Такева: Тестването на децата до 4 клас да е вкъщи от родителите

Беше грешка затварянето на учениците от началния етап, смята тя
28 окт 2021 15:00, Анисия Иванова
54
Такева: Тестването на децата до 4 клас да е вкъщи от родителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система". Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4 клас в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от този тест.

Още по темата

"При големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват", допълни тя пред БНТ.

По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им.

"Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това", каза Такева.

Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са готови да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни часове.

По думите й при членовете на СБУ около 40% са ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19".

Такева изказа умерен оптимизъм за успех на въвеждането на системата на бързите тестове в училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
25
 
! Отговори
Няма да тествате! преди 2 години
Ще използват схемата на западните държави. Там започнаха да тестват децата, изкарваха фалшиво положителни резултати на деца, на които абсолютно нищо им няма и после казаха, че трябва да ги ваксинират защото имало пик на случаите.
29
25
 
4
 
! Отговори
dl преди 2 години
Срамно е за всички нас,че лекари и учители се обявяват срещу ваксините.Толкова сме "умни",че ние ще учим цял свят кой ,как и къде да прави тестове.По тази причина не малко хора не могат да си извадят сертификат,защото сами са си правили тест за коронавирус,никъде не е обявил резултата,а междувременно е имал контакти с други хора.А нека т.н.учители/не всички/да кажат какво искатне се ваксинират,не искат тестове за тях и учениците,може би им е подобре "дистанционо"обучение,което си е едно нищо.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето са решили да краднат 13-те милиона, нека си ги влачат, ама да не се надяват, че ще тестват децата!
27
2
 
18
 
! Отговори
Тази преди 2 години
да мълчи!!!!!!!!!!!!! Никакво тестване, по никакви модели!!!!!!! И без да ни налагат разни чужди издевателства!!!!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пuкaя на тестовете. Пък каквото покажат.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пери имаш ли деца?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи дадохте 13 милиона за отрицателни тестове.
23
13
 
4
 
! Отговори
пери преди 2 години
Добре, че не са сложили снимката на синдикалната баба тоя път. Иначе с питане на родителите няма нищо да стане, все ще има против. Не виждам с какво на децата им се уврежда психиката, ако плюят, за да ги тестват, ама щом така смятат...
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюнка от чешмата става ли?
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17 ти защо мислиш, че някой цели полза? Целта е да се раздадат едни пари на наши фирми и да се ваксинират, чрез заобиколна принуда всички лица под 18 г. Не им пука нито за децата, нито за бъдещето им, нито за това че тая боза от 6 месеца едва се слага на деца над 12г, а от вчера и на деца от 5 г нагоре. Те имат план за изпълнение- ваксинация с опитен продукт на всички деца. Не им пука, че могат да ги осакатят. Измиват си ръцете с декларация, че родителя е съгласен за ваксинацията и това е.
20
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ти не го съобщаваш,а го даваш .Трудно е да се сетиш?
19
3
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
80% как лъже бебетата! 90 % са даже ама ПРОТИВ!
18
1
 
10
 
! Отговори
Такева, преди 2 години
Моят внук миналата година беше четвърти клас и четири месеца учи дистанционно.Тогава не беше грешка, защото Борисов го въведе.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега вкъщи има отворени два офиса, класна стая, фитнес зала, сега и лаборатория трябва да отварям.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой проверява дали е съобщен истинският резултат от теста? Иначе всеки може да си съобщи каквото му изнася и полза абсолютна никаква от цялата патаклама.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен никой не ме е питал. Къде е провеждано запитването? Дайте списък да видя дали нашето училище е там и да си потърся правата. Чакам!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Днес въвеждат тестове, утре зелени сертификати, вдругиден ваксина с удължен срок на годност. Но пък народа на всичко е съгласен, само хлапетийте да не му се мотаят в краката у дома! Явно мамите дето системата ги убива ще станат в пъти повече!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички деца на училище, сега. За какво да произвеждам отрицателни тестове вкъщи.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начииии България премина през демокрация, наводнения, горски пожари, коронавирус, но Янка Такева е непоклатима от поста си вече не знам колко десетилетия. А не е като да кажеш, че е най-добрия представител на учителите, поне за мен.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли списък на училищата в които е правено запитването? Мен никой не ме е питал, нито съм разбрал, че има поставен такъв въпрос в училище. Тестове на детето ми няма да се правят. Ако ще да си извадите червата през устата. Мога и сам да си го обучавам. Аман от пропаганда. Днес на тояа ще се съгласим, утре на уроци за правата на гейовете. После че няма нищо срамно да си смениш оперативно пола. Напред към светлото бъдеще. Трябва як отпор за запазване на консервативните порядки.