Д-р Чавдар Ботев: Да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно

Според него се прекалява с антибиотиците при лечението на COVID
20 сеп 2021 22:45, Нели Христова
306

България все още е на дъното по имунизация срещу COVID-19, а антиваксъри стигнаха и до вербално нападение над пункт за ваксинация. Защо българите не вярват на ваксините срещу коронавируса?

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът.

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването.

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет.

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него.

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ КОВИД Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ВСЕКИ КОЙТО ГО ПОДКРЕПЯ ПУБЛИЧНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ПО ЧЛЕН.29 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА! ВСИЧКИ КОИТО СА ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО КОВИД ВАКСИНИРАНЕ СА ИСТИНСКИ ХУМАНИСТИ!
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да ти отнемат правото да откажеш ваксина какво е натегач? И твойто време наближава.
27
4
 
12
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 2 години
Още в средното училище учехме, че антибиотиците са създадени за борба с бактерии и бацили, не с вируси, те срещу вируси не действат! Каква медицина са учили и завършили тези ''лекари'', които те пълнят с коктейли антибиотици среку вирус!? От година и половина целият свят живее в театър на абсурдите!
26
5
 
12
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Колкото и да се напъвате, няма да има успех. Ние сами написахме бъдещето си, когато отхвърлихме материализма (защото той идва с продажба на душата), никога не пожелахме да имаме роби и направихме много за полагането на основите на тази цивилизация. Записахме всичко това в гена си и го предавахме с поколенията. Логиичния завършек на уравнението е, че не можете да ни лъжете, защоото ние не сме паднали. Внимавайте с жар птицата, вместо извадени очи се получават изписани вежди.
25
18
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен И на каква цена ще спечелите битката.Засега 20 000 жертви.Много от тях можеха още да се радват на живота,ако бяха послушали гласа на науката.
24
5
 
8
 
! Отговори
Levski преди 2 години
Назначеният медицински работник има ампутирани двата крака и ръка след ваксинация. Red Voice Media Stew Peters интервю
23
3
 
8
 
! Отговори
до 25 от славянин преди 2 години
И кой закон сме престъпили законопослушнико!?
22
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите показват съшността си - престъпници.
21
5
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОТ СТАТИЯТА ПОНЕ НАУЧИХМЕ НЕЩО НОВО! НЕ ПО 2 АНТИБИОТИКА, А ПО 4 РАЗЛИЧНИ ИЗПИСВАЛИ НАВЕДНЪЖ ДОКАТО ИМУННАТА СИСТЕМА НЕ КАПИТУЛИРА НАПЪЛНО, А ПОСЛЕ КОВИД Е ВИНОВЕН, ЧЕ ПАЦИЕНТА УМРЯЛ!
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този е с купена диплома, всичко казано не съотвества. поредния в бг с купената
19
9
 
6
 
! Отговори
Съмнение преди 2 години
Имам аз една мисъл, не ви ли прави впечатление, че нас и Румънците не ни ръчкат много за ваксане? И като сме начело на НАТОвския авангард срещу Русия, а на същите грандомани от Брюксел и Вашингтон им трябва пушечно месо... Нали не мислите, че ще си живуркате без война следващите години?
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доктор, грип и антибиотици, тоя да не е взел диплома с 10 лева подкуп бре?
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доктор раздаващ фалшиви сертификати, сега ревна, постановки, като чу, че ще има проверки, да го мислят за истински, докато е продал над 100 000 фалшиви, само в бг се играят тия циркове
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Чавдар Ботев е доктор, има и разполага не само с ваксини и познати и приятели от бранша му, но се споменава, че бил лишен, е тва, ако не е цирк, кво е? а да кампанийка!!! биберон му сложете!
15
3
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОЗИ Е ХИТРЕЦ! НА ВЪПРОС ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ Е,НЕ ОТГОВАРЯ КОНКРЕТНО! ВСИЧКИТЕ МУ ОТГОВОРИ СА ХИТРИ! ХЕМ ОДОБРЯВА АНТИБИОТИЦИТЕ, ХАМ ДА НЕ СЕ ПРЕКАЛЯВАЛО! ТОВА СА МНОГО ХИТРИ ХОРА КОИТО СА ХЕМ СИНИ ,ХЕМ ЧЕРВЕНИ, НАРИЧАТ СЕ НАГАЖДАЧИ! ИГНОРИРАЙТЕ ГО!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за чавдарчо една биберона, моля ви побързайте, орева цяла бг
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не усещате ли, българи! За сега печелим битката. Никой европейски народ не успява като нас до този момент. Уверен съм, че ще спечелим и войната с помощта на Бог!България е била, е и ще бъде! Амин!
12
3
 
31
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чудовищно престъпление - Вакцините немат Разрешително за ползване на лекарствени средство! :)))
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тва и децата толкова не се оплакват, този е по бетер и от децата, смятай и е в новините
10
5
 
33
 
! Отговори
Право преди 2 години
Правото да се ваксаш им било отнето, на 2-3 лумБена там дет се редяли като наркомани да си вземат дозата. На половината Свят отнеха правото на труд и препитание, нещо за тях? Знам, че амеби като тоя много им се иска и тук да го направят така, ама уви, българина е твърд. Хранилките свършват доФторе, идват бесилките.