2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани

18% заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро
7 ное 2021 14:08, Елка Василева
189
2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани
Отговор на въпроса: "Вие лично ваксинирахте ли се срещу COVID-19?" Снимка: Екзакта

Проблемите, свързани със здравните аспекти на кризата с COVID-19, тревожат близо две трети от българите. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Страховете могат да се преодоляват чрез системна и последователна работа, която да ангажира авторитета на институциите, на специалистите, на лидерите на мнения, на политиците и на медиите, препоръчват анализаторите.

Още по темата

"Екзакта" регистрира слаба положителна промяна в нагласите за ваксиниране. Общо 33 на сто заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18 процента заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11 на сто изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38 процента посочват, че не са ваксинирани до момента и че нямат намерение да се ваксинират.

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години /32,8 на сто от тях/, както и такива на възраст 40-49 години /26,4 на сто от тях/, висшисти /36 процента от тях/ и столичани /35 на сто от тях/.

По 30 процента от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е значително по-висок - 41 на сто.

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18-29 години /56 процента от тях/, както и сред хората на възраст 30-39 години /45 процента от тях/. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3 на сто, на ГЕРБ - 69 на сто, и на ПП - 55,6 процента. При ДПС този дял е 49,3 процента.

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН - 56,6 на сто, на БСП - 52 процента, на ИБГНИ - 55 на сто, и на "Възраждане" - 75 процента, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват - по 63 на сто от двете категории.

Вторичният анализ показва, че личният опит с ваксините е определящ фактор за мнение по целия кръг от въпроси, свързани с мерките срещу разпространяване на инфекцията.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са ваксинирани ,значи вече са безсмъртни !
97
1
 
13
 
! Отговори
2/3 преди 2 години
от българите, че и повече, се тревожат от истерията, рестрикциите, тоталната психоатака, икономическия срив и хаоса в държавата! А останалите? Октаналите са ваксинирани.
96
4
 
4
 
! Отговори
ъъъ до 102 преди 2 години
Защото вкиснатите ваксини трябва да се "усвоят", както и новопоръчаните 1.5 милиона. Ай, ******! В цяла Европа "гражданството" може да помогне на маадам фондерлайен да си прибере комисионните, вие тука - по-важни. Я всички в скотобойната за благото на .. който ще да е..Изпълето, по дяволите, своя дълг на европейци! Няма само да пълним сметките на ваште богоизбрани, пък вие да се криете от грижите ни..
95
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам само за тази партия дето ще премахне незеконните сертификати!
94
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
ОК, нека съм примитивен. А ти си магареовца. Басните са от векове. Тези, които са презентирали обществото (пр. Лафонтен) чрез животински образи, са белязали културната история. Ама такива като вас, не са герои на басни, а най-обикновени добичета.
93
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Аз съм особено разтревожен.Даже вече започнах да не мога да спа!!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
* преди 2 години
Магарето може да те шутира, не се бавай много дори със синя кръв от марс и др.
91
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младеж, 2 години съм навсякъде и нищо ми няма. Нямам нужда от ваксина, както и от сутиен А къде е Кунчев? Тройно ваксиниран, със зелен сертификат? това доказва глупостта на тези препарати или Кунчев е фалшиво ваксиниран? А сега де? Има ли конспирации? Къде е еистината?
90
3
 
1
 
! Отговори
do 89 преди 2 години
Ужасно си примитивен, за да сравняваш хората с магарета. Хората може да са магарета, че са инати, а ти си най-обикновена овца.
89
0
 
3
 
! Отговори
реджеб иведик преди 2 години
междувпрочем трябва ли да съм наточен само заради балкона сочен..та и аз не съм непорочен!!!!...ами по въпроса на хибридния сайт днес бг. че тук само *** пишат така че както вас ви блокират и ви трият реални коментари за сметка на троловете им които обиждат в коментарите си,та докладвайте сайта им във ФЕЙСБУК където се рекламират засипете ги с коментари и ги блокирйте във фейсбука където незнайно защо се рекламират!!!....та по въпроса за този хибриден сайт...ИМА ЛИ КОВИД ***??? :)))))
88
8
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 2 години
Типичен български начин на мислене. Хората проектират действителността според мозъците си. Все "едни парички", все бакшишче, почерпка - атрибути от мюсюлманския свят. Ганче, в нормалният свят изобщо не е така, защото има общество. Ако бях министър, наистина щях да пусна ваксините на свободна продажба, а не да ги плаща бюджета. Защото има страни, където наистина е така , както го описваш. Имаш пари - живееш.
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като има предвид, че Европейската комисия е договорила споразуменията за закупуване и не е пожелала фармацевтичните лаборатории да поемат своята отговорност; като има предвид, че членовете на ЕП не са имали достъп до договорите по време на преговорите;1. призовава Комисията за създаването на фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID-192. възлага на своя председател да предаде настоящата резолюция на Комисията и на държавите членки.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като има предвид, че тези нежелани реакции понякога са тежки; Така например, около 75 000 души са получили сериозни неврологични последици след ваксината Pfizer;В. като има предвид, че по данни на Европейската агенция по лекарствата ваксините срещу COVID-19 са имали фатален изход в Европейския съюз за около 5000 души, като от тях- 4198 за тази на Pfizer[2],- 1053 за тази на AstraZeneca,- 392 за ваксината Moderna,- 138 за ваксината Janssen;Г. като има предвид, че Европейската
85
13
 
1
 
! Отговори
дo 90 преди 2 години
Не знам кое на кого е по-малко или по-голямо, но едно е сигурно: На антиваксърите мозъчетата им са като орехчета.
84
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не народ а стадо - някой му пусна мухата че ваксините са лоши и то като се размечи и скочи от моста...
83
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ без акъл. Мисли си, че безсмисленият инат е проява на смелост и характер. А то е всъщност неосъзнат страх оот промяната. Като магаре на мост. Като изяде камшика, пак ще премине по моста. Ама акълът винаги да е отпосле.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дворецът на путин у нас стои непокътнат и още никой не говори за премахването му, защото той твърди че е детски лагер и училище като по морето
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в русия пускат тук и там само мъже и то големи, деца и жени само вкъщи? СЗО са загрижени за връщане на мъжете в икономиката и махането на жени от нея
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина за няколко месеца не се прави.Трябваше въобще да не внасяме тази ковид ваксина в България и когато стане бг ваксината дори и след 5 година да е тогава да се предложи на хората да се ваксинират ако имат желание.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък Fazer уреди Разпутин с крадена ваксина, за да не дават на жените да се сеетифицират и да изкраат много пари, и имат власт само мъже