България ще се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация

Проф. Гетов: Постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване
7 окт 2021 15:08, Елка Василева
539
България ще се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване“. Това каза проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата, пред БНР.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

Още по темата

„Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни. Ние сме царе на конспиративните теории. Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие“, каза Гетов.

Той подчерта, че има разлика между трета и бустерна доза. „Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система – трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с COVID болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората“, каза Гетов.

Той не препоръчва смесване на ваксини, но поясни, че това не е невъзможно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
10
 
6
 
! Отговори
е как да стане преди 2 години
как да се консултираме с личните лекари като те самите казват да не се ваксинираме, вече няколко лекаря ми казват да не ваксинирам сина си понеже нямало да може да има деца!?!? е аз какво да нпаравя??? попитах от къде е разбрал за това и има ли такива научни теории и баблюдения, той ми вик - не се знае !? за докато не вземете да уволнявате неваксинирани лекари както в гърция и други държави и не отнемате разрешителните на тези които пропагандират антиваксерство отака ще е в БГ, съжалявам
409
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охо .то летния сезон по морето процъфтя ,ваксинира на най гадове)
408
4
 
1
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Господин Ваксиниран, аз не мога да твърдя какво мисли 80% от населението на страната, на все пак респект към анализаторските Ви умения. Не се чувствам толкова важна, за да обиждам смело и безотговорно почти цял народ.Благодаря за репликата.
407
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВАКСИНИРАН Що? Ти господин НЯКОЙ ли си? Дай някакви гаранции, че ти ваксинирания НЕ пренасяш зараза?
406
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване"--------------Пълни глупости говори тоя.
405
0
 
11
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Най голямата нелепица покрай този вирОс е определението за здрав, което е безсимптомно болен.В началото бе Словото и Словото бе Бог, прости им Боже,8 те не знаят правят.Преди години в един далечен университет ни четяха по-ведро и жизнерадостно определение за здравето, и то включваше и емоционалната и обществена удовлетвореност на личността.А сега се налага, без никаква съпротива, понятието СТАДЕН имунитет, даже не сме тълпа, пълно заличаване на съзнателността и индивидуалността.Спирам, лека!
404
13
 
3
 
! Отговори
ВАКСИНИРАН преди 2 години
Госпожа Никоя, ти си госпожа Никоя за да можеш да кажеш смело и безотговорно,че ваксините създават мутации.А да гарантираш,че при зараза ще се изолираш можеш само за себе си ,но не и за своите съмишленици антиваксъри ,които мразят маските и въобще мерките.И все пак респект към твойта съвест!
403
0
 
0
 
! Отговори
Само Тоше преди 2 години
Ще ни ваксинира, срещу една бира.
402
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що реши че искам да живея като цивилизован човек.Аз съм от индианците, не от цивилизаторите.Ей на и мен искат в резерват да ме вкарват.
401
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите превръщат българската нация в народ от люзери.
400
2
 
11
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Ваксиниран, аз съм напълно здрава и няма как да заразявам когото и да е.И след като нямам ваксина, ако се разболея ще кразбера и ще се изолирам у дома, за разлика от теб, който ще продължава да ръси вируси навсякъде и дори няма да разбереш.Смело и отговорно мога да твърдя, че има пряка зависимост между скоростта на мутациите и ваксините.Кажи ми колко от преболедувалите неваксинирани са се заразили втори път и какъв им е процента прямо заразените ваксинирани?Ще те чакам да провериш.
399
1
 
12
 
! Отговори
до 419 от славянин преди 2 години
Ти хем се считаш защитен, хем ти нанасяме поражения!!!??? Вярно че онова в кутията между ушите ти е тежко поразено, но не от нас, а от твоите ''спасители'' и ''спасителните'' им дози, всеки ден все по-добре се убеждавам в тежките им странични ефекти върху и без това грижливо лифтираните ви мозъци!
398
0
 
1
 
! Отговори
ТАРАЛЕЖ преди 2 години
Бягайте .ъ3ници! Идваме армия таралежи
397
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Човек, нищо лично, имам чувството че споря с телевизора, не се сърди, обаче може ли да се рестартираш, ако искаш да продължаваме да обсъждаме темата?Извинявай!
396
2
 
7
 
! Отговори
до 398 от славянин преди 2 години
Ваксинирания е инкубатор и мощен разпространител на спайк протеините, които непродалите се учени доказват, че са причината за тромбозите!
395
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Никой Аз се чувствам печеливш, защото съм си защитил здравето. Това, че ще си платиш глобата няма да спре затварянето на болници училища и пр, тъй че не ми предлагаш нищо: компенсацията за щетите, които причинявате, е нищожна на фона на пораженията, които нанасяте когато стигнем дотам. Нещо неясно?
394
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да ми го предлага , имам правописна грешка, поправям си я, преди да мине учителката по български
393
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 405 Примитивните нации са стотици милиони и непрекъснато се разселват. Факт. А сложните като теб са виждали гола жена само в интернет.
392
0
 
4
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Това, че си готов си плащаш ваксината е същото като това, че аз съм готова да си платя глобата, че не се ваксинирам, но да забелязваш някои да ни го предлага?Предлагат ни само да се караме, което и правим, и някой печели, ти чувстваш ли се печеливш?Няма значение какво работя, не съм програмист, и ми спести мантрите със заплати.Така изместваш темата и само генерираме трафик на сайта.
391
1
 
11
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Вчера сутринта излезе статия, че почти в цял свят имало спад на заразените с изключение на европа, а няколко дни по-рано съобщиха, че европа била пример за цял свят за най-масова ваксинация! А Африка,91383 която била най-слабо ваксинирана била с най-големия спад на случаите с цели 43 % !