Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?

Проф. Петрова: Четвъртата COVID вълна е най-тежката в България
1 ное 2021 09:37, Елка Василева
444
Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?
Снимка: архив, БГНЕС

„Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани. Тоест имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, добави тя.

Още по темата

По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процентът на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни тя.

Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно можем да видим хора с маски в магазини и заведения.

По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
8
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
затвори ни та ще видиш гладни 60 годишни какво правят... ще ви режа гърлата на такива измекярки, кофти че, само по телевизиите висите и после бегом да се криете у вас си... но ще ви научим адресите, Споко!!!
282
1
 
10
 
! Отговори
питам преди 2 години
Какви са новините за Ангел Кунчев. Нещо го няма в медиите?
281
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие си живеете в някакъв измислен свят, честно. Първо повечето хора живеят с възрастните си родители по принуда, второ, ако те живеят сами, налага им се да обикалят магазините за продукти и по-евтини. Е, как да им се получи локдаун да ви питам?
280
0
 
13
 
! Отговори
наложително е преди 2 години
Нашите професорки, професори, академици, математици, лекари, депутати, бивши министър-председатели калинки и калини над 60 години незабавно да бъдат освобедени от локдаун и да излизат свободно до пейките пред блока, до контейнерите за бонлук и до кварталните магазинчета.
279
0
 
14
 
! Отговори
Това преди 2 години
и за нея ли ще важи
278
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко бърка професорката за някои неща. Първо имаме 600 хиляди заразили се, но само 479 хиляди излекувани. Част от излекуваните са и ваксинирани. Второ, частичен локдаун трудно би дал добър резултат, независимо за кого се отнася, дали за най-младите, за най-възрастните или за неваксинираните
277
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаун да, но за неваксинираните. Сертификат!
276
4
 
15
 
! Отговори
бъдеще преди 2 години
Обаче как бесне звяра и плюе бройки и фалш новини всеки ден. Яко се ядосва производителя на този цирк. Българинът лесно се не дава. Просто не са познали тук с нас. А и часът на страшният съд за антихриста наближава. Малко му остава. най-тъмно ще е преди зазоряване. Бъдете силни!
275
13
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието, добави тя.ПРАВА Е!
274
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-адекватно е да затворим всички профани, които са ни показвали до сега по телевизията.
273
0
 
24
 
! Отговори
Еленкова преди 2 години
Има една детска приказка за лош цар, който искал да убие старите хора. Да я прочете тази докторка!
272
1
 
16
 
! Отговори
И преди 2 години
Като гледам снимката и тази не е много млада и тя ли иска да се затвори в къщи?
271
2
 
18
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Най-адекватно е здравните фашисти да бъдат натикани в Белене!
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Faschisko e da diskreminirasch starite hora i to ot bkp 4lenove prevarnati v gerb laladjii
269
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 309Петрова гледа хем да предложи някаква мярка, да не кажат, че съвсем бездействат, хем да не засегне нечий интерес, хем да добутат до избори без да затварят напълно или да оказват адекватен контрол. Пък после ще има друг министър и съветник, да му берат гайлето.
268
4
 
16
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Ако наваксаните си въобразяват, че ще имат някаква свобода, да си ударят главата в стената и да видят какво се случва в Австралия и Канада, което скоро ще дойде и в Европа. А именно - чака ви концлагер!
267
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 299 АМИ ТЕ ВАКСИНИРАНИТЕ НАЙ-МНОГО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЗАРАЗАТА И ЗАРАЗЯВАТ НА РЕД И ОСВЕН ТОВА СЕ РАЗБОЛЯВАТ. ДАЛИ ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА В ИЗОЛАЦИЯ А ЗДРАВИТЕ ДА СА СВОБОДНИ.
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОбективенВ Русия има неработна седмица
265
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
АМА ТЕ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА СА ТЕЗИ КОИТО В ПОВЕЧЕТО ВРЕМЕ СИ СТОЯТ У ДОМА. ЗАЩО ЗАТВАРЯЯНЕ ТЕ И БЕЗ ТОВА СА ЗАТВОРЕНИ. НЕ ТЕ РАЗНАСЯТ ЗАРАЗАТА.
264
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрова, ти ши ще идеш на опашката в пощата да им изтеглиш пенсията?Ти ли ще им напазаруваш храна и лекарства? Явно не си запозната как живеят самотните възрастни хора...