Преболедували и с имунитет остават без "зелен сертификат", защо?

Има разлика в имунния отговор, според проф. Александрова
20 окт 2021 14:47, Анисия Иванова
129

От полунощ тази вечер "зеленият сертификат" у нас става задължителен за всички обществени места на закрито. Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. Изключение са хранителните магазини, аптеките и банките.

Но има въпроси, на които здравното министерство не даде отговор: "Защо хора, установени с антигенен тест и преболедували, не могат да извадят зелен сертификат и защо сертификатът за ваксинирани е 1 година, а за преболедували - 6 месеца?"

Според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова има много фактори около това как е бил изграден имунният отговор при COVID-19.

Имунитетът на преболедувалите зависи от тежестта на клиничната картина и продължителността на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Този имунитет обаче нямало как да бъде унифициран към всички.

Още по темата

А относно имунитета от ваксина обясни: "Бяха направени много сериозни клинични проучвания, преди да бъдат разрешени ваксините. Наблюденията върху ваксинираните продължават. Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия. Има много фактори, които са оказали влияние върху имунния им отговор."

По думите й това е и причина сертификатът за ваксинираните да е със срок от 1 година, а този за преболедували да е за 6 месеца.

"Ще видим доколко ще потръгне осъществяването на мерките и дали ще успеят да пречупят гръбнака на тази вълна. Броят на случаите ежедневно никак не е малко, както и броят на хората, които губят живота си. Това са любими хора на някого. Няма как да останем безучастни. Ако не вземем мерки, това ще застраши много сериозно здравната система", коментира проф. Александрова в "България сутрин".

По думите ѝ много отдавна се обсъжда, че Делта вариантът ще доведе до сериозна вълна, но ние все сме неподготвени и винаги има недоволни от мерките.

"Времето много сериозно ни притиска. Трябва поне една седмица да видим колко ще проработят мерките. Очевидно имаме проблем с комуникацията на събитията от самото начало на епидемията. Така и не постигнахме по-голямо обществено доверие във ваксините, което започва да си казва думата", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране. Хората, които са боледували и след това са се ваксинирали, правят още по-добър имунен отговор. Има хора, които боледуват много леко и поради това, че човек не осъзнава, че пренася много опасен за друг човек вирус, той не си стои вкъщи", каза още вирусологът.

Според нея трябва да продължим да спазваме всички останали мерки и да съхраним здравия разум. Тя смята, че вирусът ще остане и ще продължим да се срещаме с него. Стимулирането с томбола за ваксинираните обаче ѝ звучи несериозно.

"С хората трябва да се разговаря, трябва да успеем да намерим общ език. Докато вирусът продължава да циркулира, винаги има риск да възникнат нови мутации. Той ще се среща все повече с другите си събратя. Всички вируси, които бяха потиснати, сега търсят начин да вземат своето", посочи проф. Александрова.

Вирусологът е на мнение, че би било много тъжно, ако се окаже, че у нас работи само пълният локдаун. Тя се надява хората да подходят отговорно и да спазват мерките.

"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва. Мерките са игра на криеница с вируса. Единственият начин да решим генерално проблема е придобиване на имунитет. За мен категорично отговорът е чрез ваксина, рисковете от боледуването са непредсказуеми", настоя гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и щото така е по цял свят, тоеа е. Правила.
28
1
 
10
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Това е Галка от "Каризма". Колко много се е променила, горката. Изпростяла също.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебелото животно пак се е изрязала. Гнусна работа.
26
0
 
34
 
! Отговори
Спиридон преди 2 години
Потресаващо некомпетентни лекари дрънкащи глупости. БЦЖ ме пази вече петдесет години, а Пфайзер ми обещава, че като се разболея евентуално ще изкарам болестта по-леко. Що за дивотия? И с какво моите хиляда антитела добити след Ковид19 са по-лоши от двестате на Модерна?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно необосновано това с преболедувалите. И двата сертификата трябва да важат за един и същ период. Промяна може да има след наистина обстойни озследвания. До момента такива няма. Целта е да се справим с вируса, а не да се ваксинираме. Имаме четири оръжия за това: ваксинация, естествен имунитет, смърт и локдаун.
24
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Вече със сигурност може да назовем хората, който страдат най-много от Ковид - преболедувалите. Хем са го преболедували, хем ги принуждават да се ваксинират.Впрочем майка ми има прекарана тежка алергична реакция и е посъветвана от лекарите да не се ваксинира. Сега й правят проблем на работа, защото няма зелен сертификат....???
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13 Руския език ли имаш предвид, че ти " снася" инфото, защото само ние и братчедите от московието сме в това плачевно пАлАжение...
22
1
 
