Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
7
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До 153Подходящо е обаче да се ходи по заведения, търговски обекти и т.н. децата, когато не са на "училище" се събират на групи и са по градинки и паркове. Просто учениците са най удобния контингент, когато трябва да се прилагат някакви мерки.
141
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Споко даскале! С "качеството" на реколтата от последните години, ни подготвихте за това което ще излезе следващите! Няма да има съществена разлика, можеш да си сигурен!
140
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ние това го знаем и го коментираме от миналата пролет. Но ни на Бойко, ни на сегашните им пука - всички са слуги на Америка и на фарма мафията. Децата и образованието са последната им грижа!
139
7
 
14
 
! Отговори
мукаси преди 2 години
Тръгнал гербераст да се изказва за образование...
138
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ейтакива безмосъчни послушковци се добират до директорски постове - не за заслуги или постижения, просто са удобни и изпълнителни. Да не си помисли някой , че този много го е грижа за образованието на децата, използва всеки един случай да се добере до повече пари, които после да усвояват правилните фирми, училищата не правят изключение от общата картинка.
137
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столицата е в тъмночервената зона и присъственото обучение особено за големите ученици за момента не е подходящо предвид ситуацията
136
2
 
24
 
! Отговори
i'm преди 2 години
Аман от лицемерие! Тежкото бъдеще няма да е заради някакъв локдаун, който го има от година две, а заради държавната политика в образованието през последните 30 години! Освен това, тежкто бъдеще ни очаква и заради неадекватната държавна политика и в много други области извън образованието за последните 30 години.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който сега се ражда на планетата се е прецакал. Това се отнася за всяко следващо поколение от края на 70-те насам
134
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще излезе поколение от асозиялни ***.
133
9
 
4
 
! Отговори
;ОТ преди 2 години
НАЧАЛОТО НА ТЕСТВАНЕТО ИМАМЕ САМО 2+ тТЕСТА;За чий е тогава това тестване?Да се дават едни пари пак във фирмите на Бил и Сорос ли?НА децата им липсва някакъв рецептор за свързване с вируса ;така че всичко е за пари и да накарат децата да се ВАКСИНИРАТ!
132
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко зависи от интелекта на човека и нищо друго... Научих се да чета още преди първи клас от майка си и винаги съм опитвал сам да разбера, това, което пише в учебниците. На хората са нужни препятствия за да се научат, как да ги преодоляват. Онлайн обучението не е проблем в случая. Децата не са достатъчно умни, заради родителите си...
131
1
 
8
 
! Отговори
Така,така преди 2 години
И защо криете,че в държавните институции тестовете са безплатни, а на родителите, които внасят осигуровки в държавата -платени!
130
0
 
12
 
! Отговори
Стаматов Даун преди 2 години
Това директорче има деменция или мозъчен локдаун.
129
10
 
9
 
! Отговори
Така преди 2 години
Понеже, тестовете на децата, направени пред всички, не отчетоха бройки, сега искате лаборатории, на тъмно.
128
0
 
21
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Че ние сме в образователен локдаун от 32 години!
127
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има йонизатори на въздуха - струват 30, 40 до 50 лв.Има ултравиолетови лампи,които убиват всякакви патогени.Но никой велик управляващ, никой "учен",призван да "управлява кризата" не спомена такъв тип също научни постижения.Нищо не пречи в помещенията - калсни стаи, болнични стаи, ресторанти - за каквото се сетите,да пъдат поставени такъв тип машинки,а от време на време да се включва ултравиолетова светлина.Друго си е да върви бизнесът с маски,дизенфектанти,тестове (ненадеждни) и течности.
126
4
 
18
 
! Отговори
Разберете го тоя преди 2 години
Стамат се безпокои нито за здравето нито за децата и образованието му. Единствено го вълнува как да издрънчи пари. Парите преди всичко такъв му е водещия принцип на това недоразумение като директор. УВОЛНЕНИЕ НА СТАМАТОВ.
125
2
 
8
 
! Отговори
МО преди 2 години
спокойнооооо , кирчо и асенчо ше пращат децата да учат у харвард , там ше наваксат .
124
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 135 Ами пожелавам ти след време да те лекува доктор, който се е обучамал дистанционно.
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотни и невежи създания им трябват на ционистите,за да изпълняват всичко което им кажат без да задават въпроси.