Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат"
7 ное 2021 09:19, Елка Василева
168
Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

"Все още е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват".Това заяви по Нова тв епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Още по темата

"Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация ще постигнем повече успехи", каза още тя.

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат. През последната седмица имаме изключително висок брой имунизирани, какъвто не е имало отдавна”, подчерта професор Кожухарова.

Тя изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. „Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира”, посочи тя.

По думите й в последната седмица се забелязва благоприятна тенденция, свързана с пандемията. „Броят на положителните случаи намалява, но говорим за едно развитие във вид на последователни вълни”, подчерта тя.

По въпроса дали трябва да се дава зелен сертификат при наличие на антитела Кожухарова каза, че темата в момента се обсъжда в министерството, но като епидемолог тя беше категорична, че няма данни, че наличието на антителата предпазва.

"Двете дози ваксина гарантират много висока степен на защита, която трае дълго. Първата доза дава около 70% защита, което е висок процент, и за това се дава сертификат за незавършена ваксинация. Той е краткотраен и изтича, когато трябва да се постави втората доза. Тя наистина е много важна. Третата доза вече се препоръчва за доста хора, тя е много полезна за възрастни, за хора с рискова професия, с нарушен имунитет, с това вълнообразно разпространение на пандемията мисля, че ще стане препоръчителна за всички", обясни Кожухарова.

Темпът на нарастване на новите случаите първо намаля, сега е негативен, говорим за тенденция. В европейския регион на СЗО казаха, че Европа отново е в епицентъра на епидемията, ние като че ли по-рано навлязохме и може да се надяваме на по-ранен спад, но е твърде рано да говорим за махане на мерки.

Зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 – 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. Сертификатът дава възможност за свободен избор, убедена е Кожухарова.

Тестването в образованието не може да крие рискове, избраният метод е много лесен за прилагане, няма досег до носа и лигавицата на устата. Това е начинът за осигуряване на максимално безопасна среда. Училищата в момента са затворени и ще се отворят при наличието на зелен сертификат на учителите и изследване на децата, ако не желаят да го правят, ще продължи онлайн обучението, допълни още епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Муцка, ти как разбра за вируса? От телевизията ли?
119
0
 
12
 
! Отговори
бъркоч мания преди 2 години
Като почнат да умират от баркочите, ще го изкарат ръст на случаите на Рак и до там. Никой няма да позволи да се говори по новините, че е от ваксините. Ще се цензурира всеки, който си отвори устата.
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що да се ваксинирам бе! Себе си ли пазя, или околните???? Нито едното е вярно, нито другото! Вярно е само, че се въртят едни огромни пари. И не ми говори за леко прекарване на ковида. Глупости! Ако си кекав и без ковид ще пукнеш.
117
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трети месец сме в 4 вълна. Краят й не се вижда. Ние си играем на избори, затова никой не смее да въведе локдаун. Ще си мрем. Румънците поне поискаха помощ. Ние не - преструват се, че положението е под контрол.
116
1
 
5
 
! Отговори
Точно преди 2 години
До Анонимен 123 - и аз си мислех същото, ама не ми се пишеше. Все едно аз съм го написал. Браво. Така е.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересът бабче, беше принудително насилствен! Но явно си толкова кyха, щом даже се гордееш с това!
114
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересът към ваксината се повишил?!! На това интерес ли му казвате? Хората се ваксинират, защото са принудени, а не защото имат интерес.
113
2
 
10
 
! Отговори
Доле Мас Ката преди 2 години
Странна работа е тоя Ковит. Само в банката, в супермаркета и в аптеката го няма. Навсякъде другаде го има.
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като престанах да чета ж.отизмите ви всеки ден, всичко се нормализира.
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко жално си играят едни актьори с цяла нация на затвори/отвори.
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотините нямат край. Га.щи и чорапи в съседния по-малък магазин не можеш да си купиш, искали сертификат. А в Кауфланда до него влизаш свободно и си купуваш, га.щи, ел. уреди, едене, пиене... И къде е логиката. Явно вирусчето и то по график и според промоциите. Смешковци...Дали сами си вярват.
109
2
 
10
 
! Отговори
Бабата Страда преди 2 години
Бабата има нужда от внимание. Ако и даваха нужното внимание под завивките, щеше да си гледа работата и да не говори толкова много. Сега някой от тук трябва да се жертва. Бау, давай ти пич. Айде.
108
1
 
5
 
! Отговори
Лъки Доктора преди 2 години
Проблем няма. Всичко е организирано. Поздрави и се пазете от .... ваксините, ха ха ха.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Ако се ваксинирате против COVID, повече никога няма да имате вируси." - А защо в целия свят където населението е масово ваксинирано срещу ковид, вируса поваля без проблем ваксинираните? Случаите се повече отколкото преди ваксините?
106
0
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Бабата Кожухарова да си взема кожуха и да си ходи дома ! Докога разни недоразвити комунисти ще се чекнат на високи и отговорни постове в тази държава ?
105
0
 
0
 
! Отговори
До Правилно преди 2 години
Научили сме бе ?.
104
2
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
рано е, да.
103
1
 
5
 
! Отговори
Обикновен преди 2 години
Разни Проф ,Доц с дипломи 32г направиха страната на нищо.Проф Овчаров рпето Проф.Гееджиков адвоката които прави мутри да не се съдят със законите.Проф Минеков които не знае нищо и е ***.Проф Балтов .Тоя и от стави не разбира ама шеф на Пирогов го направиха.Проф Кацаров бездарие природно.Има много проф и доц времето няма да стигне.
102
0
 
3
 
! Отговори
До Правилно преди 2 години
Научи правописа. Всички ли сте неграмотни бе!?
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та,докато не ви разхлабим както ние искаме и колкото си пожелаем,халките,разхлабване на мерки не чакайте!