Вече е факт: Първа област у нас е в локдаун

Габрово връща строгите противоепидемични мерки
2 окт 2021 13:18, Петя Славова
77
Вече е факт: Първа област у нас е в локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с коронавируса в страната се влошава. Математици прогнозират, че предстои локдаун в средата на октомври или до края на месеца. Вече е факт и първата област у нас, в която влезе в сила локдаун. Габрово връща строгите ограничителни COVID мерки. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - д-р Николай Пенчоков и след заседание на Областния кризисен щаб от 4 до 17 октомври в Габровска област се въвеждат строги ограничителни мерки, предава Bulgaria ON AIR.

Причината е нарасналата заболеваемост от COVID-19, която вече надхвърля 500 заболели на 100 000 души за последните две седмици и отскоро областта е в тъмночервената зона.

Преустановяват се присъствените групови занятия в обучителните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения. Отлагат се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития.

Още по темата

Няма да има масови спортни събития, както на закрито, така и на открито, с изключение на предвидените в годишния държавен спортен календар, но те ще се провеждат без публика. Затварят и залите за фитнес, спортните зали, плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете, информира "Монитор".

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат при 30 на сто от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице. Собствениците и управителите на търговските и административните обекти ще допускат по един човек на площ от 8 квадратни метра. Учениците от областта ще учат на ротационен принцип, ще има и присъствено, и дистанционно обучение. Отворени остават детските градини и ясли - при строго спазване на противоепидемичните мерки.

РЗИ спира свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора.

Областната болница "Д-р Тота Венкова" в Габрово обяви, че се нуждае от доброволци, които да се включат в работата извън отделенията за лечение на COVID-19. Доброволчеството включва дезинфекция на общи помещения, разнос на храна и спомагателни дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 "Вижте сега, образа *** е измислен от българин, поне се смеем на себе си в некои ситуации" Не се смеете, а яростно се дръвчите, че не сте такива. Затова наляво и надясно разправяте колко сте "интелигентни", а сте пълни балъчета, на които се смее целия свят.
44
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
500 от 100000. Ами това е 0,5%. Дори оня *** Витанов може да го сметне. И за толкова нищожен процент се обявява локдаун? А бе как изобщо търпим още тази измсма с измисления ковид?
43
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте сега, образа *** е измислен от българин (Славейков), поне се смеем на себе си в некои ситуации, докато има нации които не осъзнават собствената си глупост :)) Иначе по темата, за мен е нелогично това решение, ама кой съм аз че да решавам :))
42
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв локдаун не е това, щом оставяте ученици в училищата! Там абсолютно никой не спазва никакви мерки, разберете го това!! Учениците, особено големите-задължително на ДО!! Децата пренасят заразата на родителите, после родителите на колегите си, на близките и става страшно. За цяла България, Денков да пуска заповед за преминаване онлайн, няма какво още да си играем с препоръки учителите искат ли маски и тестове!!
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42 "животът ще си тече нормално." Започвам да си мисля, че за ***, това означава просто, че той ще се надява него "да го подмине". *** винаги е оцелявал по този начин - с навеждане и неграмотност и се надява и този път да стане така. Затова явно си мисли, че това е "живота". За това да се развива и дума не може да става, затова и осигуряването на това развитие не е никакъв приоритет за него.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 "Дай боже и ние да живеем някой ден при такива условия като в Австралия и с такова общество и политици.Пък дали някой ще му казва фашизъм, или ред, няма особено значение" Прав си, няма значение, че неграмотници, които не знаят значението на думи като фашизъм, ги използват за да прикриват неграмотността си и/или платената си дейност.
39
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай боже и ние да живеем някой ден при такива условия като в Австралия и с такова общество и политици.Пък дали някой ще му казва фашизъм, или ред, няма особено значение
38
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете училищата незабавно ,децата не могат сами да взимат решения !? Много ще останат сираци ,а и много ще се разболеят ! До Директорите ! На първо място в длъжностните ви характеристики пише ,че отговаряте за живота и здравето на децата !!! Нещо неясно мушмуроци ?
37
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните и проститее винаги са най подозрителни и предпазливи. Това е нормално поведение. Всеки втори бай *** завършил едва едва с 3ка и без това слабото и безполедно образование.... ръси умнотии за пандемии, ваксини, наука и тн. Смешно, но факт .
36
9
 
10
 
! Отговори
андрешко преди 2 години
Пак се изложихме пред чужденците.Не е за чудене за какво ни мислят от цивилизованите страни на които искаме да приличаме по качество на живот и заплати ама някак си да си запазим балканското мислене.Седим си на опашката на света а си въобразяваме че сме европейци.Не е ясно по какво ама със сигурност не е по мислене и носене на отговорност.
35
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз живея в малък квартал в София, познавам всички и няма човек който не го е изкарал. Някои просто не бяха разбрали, едва като си правиха тест за антитела разбраха.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса само бави, но скоро няма да ни остави, освен това все още няма налице идеални условия за неговото размножаване.
33
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих искал да споделя и моето мнение,живея в малък квартал в София познаваме се почти всички там и досега не съм чул някой да е заразен или да се е разболял от Ковид.Вирус има несъмнено и е опасен но дали се злоупотребява с данни и статистика незнам....Моля уважаемият г-н или г-жа модератори да не трият моят коментар както го направиха преди малко....
32
11
 
8
 
! Отговори
панчо преди 2 години
Сигурно е по добре да не се ваксинираш да се разболееш и да влизаш в режим на ограничения вместо да се боцнеш и всичко да приключи.Ама ние обичаме да ни е гадно
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 2 милионен град като София не е, Варна дето са 700 хиляди не е , обаче Габрово изтегли късата клечка......хахахахаха :)))
30
9
 
14
 
! Отговори
hfrzh преди 2 години
Поредната лудост. Разделяй и владей. Пробват ни дали ще мине номерът като в Австралия. Ако имаше страшна смъртоносна болест, да бяха почнали с чувалите. Вижте кво беше с ебола в Африка. Там затвориха района и всичко приключи за 2 месеца.
29
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Габрово съм и не съм чувал някой да е болен...
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
500 на 100000, уау, супер много...
27
23
 
16
 
! Отговори
Подаръка от Радев преди 2 години
Уважаеми аитваксърчета, надявам се, че резултатите от усилията ви ви харесват. Не се притеснявайте, дори да не живеете в тази област скоро и при вас ще стане така. Удоволствие е да се наблюдава, как сте най-големите балъчета на света и всички ви се смеят, докато ви сочат с пръст! И това е само началото.
26
18
 
13
 
! Отговори
маус преди 2 години
Каквото повикало такова се обадило.Цивилизованите страни със висока степен на ваксиниране вече забравиха за ограничения нооо ние обичаме винаги да сме най отзад за всичко и си спазваме традицията и в този случай.После на крива ракета космоса и пречи.Ще продължаваме да обвиняваме всеки и всичко за собственното си мъчение продукт на собственното ни мислене.На печалившите честито