Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
6
 
6
 
! Отговори
бизнесмен преди 2 години
защо да е тежко?? На мене ми трябват точно лошо образовани бачкери. Взимам ги 18 годишни и са доволни на малко пари, като на 30г завъртят семейство и вече са им малко на по кадърните вдигам парата да не избягат, а на другите ги оставям да решават, ако искат да напускат. Голям процент се връщат защото то като си неможар никъде не те искат ама аз поне плащам винаги навреме. Напоследъка обаче много станаха училЕте и искат повече пара, а аз с какво да си плащам мурафетите??? супер е локдаунчето
161
3
 
16
 
! Отговори
да,да, да преди 2 години
Присъствен час от 40 минути,поне 1/2 от часа са караници между учител и ученици,много често не може да се приключи с урока.Онлайн обучението дава други възможности.Това обучение се наложи в бъдеще, малко часове ще учат присъствено.Крайно време е да има мандат за директори на училища.
160
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез сателити и телефони,уреди и т.н. също могат да ви следят,контролират, Може и по всяко време да ви следят точно какво правите и всичко вижат, не знам как, тотален контрол над човека, казвам ви, за да внимавате какво правите и се пазите! И много други неща.
159
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мaйнд кoнтрoл(кoнтрoл нaд мoзъкa), зa кoйтo cмe чeли, cъщecтвувa, тoвa e рeaлнocт, мoгaт дa чeтaт миcли, нe вcичкo пoзнaвaт c чeтeнeтo, нo мoгaт дa гoвoрят прeз вac cъc cигурнocт, бeз дoри дa пoдoзирaтe, чe гo прaвитe или нaпримeр дa ви нaкaрaт дa нaпрaвитe нeщo, бeз дa пoдoзирaтe, чe cтe пoд пълeн кoнтрoл и гo прaвитe пo кoмaндa, вкaрвaт и вeщecтвo, нe знaм кaквo cъдържa вeщecтвото и как ce изпoлзвa и зa кaквo! Тoвa гo видях c oчитe cи, чe нaиcтинa cъщecтвувa, нe e caмo пo cпиcaния
158
5
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
СЪБУДИ СЕ , КАЦООО ! УМИРАМЕЕЕ !
157
7
 
21
 
! Отговори
Даскал преди 2 години
Всички деца на училище без никакви тестове. Стига м....алоумия вече.....Оставете децата на мира. Не виждате ли късогледи г....оведа такива, че пандемията няма нищо общо с тях. С маски без маски с ваксини без ваксини все тая. Не можем да спрем това нещо. Ще спре, когато спре....толкоз.
156
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е върнете ги де. Особено от 8ми до 12 клас и за Коледа тъкмо всички ще сме в локдаун по домовете си, заради суросинкявия цвят в който ще влезем.
155
14
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Динозаврите показват пещерното си мислене. Целият свят вече се образова и учи през Интернет, някваи пещерняци реват, че щяло да настане апокалипсис. Ако някой иска да учи, ще ущи и по радиооте, както са го правили децата 30-те по време на пандемията от полио в щатите. Ако някой не иска да учи, няма да учи и присъствено.
154
11
 
13
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Глупопстите на Стаматов. Поколението на 40-50-60-70 годишните, което масово вярва в чипове от ваксини, кемтрейлс и 5G което щяло да ги направи стерилни, като е учило присъствено, какви точно са резултатите?! Хайде много ви моля. Локдауни е имало и 30-те години, но поколението на 30-те направи ракети и постави основите на ИТ индустрията. Скрийте се.
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майнд контрол(контрол над мозъка), за който сме чели, съществува, това е реалност, могат да четат мисли, не всичко познават с четенето, но могат да говорят през вас със сигурност, без дори да подозирате, че го правите или например да ви накарат да направите нещои, без да подозирате, че сте под пълен контрол, вкарват и вещество, не знам какво съдържа веществото и за какъв контрол се използва и за какво! Това го видях с очите си, че наистина съществува, не е само по списанията и сайтовете!
152
7
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
В днешно време от книги, интернет и клипове в мрежата може да с еобразоваш в пъти повече, отколкото в училище, друг е въпроса за социалния контакт да .
151
6
 
20
 
! Отговори
Един с Една преди 2 години
Те децата като ходеха на училище, основно висяха в градинките и кафенетата. Защо всеки е решил, че като виснат на чин те учат? Кво се правите на будали?
150
7
 
7
 
! Отговори
Децата на нашите преди 2 години
деца ще се чудят какво е това "присъствено обучение" ;-)
149
9
 
14
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Според мен, проблемът е в родителите. Тези, които со вечно но контра, каквото и да им се предложи. Тези, на които собственото им дете е специално (не със спец потребности). Които не искат да направят нищо, а държавата или друг да го направи. Представям си, ако сегашните родители трябваше да отделят времето и парите си и да отидат със собствените си ръце да строят "школо", както са правили предцитени. Ще станели, никога, щото е по-лесно да гледаш риалитита, да ровиш във ФБ и да критикуваш.
148
9
 
17
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Единствените, които искат децата им да са присъствено, са тези, които ги мързи да си ги гледат. Това е тъжния факт, маскиран зад голямото ''ауууу колко е вредно за чаавето ми''. В училище и без това се учат само как се пуши трева, наркотици, алкохол и чалга. айде стига стеняли мързеливци
147
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то образователният локдаун си го почнаха гербаджии - да отчитат мерки пред шефовете от Брюксел, СЗО и ФАЩ. Сегашните само продължиха тренда, защото им се усладиха ... субсидиите.
146
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте на човека Оскар за главна мъжка роля. Преди временното правителство, беше силен защитник на онлайн ученето...
145
9
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Децата нямат нужда от тестове за да ходят на училище.
144
11
 
10
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Прав е даскалът - тия мерки и локдауни не водят до овладяване на епидемията, но за сметка на това водят до затъпяване на подрастващите и изнервяне на възрастните. ИСКАМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТПАДАНЕ НА ВСЯКАКВИ МЕРКИ И ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОСТТА, a на когото не му изнася - или да се ваксинира, или да хваща пътя към рая на ваксинираните, напр. Австрия, Германия, Франция, Австралия и т.н.! Там го чакат с отворени обятия, ХА-ХА-ХА!
143
8
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Да твърдиш, че няколко месеца дистанционно обучение е пагубно за образованието, е като да твърдиш, че един стар камион е виновен за мръсния въздух в София!! И в единия и другия случай причините са хиляди и са от няколко петилетки ......