Екатерина Велика искала ваксиниране на цялото руско население

През 1787 г. тя дава указания за ваксинация срещу дребна шарка
19 ное 2021 21:11, Анисия Иванова
62
Екатерина Велика искала ваксиниране на цялото руско население
Снимка: Уикипедия

В Москва беше представено рядко писмо, написано от руската императрица Екатерина Велика, в което тя призовава поданиците си да бъдат ваксинирани срещу дребна шарка, докато сегашното ръководство на Русия се бори със собствената си кампания за ваксиниране повече от два века по-късно.

В писмото с дата 20 април 1787 г., адресирано до един граф, родената в Германия владетелка, която разширява територията на Русия, дава подробни указания на властите в днешна Украйна как да организират ефективна кампания за ваксинация.

Аукционната къща MacDougall's, специализирана в руското изкуство, изложи писмото и портрет на Екатерина на публичен показ в Москва в петък, преди експонатите да бъдат продадени в Лондон.

Смята се, че общата стойност на документа и портрета е до 1,2 млн. паунда (1,6 млн. долара).

Съхранявани досега в анонимна частна колекция, те ще бъдат показани в московска галерия до 30 ноември и ще бъдат изложени на търг в Лондон на 1 декември.

"Една от най-важните (задачи) трябва да бъде въвеждането на ваксинация срещу дребна шарка, която, както знаем, причинява големи вреди, особено сред обикновените хора", пише Екатерина на граф Пьотр Румянцев, докато пътува в Крим.

"Такава ваксинация трябва да бъде разпространена навсякъде", пише тя на кирилица, подписвайки се "Екатерина" с едър шрифт.

По-нататък тя дава подробна информация за това как да се направи ваксинацията широко достъпна, включително чрез създаване на временни помещения в манастирите за тези, които се разболяват след поставяне на инжекции.

Императрицата е първият човек в Русия, който е ваксиниран срещу дребна шарка.

"В днешните условия трябва да се гордеем с Екатерина", заяви пред репортери съдиректорът на аукционната къща и експерт по руско изкуство Екатерина Макдугъл пред медии.

Въпреки че президентът Владимир Путин твърди, че е бил ваксиниран с руската ваксина "Спутник V", това е станало няколко месеца след началото на пандемията - а някои го критикуват, че не го е направил пред камера, припомня БГНЕС.

Императрицата е организирала "нереална" пропагандна кампания, за да насърчи поданиците си да се ваксинират срещу дребна шарка, която по това време унищожава населението в цяла Европа.

Но "като много интелигентна жена", каза Макдугъл, че Екатерина не е наложила ваксинацията като задължителна. "Тя е знаела, че руският народ ще се разбунтува срещу това."

По време на пандемията от COVID-19 много руснаци също се разбунтуваха срещу инструкциите на Кремъл, отказвайки да се ваксинират срещу вируса. Въпреки многократните призиви на Путин, само 40 % от руснаците са напълно ваксинирани.

Писмото на Екатерина е "уникално, особено като се има предвид тази ситуация, в която се намираме всички", заяви историкът Олег Хромов пред репортери чрез видеовръзка, като добави, че е "чудо", че то е оцеляло.

Екатерина, която се страхува да не умре от дребна шарка като много хора около нея, поръчва на лекар да дойде от Англия, за да ѝ постави ваксината.

Хромов каза, че лекарите са използвали проба от дете, за да инжектират болестта на Екатерина. По-късно младежът бил награден с титла.

След това тя се разболяла за известно време и когато се възстановила, императорските власти издали указ, в който се казвало, че императрицата се чувства добре, и призовали другите да я последват.

Но Хромов казва, че въпреки усилията ѝ да убеди руснаците да се ваксинират, "хората се страхували, това било ново и необичайно".

Когато френският крал Луи XV умира от дребна шарка през 1774 г., Екатерина уж казва, че е "варварство" да се умира от тази болест през просветения XVIII век.

"Много се надявам, че един ден, може би в близко бъдеще, ще можем да кажем: "Какво варварство е да умреш от COVID през XXI век" - каза Екатерина Макдугъл.

