Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране

Преболедувалите е добре да засилят имунния си отговор, смята проф. Александрова
14 окт 2021 20:02, Петя Славова
234
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Снимка: БГНЕС

 Най-добрата защита срещу COVID-19 имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това пишело в сериозни публикации, обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Това го казвам не за да насърча хората да се стремят към естествена инфекция - това крие доста рискове и може да има усложнения. По-скоро, за да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв момент да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата", допълни тя

Американският център за контрол на заболяванията не е поставил ограничение кога да се постави ваксина след преболедуването, но има значение колко време е продължило заболяването, колко силно е било проявено. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година.

Според нея доста хора спазват мерките, защото през изминалите година и половина хората са разбрали, че това е един сериозен вирус.

"Мерките са нужни и то комплекс от мерки, на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната", допълни проф. Александрова.

Още по темата

Тя допълни, че включително и хората, които са ваксинирани, особено възрастните хора и хората с имунни дефицити, трябва стриктно да продължат да следват мерките.

По думите ѝ ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките.

"Аз също съм ваксинирана напълно и по никакъв начин не смятам, че това е някаква вълшебна броня, която напълно ме предпазва, така че продължавам да следвам мерките", коментира вирусологът.

Според нея ваксината и лекарството ще вървят ръка за ръка, защото винаги ще има хора, които по някаква причина няма да бъдат ваксинирани, или дори да бъдат ваксинирани, няма да могат да изградят имунен отговор.

Вирусологът каза още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което притеснява експертите, е прескачането на цял един сезон на грипа миналата година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, а вторият - това, че грипните вируси не са засегнали човека през последните сезони, не означава, че не са засегнали други видове.

"СЗО наскоро каза, че за това време на годината нивото на циркулация на този вирус е много по-ниско. Това от една страна е хубаво, но от друга - грипът винаги може да се завърне особено с отпадането на маските, с умората от пандемията", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платени сте и това е факт. Не се подигравате, а пропагандирате. И бас ловя, че не си ваксиниран.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една ПОДРОБНОСТ която никой не ви казва !!!И тя е че ваксинираните се ЗАРАЗЯВАТ и са РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ на вируса докато преболедувалите не могат да разпроистраняват вируса след като са минали през инфекцията !!!И още, болниците са пълни с вакснати но няма един преболедувал там !!
31
6
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 31 викаш излизам пиша като анонимен и пак влизам :D Все едно аз да кажа, че антиваксърите са платени. :D Ние просто ви се подиграваме. :D
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти пишеш и като анонимен, ама няма значение. Идеята е, че няма един ваксър във форума, който да не е платена пионка. Докато всички останали пишат по убеждение. Не е равностоен спора.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След средно преболедуване преди година, все още имам над 800 антитела плюс супер мн вирус неутрализиращи антитела. И дори и да паднат пак вярвам повече на естествения си имунитет.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 18 Тогава какво ни занимавате с глупости щом няма естествен имунитет значи няма как да има и такъв от ваксини. Задавали ли сте си въпросът, че може първия път да е боледувал от нещо друго или втория път да е боледувал от деруго, тъй като изобретателя на PCR тестовете са казва, че тези тестове не работят за установяване на коронавируси вируси?
27
8
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 26 днес писах точно 3-4 коментара. Все ме обвиняват, че съм нонстоп тук, защото не съм анонимен. :D
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бау, ти какво работиш всъщност? Щото денонощно пишеш тук. Кой те издържа?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли бе? Нали ваксината беше по-силна от естествения имунитет след преболедуване? Ко стана бре, Танаске? Евреите го публикуваха проучването че преболедувал е с 13 пъти по-силен имунитет от ваксан със Пфайзер. И ся се пита в задачката - ако съм преболедувал, за къф ЧП ми е ваксина? Вместо фактор на защита 13, да имам фактор на защота 14? Все едно като съм си измил и дезинфекцирал ръцете - да си сложа ръкавици преди да ям. По-сигурно е, ама отстрани изглежда излишно и тАпо.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ваксаните задължително боледуват после. Ако случайно не умрат, трябва да си ходят с абоката за подновяване на дозата. Та каква точно е защитата?
23
3
 
3
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
До анонимен 11. Преди да правите такива бомбастични изводи, направихте ли си изследване за наличие на клетъчен имунитет? Вярно че е болезнено и доста скъпо, но все пак е за предпочитане пред риска от неизпитаните (и в общи линии вече провалили се) ваксини.
22
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 2 години
Мой познат почина при повторно заразяване! Къв имунитет, кви 5 кинта...
21
5
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
*** ще спори с професорската докато си пие ракията (започнал от обед). :D
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май Мангъров е прав от самото начало както и е прав че много хора в болниците може да са на дом л-ние
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф Чорбанов преболедува ваксинира ли се
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че ваксината не пази от боледуване и предаване, а естествения имунитет(истинския не този след фалшив тест) пази от повторно заразяване, всеки сам да си направи сметка, кое пази и кое не.
17
3
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Не заблуждавай хората , нама такава статия в " Natural ". Жалко парвеню, коли пейс от социалните мрежи.
16
4
 
2
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 години
в сръбско-българската война са загинали хилядоа от ковида 25 пъти повече. ГРОБ ни организира 25 войни.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой болен го е писал това?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12Можеше да има такъв въпрос дали си изкарал ковид в анкетата за преброяването