2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани

18% заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро
7 ное 2021 14:08, Елка Василева
189
2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани
Отговор на въпроса: "Вие лично ваксинирахте ли се срещу COVID-19?" Снимка: Екзакта

Проблемите, свързани със здравните аспекти на кризата с COVID-19, тревожат близо две трети от българите. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Страховете могат да се преодоляват чрез системна и последователна работа, която да ангажира авторитета на институциите, на специалистите, на лидерите на мнения, на политиците и на медиите, препоръчват анализаторите.

Още по темата

"Екзакта" регистрира слаба положителна промяна в нагласите за ваксиниране. Общо 33 на сто заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18 процента заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11 на сто изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38 процента посочват, че не са ваксинирани до момента и че нямат намерение да се ваксинират.

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години /32,8 на сто от тях/, както и такива на възраст 40-49 години /26,4 на сто от тях/, висшисти /36 процента от тях/ и столичани /35 на сто от тях/.

По 30 процента от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е значително по-висок - 41 на сто.

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18-29 години /56 процента от тях/, както и сред хората на възраст 30-39 години /45 процента от тях/. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3 на сто, на ГЕРБ - 69 на сто, и на ПП - 55,6 процента. При ДПС този дял е 49,3 процента.

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН - 56,6 на сто, на БСП - 52 процента, на ИБГНИ - 55 на сто, и на "Възраждане" - 75 процента, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват - по 63 на сто от двете категории.

Вторичният анализ показва, че личният опит с ваксините е определящ фактор за мнение по целия кръг от въпроси, свързани с мерките срещу разпространяване на инфекцията.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
7
 
! Отговори
ХYZ преди 2 години
До 125 - Здравей, проваксърче, чувал ли си за д-р Малоун, създател на технологията на иРНК ваксините? Според този доктор поголовната ваксинация срещу коронавирус е идиотщина. Чувал ли си, че той е категорично против ваксиниране на млади хора? Чувал ли си, че той предсказа повишения риск за миокардит сред момчета след ваксинация срещу ковид? Чувал ли си, че има огромен брой учени, които не пеят в хора на Фаучи? Не си чувал? Разбирам - четеш предимно *** парцали, как да чуеш...
117
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ЕС са приели директива, че не ваксиниран влезе ли в болница да се пише с латентен изход. Ваксиниран с латентен изход да се пише не ваксиниран. Много милиони евра отиват при олигасите с фалшиви ваксини.
116
1
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 2 години
Луна президент,на Луната.
115
3
 
2
 
! Отговори
Копейкин до 123 преди 2 години
Гласувай,ще станем 15 човека.
114
3
 
5
 
! Отговори
до тези с фалш серет преди 2 години
Случайно да сте чували за QR банкомати и QR касови апарати, в някои страни са въведени като Германия например? Няма да сме далеч от това и ние да вдигнем крак да ни "подковават". Ще загазите с тези фалшиви сертификати, когато ви хванат и ви принудят хем да се ваксате, хем да намерите начин после как да платите невъзможни глоби.
113
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев не изпълни директивите на ЕС и няма как да се инжектират българи които не желаят експериментални ваксини. Нова ваксина се изпитва за минимум пет години.ЕС да си тровят с ваксини олигарсите. Лека вечер и напред и нагоре.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се тревожа ли ? Аз имам лекарство !! Не е алкохол ! Единици го знаят ! Пробвал съм го при всякакви респираторни болести. Всеки ден може да се ползва най добре е !
111
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с 33% ваксинирани ясно е какво ни чака 5, 6 ...10 вълна...
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев си е взел дълъг отпуск. Капитанът напусна потъващия кораб.
109
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Австрия с 40% ваксинирани не можаха да спрат започването на вълната на неваксинираните. Сега имат 63,5% ваксинирани, но това е далеч от необходимия дял на ваксинираните и имат доста много нови случаи, 7148 средно на ден за последните седем дни. Все пак ваксинирането даде резултат и имат само по 20 починали средно на ден.
108
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тревожността се предизвиква от медиите. Иначе аз ще гласувам за партия Възраждане.
107
4
 
21
 
! Отговори
W преди 2 години
Шефът на Пирогов каза в интервю за нова тв, че ако влезеш в Пирогов в някакво отделение, без значение какви са ти оплакванията, докато те лекуват, могат да те тестват, и дадеш ли положителен тест, те местят в ковид сектор. Ако си зле, от ковид сектора отиваш в ковид реанимация. Ако те уморят там, те броят като жертва на ковид, без изобщо да си лекуван от ковид. Основното ти заболяване не важи. Така се фабрикува статистиката. А какъв е процентът на истинските жертви на вируса - един Бог знае.
106
1
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
И, честно казано, от седмица и повече най-вече се тревожа за доцент Кунчев. Не може никой в държавата да не знае къде е тоя човек. Дни наред по всички сайтове потребителите питат, един журналист дори си позволи кощунството да попита министъра ни /да е жив и здрав дано!/ , но отговор няма. На северния полюс да беше отишъл на екскурзия тоз здравен инспектор - досега някой щеше да се е свързал с него. Та - пак питам!! Къде е доцент Кунчев???
105
1
 
6
 
! Отговори
ЛУНА ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
Луна президент
104
6
 
16
 
! Отговори
sad преди 2 години
преместих го в другия крачол. Експериментална ваксина няма да си сложа. като мине фаза 4 и има истински и доказана ваксина ще си сложа.
103
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се тревожат дъртаците, които са основната група, която измира от вируса. Кацаров вместо да насочи ваксинацията първо към тях иска да изнудва и младите да се ваксинират. Т'ъпак.
102
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова в някои страни, с 80% боцнати, започват и 3, че и 4 бустерна. Защото много е голям ефектът. Смехории.
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в бройката дали влизат и фалшивите хвърчащи бележки.
100
19
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Най-смахнатияъ народ. Тревожи се, ама не се ваксинира.
99
4
 
17
 
! Отговори
ND преди 2 години
В Астрия 70 % ваксинирани, по 10000 болни на ден, казаха че след 3 ваксина си със сигурност защитен. Вече и с тест не може на фризьор или ресторант. Пълен фашизъм.