв пуска като коментар, що е то? - отговор: комплексар който е видял колко е затънал в тинята, сега другите му виновни