Учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи

Проф. Гетов: Работи се върху обща ваксина за всички коронавируси в бъдеще
Обновена: 4 дек 2021 19:58 | 4 дек 2021 19:13, Анисия Иванова
164

Германски учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи, каза за предаването "Брюксел 1" проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Не съм вирусолог, но доколкото знам 20 и няколко, почти 30 мутации има Омикрон, което вече е сериозно доказателство, че самият вирус се променя до такава степен, че може и да изгуби своята виталност и да се самоунищожи така, както е имало други вируси, както SARS-1 примерно преди 12 години“, обясни той.

"Има голямо проучване на германски изследователи, което прогнозира, че през втората половина на 2022 година коронавирусът ще се самоунищожи, тоест, ще се отдръпне“, каза проф. Гетов.

"Има и учени, които казват, че това ще се превърне в така наречената ендемична зараза, ще се появява в популации, където е ниско ваксиналното покритие. Разработват се вече панкоронавирусни ваксини, които да обхващат цялата гама от коронавируси (защото вирусите са ретровируси, коронавируси и така нататък), работи се много упорито в тази насока - обща ваксина за всички коронавируси изобщо в бъдеще“, анализира ситуацията експертът.

Според проф. Гетов държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Гетов вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Виртуалнв реалност
42
1
 
13
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
Значи досега тоя вирус стори всичко по силите си да оцелее и да се разпространява - а сега му е хрумнало да се самоунищожи..... Какво е станало - видял е резултатът от изборите в България ли ? :-( :-(
41
2
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Вие се шегувате, но над главата ми 5 дена в седмицата минават стотици хора и като се върна назад в нормалните времена си спомням как ми оплюваха по ръцете докато говорят и често дори пръски по лицето от близко говорене или по- скоро от говорене отблизо. Вероятно с маската по време на работа съм се предпазил. Но.... както се казва рано е още да се правят изводи-зимата предстои.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 40Не, не се шегува, наистина искам да знам дали общата ваксина срещу всички коронавируси ще пази от настинка. А иначе няма какво да се чудиш защо не си наствал сед боц със Пфайзер и дали е само от маската. От сивото вещество е да знаеш.
39
4
 
4
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Каква файда, като почти всеки е загубил близък от тази пущина!
38
0
 
3
 
! Отговори
ЧУКУНДУР преди 2 години
Йок ! Няма да се самоунищожи !
37
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
40.Оставичовека.можеда се е сраснал с маската си.
36
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Отговора ми беше относно номер 40, но вече е номер 39. Изчезват коментари.
35
1
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Ти разбираш ли си сам написаното?
34
11
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Не знам дали се шегуваш или е насериозно въпроса, но аз съм с втора доза Пфайзер от първите дни на август 2021г., но тази година до момента не съм кашлял и не съм имал никакви проблеми като настинки и други грипоподобни. Работата ми е свързана с много хора и с много близък контакт. Всяка година до края на декември съм купувал грипек смакс, упсарин С и какво ли още-капки за нос, сиропи за кашлица.. и т.н. Но за сега да чукна на дървената си глава не се налага.Може и да има връзка само с маската.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даа, пак се рекламират ваксините. А в Италия, една от най ваксинираните страни в Европа един горски с перо на шапката тича като гламав из цялата страна и убеждава хората да си сложат и трета доза. Това е защото ваксините работят,имам предвид тези стещу короната. Иначе другите наистина си работят.
32
1
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
Какво ви казват за газта и електрочеството. Ами не можело да са свързани производител и разпределител. Да ама при Ковид може. Даже да са свързани Призводител на ваксини, Здравното търговско дружество и Здравно министерство. И в престъпен сговор да ви надупчват вас, семейството и децата ви. За благодарност проиводителят плаща псевдо проучвания,семинари,реклами и праща изпълнителят на конгрес в Дубай.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз да питам за тая общата ваксина срещу всички коронавирус, ако се боцна с нея ще хващам ли настинка или не?
30
4
 
4
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 2 години
Вие _ ако сте вирус _ дали бихте искали да ""се самоунищожите"" ?!? Странна биологична доктрина представят господата учени . . .
29
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ АКО СЪМ ЛЕКАР ЩЕ МЕ Е СРАМ ДА РЕКЛАМИРАМ ВАКСИНИТЕ КАТО ТОЯ ГЕТОВ! ВАКСИНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СА РЕШЕНИЕ ПРИ СВРЪХ МУТИРАЩ ВИРУС КАТО КОРОНА ВИРУСА! ВАКСИНИТЕ НЯМАТ И 10% ЕФЕКТИВНОСТ ЗА ОМИКРОН ЩАМА! ЩЕ НАПРАВЯТ НЯКОЯ СБОРНА ПАН ВАКСИНА И ЩЕ СЕ ПОЯВИ НОВ ЩАМ ОЩЕ ПО МУТИРАЛ И ВЕЛИКАТА ПАН СБОРНА ВАКСИНА СТАВА НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНА ОТНОВО! ОБАЧЕ СИ ТРЕПЕРЯТ ЗА МЕСТЕНЦАТА ,ЩОТО АКО НЕ РЕКЛАМИРАТ ВАКСИНИТЕ РАДЕВ ЩЕ ГИ УВОЛНИ!
28
1
 
24
 
! Отговори
Бил Гейц преди 2 години
Вирусът може да се самоунищожи, но ваксините не! Ваксините ще останат завинаги!
27
3
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Гейтов, колко ти платиха, за да рекламираш експерименталните отрови?
26
3
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Да бе, многото празници били виновни за фашизма. И нали щели да бъдат безвредни тезиворуси. Какво тогава ви интересуват "не-ваксинираните популации".
25
3
 
8
 
! Отговори
100 % преди 2 години
Тия германски учени не са били немци.
24
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ : НАДЕЖДА ВСЯКА ЗАБРАВЕТЕ ПРЕЗ 2022-РА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ СВЕТАТА ВАКСИНА И НЕЙНИТЕ БУСТЕРИ!