Нужен бил пълен локдаун, по 15 000 на ден се заразяват, но нямат симптоми

Здравната системата нямало да издържи на натиска
407
Нужен бил пълен локдаун, по 15 000 на ден се заразяват, но нямат симптоми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проф. Огнян Кунчев, математик от БАН, смята, че е нужно веднага да се въведе локдаун.

„Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени най-малко, които са демонстрирали симптоми“, каза той пред БНР.

Още по темата

„Тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте , че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни. Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика“, посочи още проф. Кунчев.

"Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо.  Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни", каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи.

„Интензивните легла вече са пълни- 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба. Вижте в Румъния какво става - и у нас е така, болниците са претъпкани - но телевизиите у нас си го спестяват това - хората над 60 години, които са най-уязвимите - те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?", попита проф. Кунчев.

Според мен локдаунът трябва да бъде въведен веднага, заяви математикът.

По думите му, за излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден.

„Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове“, заяви проф. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 338 "Когато математици вземат да се правят на лекари става страшно. Ай бегайте от тука бе умници." А когато общи работници, шофьори, келнери и продавачи започнат да се правят на имунолози, епидемиолози и лекари, тогава какво става?
333
1
 
42
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Изтъкнати български учЕни смятат че ако карате Ковид безсимптомно, то сте неморален тип. Веднага да им се присъдиНобелова награда!
332
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нямат симптоми не се изследват и се лекуват вкъщи. Познавам много такива.
331
1
 
32
 
! Отговори
L. преди 2 години
Ще го кажа като полковника от "Ало-ало" - обаче виждам едно проблемче: ако реално заразените са близо 4 пъти повече, не е ли редно и реално прекаралите короната да са пак 4 пъти повече? И като добавим 1,5 милиона васкинирани, ами че ние имаме ли толкова население? За една година сме го превъртяли тоз ковид.
330
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като спа цяло лято, унесен в мокри сънища на едноличен началник на държавата, вчера президентът Радев се е събудил и се накарал на своите министри, че не се оправяли както трябва с ковид-кризата.
329
2
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Майко мила, този е от "елита" на нацията. С такива елити пропадна майка България!
328
2
 
7
 
! Отговори
ррр преди 2 години
Някои казват, че локдауна не е толкова лошо нещо - нищо не бачкаш, а заплатата си тече :)
327
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ги изчислиха тези 15000 след като нямат симптоми и не ходят по доктори? Много ми звучи на нагласация.
326
5
 
31
 
! Отговори
Великолепно!!! преди 2 години
След като всички са безсимтомни то проблем няма....Ние сме около 6 млн. души, което означава че абсолютно всички сме минали през т.н. "вирус" и всеки е изградил някаква защита срещу него....От това следва, че може да си живеем без абсолютно никакви мерки...Но тъй като се води Трета световна война, и Правителството ни вкара в нея, сега ни обясняват врели некипели, изнудване, заплахи и терор...
325
3
 
8
 
! Отговори
ВОЕННИ В ПОЛИТИКАТА. преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Я НЯМА ВЕЧЕ....... УВОЛНЕНИЕ НА ВОЕННИТЕ ДС-ЧЕНГЕТА.....!!!
324
8
 
2
 
! Отговори
д-р ХАОС преди 2 години
БЪРКАШ, много бъркаш, вас съсипаха, защото пълен локдаун е за такива без Зелена бележка, не могат да излизат даже и до магазина, ако трябва нещо от аптеката да иде баба ти... тако ще бъде при управлението на румбата
323
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Галилей И още нещо да допълня към историята за Галилей. Науката се развива постепенно. Непрекъснато се откриват и доказват неща, за които до вчера не се е знаело. Представете си, че стоим и си говорим през 15-ти век (Галилей доказва през 17-ти век) на тема върти ли се Земята. За тези, които "вярват" в науката правилният отговор е "Не", защото още не е доказано, но "все пак тя се върти" :)
322
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато математици вземат да се правят на лекари става страшно. Ай бегайте от тука бе умници. Аз го изкарах този вирус , гадно беше , и ще ви кажа само едно , няма болен без симптоми , заразиш ли се ще разбереш. Няма нищо такова друго на пазара . И без симптоми нама болест , камо ли да заразиш някой. Пълни глупости са това. Мой приятел се зарази от жена си , едва когато яде от супата и. Преди това три седмици не се зарази, накрая даже изобщо не вярваше във вируса, но и той тежко го изкара.
321
0
 
8
 
! Отговори
До Галилей1945 и1970 преди 2 години
Който не помни историята си, е обречен да я повтаря.
320
2
 
17
 
! Отговори
Галилей преди 2 години
По времето на Галилей всички са вярвали, че Земята е плоска и Слънцето се върти около нея, а ако излезел някой по-критично мислещ, който изразявал съмнения, бил наричан *** антиплоскоземец. А най-будните, които търсели и намирали доказателства, се били запалвани на клада, за да се докаже че не са прави.
319
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората го карали без симптоми и нямат представа, че са болни, но за морал ставало въпрос! Б'xти наглите хора, мислят си, че са здрави и аморално и "невинно" се разхождат според правата си! Това трябва да се прекрати веднага! Сухо-мокро, всичко да гори! Как така някакви си ще живеят с огризки от нормално. (Сарказъм е това за неразбралите, чак не вярвам, че ми се налага да го пиша...)
318
0
 
5
 
! Отговори
1945-та преди 2 години
Който смята че няма хора, които искат да навредят на Койчо от Тутракан или на някой друг безизвестен човек, да си отвори учебника по история на 1940-та година и да започва да чете. АМАН от неграмотници. АМАН!!!!
317
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 311 322 Това, т,.,р.о,.ле, още никой не знае. В момента всеки реагира по усет. Препаратите са неизследвани и са разрешени под условие.
316
0
 
2
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Къде уа?!? Куга уа?!? Аз пък си пия рикията и не съм угадил....
315
2
 
28
 
! Отговори
Съсипаха ви хахахах преди 2 години
Абе другари, съсипаха ви бе! Излъгаха ви за толкова неща, през месец ви лъжат, за сертификати, за годност на ваксините, отварят ви пунктове по метра, молове, подлези, надлези. Излъгаха ви бе, а вие се ваксинирахте за да ходите на ресторант, да имате свобода и да ходите където искате! Е сега като сложат лок даун пак ще е еднакво и за ваксинираните и за неваксинираните. Пак сте от непечелившата страна на монетата. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Жал ми е за вас, но не е обида наистина ми е.