Д-р Чавдар Ботев: Да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно

Според него се прекалява с антибиотиците при лечението на COVID
20 сеп 2021 22:45, Нели Христова
306

България все още е на дъното по имунизация срещу COVID-19, а антиваксъри стигнаха и до вербално нападение над пункт за ваксинация. Защо българите не вярват на ваксините срещу коронавируса?

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът.

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването.

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет.

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него.

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре преди да се идказва да си информерате какво точно е станало, никой никого не е нападал, поискани са документи които са нямали, полицията е разкарали въпросния пункт, опашки от желаещи да се ваксат е нямало така, че никой от нищо не е лишен, тече просто гнусна пропаганда
8
4
 
27
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Горкия един човек който иска да се "ваксинира", в момента прокуратурата и следствието го издирват, за да се отчете дейност пред ЕС-Вавилон.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау, какво "нападиние"! Божке, кокви атаки. Едни хора просто задали неуджбни въпроси! Какъв ужас - да питаш логични неща. Какво отнето право - на сляпа вяра във вълшебната отвара!
6
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо беше антиваксъри нападнаха ваксинационен пункт във Варна, сега стана вербално нападение....А истината е, че група будни варненци са поисксли разрешителните за употреба на ваксината и право да го упражняват там. Е, белите престилки са били изненадани, че се появили образовани хора искащи спазване на законите и след като и полицията се уверила, че не притежават разрешително, пунктът престанал да работи. Не четете заглавията, а разберете истината. Тя ще ви направи свободни!
5
2
 
32
 
! Отговори
Христо Ботев преди 2 години
Явно, че д-р Чавдар Ботев е последовател на д-р Менгеле, щом предлага да се набоцкат децата с експерименталните ваксини. Пък да видим после какво ще стане. Проба-грешка.
4
2
 
20
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Ха-ха-ха, това чиче докторче ме разсмя с глас! Защо направо не го каза, че да ти отнемат правото да те набодат с отровите е ''същото като да ти спрат въздуха''!? А да ти отнемат правото да не се бодеш с отровите какво е бе, ''умно'' чиче докторче!?
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, я без сополиви лъжи! Никой не е отнел нечие право да се ваксинира. Просто одобрена ваксина против ковид няма. Но и на желаещите да се боцкат с експериментални препарати никой не пречи - що кабинети са готови да заработят комисионки. Единствено права на нежелаещите да участват в опитите са накърнени. Но за тази информация пара не се дава.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чавдарчо мамин, ходи поеми 5 дозички и спри да ревеш
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя само плюе или и гълта.