Доц. Гломб: Вариантът Омикрон заразява повторно

В пъти по-заразен е от Делта варианта, обясни вирусологът от НЦЗПБ
29 ное 2021 12:50, Ния Христова
221
Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия COVID вариант Омикрон, който бе регистриран  в Южна Африка. 
 
"Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
По думите й Омикрон е в пъти по-заразен от Делта варианта. 
 
"За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа "будещ безпокойство", защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ", посочи доц. Николаева-Гломб.
 
"Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", добави тя.
 
"Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение", изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.
 
"Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации", поясни вирусологът.
 
"Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население", изтъкна тя.
 
"Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада", посочи вирусологът.
 
Доц. Николаева-Гломб обясни и каква е разликата между вариант и щам.
 
"Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново", отбеляза тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на тв и медиите ,нуждата и прилагането на ваксина, е в пъти по -голяма от тази през 19' г.времето на "испанският грип"Тогава е спомогнала войната,по-точно чрез и зад войната е прикрито съкращаването.Очаквайте глобална смъртност в глобалния свят,това всъщност е третата световна война през "мирно" време.
173
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една самозвана врачка прашило платено.
172
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Тромб много знае, после да не изкара лек ковид като Куньо 2 месеца болнични. Аз бих бил доста по смирен в изказванията си от тия "светила" на науката...
171
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се появи Кунчев да одобри и разреши,не вярвам на други доценти и професори.
170
1
 
15
 
! Отговори
aa преди 2 години
доцентката както виждате Оня горе си гледа работата и прибира тези с големите лъжи и големите комисионни, да не охнете скоро от нещо дека не се лекува
169
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом като три пъти се храним,т.е.ЩОМ СМЕ ЖИВИ,нужно е да ни умъртвят.Това е любим израз на лекарите, така те правят зависим до животен абонат на услуги и отрови.
168
0
 
32
 
! Отговори
раздавам Оскари преди 2 години
"Борбата" с вируса отдавна е приключила още в първи сезон "Игра на страхове". Вторият сезон беше "Игра на кинти". Първите два сезона са печеливши за създателите им. Почва третият сезон - "Игра на нерви". Кой ще издържи сериала до край - създателите, или "публиката"?
167
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чете веЩер!
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типичен вечер от неустановен пол.
165
0
 
26
 
! Отговори
Академик Пломб преди 2 години
Колежката, която каза - щом като се храним три пъти на ден е нормално да се ваксинираме и с три дози, още дава акъли по телевизора.
164
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречения испански грип е взел многобройните си жертви,поради тотално ваксиниране на войниците в окопите на тогавашната война.Вакс.са ги като им обяснявали,че се прави с цел предпазване от болести по чуждите земи(белтък от трупен донор,т.е.заразяване),познайте какво се случило когато оцелелите,но не от куршуми, се прибирали при близките си,които също били ваксинирани за да не им пренесат войниците болести от чуждите скверни земи.Кръгът затворен.Резултат на лице-съкратено и затъпено населени
163
5
 
43
 
! Отговори
Експерт Тромб преди 2 години
"За момента няма данни", "може да се предположи", но моментално бегайте за 3-4-5-n-та бустерна. Абе тия на процент от продажбите ли са?
162
2
 
38
 
! Отговори
Това е Кунчев преди 2 години
Доц Гломб е просто един клонинг на Кунчев.
161
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Николаева някога е била заразена от вируса Гломб и затова ръси глупост след глупост.
160
2
 
20
 
! Отговори
sss преди 2 години
доц гоб или злоб или както е там...откъде тия прозрения-гадания! Покажете си личните изследвания на тоя вирус, а и за тоя новия, щом говорите с факти и така смело, кога сте го изследвала??? Покажете си трудовете, работата, кога и как сте изолорали вируса, за да видим на какво се основават твърденията ви... че засега са си едни плашещи празнословия и гадания, заради който е редно да си понесете наказателна отговорност!
159
3
 
26
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
И какво правят милионите ваксинирани доцент Тромп? Кажете си направо ,че не помага срещу новият щам.
158
3
 
21
 
! Отговори
Информация преди 2 години
Кунчев лесно го разглобиха, но има проблем при сглобяването му. Движи се само назад. Загубили са някои негови части
157
0
 
5
 
! Отговори
Бхфхг преди 2 години
Ти си заразена яката затова не приказвай
156
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Глъм,пардон Гломб,вместо да заливате аудиторията с бомбастични новини клъвнати оттук,оттам,по добре дайте мнение за количеството Натриев Хлорид на литър вода нужен за зелевият сок!
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният епидемиолог на ЮАР каза, че ваксините са ефективни и срещу омикрона.