Екатерина Велика е най-дълго управлявалият руски владетел от женски пол, заемайки императорския престол между 1762 и 1796 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Моля ви, свалете тази статия и изобличете източника й ако искате поне с нещо да сте полезни на читателите! Ваксината срещу дребна шарка е от 60те години на 20 век; ваксината срещу едра шарка пък е създадена 10 години СЛЕД годината на писмото...
51
0
 
0
 
! Отговори
Георги Петров преди 2 години
Нима може да се сравняват намеренията на Императрицата с тези на Бил Гейтс и неговата пасмина от ***?!Статията е обидна манипулация!
50
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
И за какво ни замеряте с тези статии? Съвсем ставате за посмешище и подигравки! От това тези сега фалшиви ваксини няма да станат по-добри! Нито ще разберем истинската им цел.
49
4
 
4
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 години
руснаците са изостанало племе. Преди Петър Велики да прати хора да видят как живеят европейците в Русия не са знаели що е баня и да се миеш и бръснеш. Петър със закон кара приближените да приличат поне малко на европейци... та за ваксина дума да не става...
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия преди гнъсният преврат и узорпаторство... Е била хубава страна.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма такова нещо Кирилица, пише тя на руски с български букви
46
1
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
А Иван Грозни какво е казал по въпроса с 'ваксинацийте'? Някое писъмце няма ли да излезе???
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия отдавна не е на руснаците,как ли не опитваха да намалят населението там,през тези 3-4века: катаклизми(природни),гладомор войни,алкохол...
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтина пропаганда за балъцйе за милионйе
43
1
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Написаното е вярно с изключение на това че става въпрос за едра шарка/вариола/!!!И не е ваксина а вариолация.Но важното в случая е че Екатерина се подлага на процедурата първа,след това принуждава цялото и семейство а после и двореца да направят тази манипулация като пример за народа!!!
42
2
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 2 години
на КАМЕРИТЕ НА ГАРА ОДЕСА са снимани жени обсебвани обемно озверяващо от "Поганци".Украйна охранява границата Азия - ЕВропа _ БАлкани . ТАм откриват опасни духове вкл на масови убиици на Украйнски и ги блокират на руски език.БЪлгарите там говорят на БЪлгарски /Великотърновски диалект . Стабилизират важен разлом ..
41
1
 
3
 
! Отговори
СЛАВА преди 2 години
ЕКАТЕРИНА ОСВОБОДИ КРИМ ОТ ПОГАНЦИТЕ ...Благодарение на руската армия бяха прогонени милиони поганци окупирали големи региони на Источна ЕВропа след ликвидацията на Волжка БЪлгария..ПО този повод да се ПАЗИ И ИЗУЧава руския език вкл в украйна<литва<латвия<естония<полша<словакия<чехия<молдавия<българия,згрузия<армения<азербайджан..рУСКИЯ ЕЗИК Е потомък на черковно славянския бъЛГАРСКИ..
40
1
 
14
 
! Отговори
Фризер преди 2 години
Истинските ваксини сьздават пожизнен имунитет и няма бьлгарин които да не ги искаТакава ваксина е - бцж против туберколоза , поставят се против - полиомиелит и са спасили много животи , уви случея с - фаизер не е такьв , както се видя вече в изрел , германия , каква е истинската цел на фаизер не се знае за сега
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уверявам ви, че ако се появи едра шарка, антиваксърите ще са първи на опашката за боц. Аз съм от поколението, което е ваксинирано, но за младите хора под 40 години ще е много страшно...Не е шега работа, ковид е лека хремичка в сравнение с вариолата.
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екатерина II e умна и интелигентна жена. Не е наложила ваксинацията като задължителна. Знаела е, че руският народ ще се разбунтува срещу това.----------------------- Государят Путин e умен и интелигентен мъж. Той не въвежда локдауни, не убива икономиката и не е наложил задължителна ваксинация. Кара го со кротце, со благо.
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази разлика, че въпросния процес е напълно естествен. Заразяваш се с по-слаб щам на вируса, и произвеждаш анти-тела които работят и срещу по-опасния. Изобщо не става въпрос за боцкане с експерементални бъркочи.
36
2
 
8
 
! Отговори
Дженър е бил лекар преди 2 години
Екатерина II не си е правила ваксинация, а вариолация, техника за придобиване на имунитет срещу едра (а не дребна) шарка. Докато ваксинацията по Дженър има практически 100% ефективност (пожизнен имунитет), при вариолацията успех е имало в около 90% от нейното прилагане, а при 2% от пациентите, тя е завършвала със смърт. С други думи, вариолацията е била по-надеждна от съвременните "ковид-ваксини", но е била забранена след като 40-годишна практика показва предимствата на ваксинацията по Дженър.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аиде за една неработеща вакса и историята ще пренапишат!
34
3
 
5
 
! Отговори
Герб преди 2 години
И буци иска да ваксинира цялото бг население и неговата грижа е за млади жени племеитки като екатерина
33
7
 
9
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Дебела и развратна германка,грижата й била млади мъже да не се поболеят..И ваксината тя получи от Англия..Може би и почина рано и мъчително после благодарение на тази ваксина...