България ще се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация

Проф. Гетов: Постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване
7 окт 2021 15:08, Елка Василева
539
България ще се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване“. Това каза проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата, пред БНР.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

Още по темата

„Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни. Ние сме царе на конспиративните теории. Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие“, каза Гетов.

Той подчерта, че има разлика между трета и бустерна доза. „Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система – трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с COVID болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората“, каза Гетов.

Той не препоръчва смесване на ваксини, но поясни, че това не е невъзможно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
2
 
17
 
! Отговори
Такаа преди 2 години
България винаги е била изолирана, в момента и преди момента, винаги сме били в някаква изолация...така че няма нищо ново....По-добре изолирани, докато премине БУРЯТА НА ПОГРОМА НА СВЕТА....Защото в момента се преправят територии, променят се икономическите сили, в общи линии се води ВОЙНА...и крайният резултат зависи от обикновените хора с чисти души.....
429
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нивото на ваксинация е ниско и такова ще си остане, това е положението. Който не му харесва, да хваща самолета към новонормалния свят.
428
2
 
5
 
! Отговори
до 449 преди 2 години
До Анонимен хайде и тоя лъже, абе един и същи *** ли сте или различни неможе да се начуди човек, виж статистиката даже и за БГ с фалшивите сертификати над 89% са неваксинирани от болните и заразените а от умрелите над 90% са неваксинирани, в нормалните държави над 96% от жертвите са неваксинирани
427
4
 
5
 
! Отговори
до 450 преди 2 години
До Въпрос стига си лъгал, тези въпрооси отдавна имат отговори и те са известни на всички освен на антиваксерите
426
6
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата. Kaк искате да ви вярват, когато лъжете непрекъснато и премълчавате неопровержими научни факти. Като например че естествено създадения имунитет е с пъти по-надежден и дълготраен от тези ваксини. И че ваксините за зрави хора и деца са по-вредни от вируса? Защо преди безплатно ваксиниран не правите безплатен тест дали човека е изкарал вируса? Къде изчезна сезонния грип. Ако помага ваксините,т защо насилие?
425
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много плоска ваксинациона пропаганда. Цял свят отрича ваксините. В Гърция пациенти неискат кръвопреливане от ваксиниран донор. Зъболекари в САЩ отказват да лекуват ваксинирани пациенти. В Тайланд момичетата на повикване отбягват ваксинираните... Защо ли?
424
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига песимизъм. Нали става дума за вълни. Като мине вълната пак ще ни изкарат от "списъците". Плюс това в Европа през декември пак ще са зле само че още не знаят. Ще разберат обаче.
423
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не му дреме що ревете че не се ваксинирам?
422
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изолират гастърбайтърите и емигрантите. Ние си живеем тук.
421
1
 
1
 
! Отговори
до 444 преди 2 години
До Анонимен в грешка си на никой не му дреме за тебе
420
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, кой ли не се изреди да ни спасява и да ни *** със светло бъдеще.
419
2
 
2
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
НА КОЙ МУ ПУКА ЗА БГТО БЕ? ааа сетих се на другаря император всеросийски ПУТИН, той с охота ще ни прилапа хахаххаххахахха
418
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като толкова им пречим на имиджа да ни пратят на Марс:))Аз съм за!
417
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,и?
416
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България отдавна е изолирана от света по много показатели, но нашите европейски братя никога не са ревали, когат хората у нас умират не от липса на лекарство, а от липса на пари за лечение.Цялото кралско войнство се надпреварва да демонстрира по най-атрактивното опело, за да си заслужи сребърниците.Мен вирусът не ме плаши, а месиите, които са склонни да ме обвинят углавно престъпление, за да ми спасят жалкия животец.Отвратителни сте.
415
2
 
3
 
! Отговори
БГ СОРИ преди 2 години
БГ скоро още отпадне от ЕС и НАТО поради дебелизъм, и *** ще я прилапа на закуска, който може да се вади паспорт от някоя европейска държава че после ще стане жална ни майна
414
6
 
2
 
! Отговори
до 436 преди 2 години
До Ноби точноо, аз отдавна апилирам ваксините да са платени, само за крайно бедни да са безплатни, до осега целия свят щеше да е ваксиниран отдавна
413
6
 
2
 
! Отговори
дo 435 преди 2 години
До Факт това не е верно изобщо аз имам няколко познати които го карат 3-4 пъти ковида неваксинирани са, последно единя даже беше в болнмица. не случайно в канада и сащ не се признава прекаралите ковид за имунизирани
412
4
 
4
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
направете я платена ваксината, бай *** ще се изтрепе. сега си мисли, че го чипират. щом е безплатна , има нещо гнило
411
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Нивото на ваксинация може да е ниско,но прекаралите ковид са много,доста от тях го направиха умишлено,за да не ги изненада в неподходящ момент.Натискът преболедувалите да се ваксинират е абсолютно неморален и дори абсурден!Направете така,че преболедувалите да са равнопоставени с ваксинираните.Вече е доказано,че имунитетът след преболедуване е в пъти по-силен от ваксинационния!