13
 
! Отговори
ДядоЙоцоГледа преди 2 години
Как да не кажеш очевидната истина с безполезно бръщолевене.Време е на много от тези "излюпени специалисти" да им заврем дипломите там където им е мястото.
21
4
 
24
 
! Отговори
WTF преди 2 години
Ама моля ви се-то това естествения имунитет след преболедуване е вятър работа,виж,след ваксина си е друго нещо!?!- на мен ми звучи толкова нелепо,все едно да кажеш,че черното е бяло,което очевАдно не е така,но щом някой самозван *** го твърди и после още 100 платени псевдо лекари след него повторят мантрата,става норма.Схванахте ли вече,целта е да ни боцкат масово,бройка им требе на тия гнусни фашисти!Още 1 пример от вчера,който счупи ***-най-големия *** стана лекар на годината
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото целта на мероприятието е да ви сложат умните марки и да пренасочат биопланктона към загробване, а по- младите да издоят още година-две и после и те на екарисажа... целта няма нищо общо с нашето здраве. всеки човек потребява и има 95% излишно стадо за загробване. направете го доброволно, спасете Земята от себе си!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗДРАВЕЙТЕ, POБИ НА KOMУНИЗМА!
18
3
 
14
 
! Отговори
Помисли пак преди 2 години
За талибаните вирус няма. Като ги гледам по новините. Без маски, без особенна хигиена,едва ли са всички ваксинирани.
17
0
 
16
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 години
Защо им дават ефирно време на такива? Не виждате ли на какво прилича? И тръгнала да оправя другите.
16
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пушете си по 30 цигари на ден и 200 ракия масово, ама после се притеснявате от половин милилитър ваксинка :) Никога няма да разберем българския народ. 1/ 3 от ваксинационните ви сертификати са фалшиви, а ваксинката е в мивката. В БГ канализацията в момента има рекорден брой антитела
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За трета доза сертификата е тъмно зелен, а за четвърта е направо черен, с кръстче. Хахах.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 - "та невиждам логично обяснение в шикалкавенето на въпросната "специалистка", да ме прощава" Погледни символа над клавиша "4" и ще видиш обяснението ;)
13
0
 
10
 
! Отговори
Този преди 2 години
До Защото 12С една малка разлика - в Австрия теста за антитела се признава, макар и само за 3 месеца засега, но през това време си освободен от тестове и ходиш навсякъде със сертификата от лабораторията. Защо и в БГ да не може така?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един много лесен вариант за ваксиниране на населението - правителството обявява че ако някой умре от ваксината или от вируса след ваксиниране ще плати 1 млн обезщетение на близките. Тогава аз ще отида да се изваксам, да пусна едно тото. Пък и ваксината е много безопасна и много помага, така че няма да има много печеливши, нали? Това го предлагам от ден първи и повече от година никой няма смелост да го направи.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фактите са си факти случаите на повторно заразяване в световен мащаб са изключително малко под 0,1% докато заразените и разболяли се ваксинирани са много повече само в една Велокбритания на ден се регистрират по 10-12 хиляди ваксинирани, които са заобялили, та невиждам логично обяснение в шикалкавенето на въпросната "специалистка", да ме прощава
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пpocт трябва да е човек, че да очаква резултат от сертификат...? Струпване на хора пред лабораториите с хиляди за да се тестват до какво ще доведе? Още повече заразени под карантина и фалити на фирми и заведения... Един милион човека да се ваксинират утре... пак е нужен 1 месец за сертификат... Кой ще работи дотогава? Как ще си плаща сметките?