Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?

Проф. Петрова: Четвъртата COVID вълна е най-тежката в България
1 ное 2021 09:37, Елка Василева
444
Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?
Снимка: архив, БГНЕС

„Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани. Тоест имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, добави тя.

Още по темата

По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процентът на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни тя.

Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно можем да видим хора с маски в магазини и заведения.

По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази профанесока изглежда на 65.Не и личи,че е на 50...никак!
302
0
 
18
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Другарко,а сигурно ще поискате и гуглаг за старците и родителите ни? Да както се вижда вируса е опасен за възрастните като всички останали. То плашихте колко е опасен делта вариянта после делта+ накрая и епсилон за младите. И реално какво се вижда. Пак възрастни на преклонна възраст и сумати болести си отиват така или иначе. *** давай затваряме фитнеси и спортни зали,че спорта е вреден. Направете превенция сред възрастните ,а не да ги затваряте. Подкрепете младите да спортуват. Това е начина.
301
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 345Тоя дето живее с внука, т.е. внука живее на пенсията на дядо си, как точно ше е в локдаун?
300
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това предложение е измиване на ръци. Нали пенсионерите няма да протестират, да вземем да ги затворим тях. Хем мерки сме отчели, хем никакъв контрол не упражняваме, хем ще е отворено за изборите. Пък после който дойде да му мисли.
299
1
 
13
 
! Отговори
ядосан преди 2 години
ей Петрова само ти не беше с епоявявала я ходи да си търкаляш аспиринчето на 4ти километър
298
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 344Ти да видиш тогава как младите ще вземат да се заразяват и влизат в болница. Вирусът здраво ще ги погне като нямо кого друг.
297
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 343Наясно ли сте, че родителите ви имат нужда от разходка навън и тя е толкова важна, колкото и пазенето от Ковид. Не непременно в градския транспорт, но затваряне вкъщи уверичава риска от утежняване на болести и смъртност. Други, освен Ковид. А и след 2 седмици вирусът няма да изчезне.
296
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЧНО ТАКА! ВСИЧКИ СТАРЦИ В ЛОКДАУН! ЦЯЛОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИ СТОИ ДОМА!
295
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градският транспорт е пълен със обикалящи Варна пенсионери- къде толкова ходят,не ми е ясно.Няма да е лошо да си останат за 2 седмици вкъщи. Казвам го с най-голяма грижа за тях - това са нашите родители
294
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдауна не решава проблема в момента. Битката е загубена още преди месец. Само ваксинацията на възрастните индивиди, които масово умират по болниците може да намали смъртността и напрежението върху обществото. Всичко останало е тормоз над работещите, бизнеса и децата. Съсипват държавата с неадекватните си решения тези нeкадърници от правителството...
293
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заключвайте ги над 65 г за две седмици да си стоят в къщи. Нищо няма да им стане. Само до магазин и аптека от 10 до 12 ч сутрин и толкова
292
4
 
10
 
! Отговори
Чудя се само преди 2 години
Себе си визира ли за карциране у дома, че и тя е пенсия, па макар и поф.? Смешно е да делиш на млади и стари, болни и здрави, умират от всички категории. Ясно трябва да се обясни какво идва след блокиране на здравната система, не да се гънка, мънка та до изборите, пък после каквото сабя/оная с косата покаже. Нужна е честна и почтена комуникация с народа ако се иска той да вярва на решенията в негов интерес!
291
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-доброто решение е да се ваксинират групите, които дават много жертви в болниците и да се спира този тормоз над всички останали... Заради дъртаците, които не се ваксинират и умират сега цялата страна е в хаос.. Или това нарочно се прави от управляващата хунта...
290
3
 
19
 
! Отговори
Друг лекар преди 2 години
Ако затворят възрастните системата по здравеопазване ще остане без лекари и сестри. Принципно недостигът е голям на тези кадри и поголовно работят медици в пенсионна възраст. Вероятно г-жа Петрова иска да я лекуват студенти в 5-ти курс, но и те недостигат
289
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- безопасен е за политиците, а и ще изцака БСП!
288
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази професор Петрова силно издиша! Много възрастни хора имат необходимост от наложително лечение на хронични заболявания, което се отлага за неизвестно време вече две години. Дали много от тях ще дочакат да им се обърне внимание! Това, в България, заприлича на планирано убийство на възрастни хора! Какво ще ни обяснявате още!
287
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да заключат страхливите ***, дето ги пръскат с кво ли не от къде ли не. Ама тук те са мнозинство - бедни, неуки, но не спират да пишат глупости за неща, които нямат капацитет да разберат - що е то? Ами лесно е - български антиваксър-плоскоземец.
286
2
 
8
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Делта вариантът се разпространява при по-млади хора. Трябвя да се използва модела от 2020г., който за кратък срок намали заболеваемост и смъртност. Не е нужно да се изпробват нови модели. Изминаха 10 дни ефект от модела със зелени сертификати няма
285
1
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Това е поредната глупост,която могат да измислят.
284
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас, пак ще ни заключат Заради умствено-изостаналите страхливци, дето от 10 кладенеца носят вода, за да не се ваксинират, а всъщност се *** от страх да не ги заболи глава от 3 молекули ваксина. Тези същите са толкова жалки и незначителни, че се чувстват значими само когато правят напук на нещо, срещу което нямат рационални аргументи. Ама ***, ясни са.