Бум на търговията с фалшиви ваксинационни паспорти в Германия

Издаването и притежаването на неистински сертификат са криминализирани
15 дек 2021 22:45, Елка Василева
27
Бум на търговията с фалшиви ваксинационни паспорти в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Откакто в Германия почти навсякъде допускат само ваксинирани и преболедували, търговията с фалшиви ваксинационни паспорти преживява бум, пише Дойче веле.

"Ако се опитате да си извадите при нас дигитален COVID сертификат, предоставяйки ни фалшив сертификат за поставени ваксини, ще Ви докладваме в полицията" - това пише на табела, закачена на входа на една аптека в Берлин.

Фармацевтът, помолил да не сe назовава името му, разказва, че всеки ден неговите колеги и колежки се сблъскват с клиенти с фалшив ваксинационен сертификат. Той признава, че в някои случаи фармацевтите решават да не предприемат никакви действия, тъй като се страхуват от изблици на агресия.

Още по темата

В Германия аптеките издават дигиталните сертификати

И много други фармацевти в Германия се сблъскват с такива случаи. Във Федералната република аптеките продължават да са основното място, издаващо дигиталните COVID сертификати и съответния QR код. А за тази цел трябва да се предостави ваксинационният паспорт, в който се съдържа информация за всички поставени ваксини.

QR кодът е необходим за достъп до много сфери и услуги в Германия - за да купиш коледен подарък от магазин, да отидеш на сауна или да пиеш чаша вино в ресторант, трябва да докажеш, че си ваксиниран или преболедувал. Лекарите и имунизационните центрове също могат да издадат съответния документ, но онези, които възнамеряват да се сдобият с него чрез измама, отиват най-вече в аптеката.

За подобни случаи разказва и Гьоран Донер, който е собственик на аптека в Диполдисвалде в провинция Саксония, където ваксинирани са едва 52%. За сравнение: в цяла Германия ваксинирани са почти 70%. Ниският процент ваксинирани означава, че вероятно има доста потенциални измамници - хора, които ще се опитат по незаконен път да се сдобият с COVID сертификат и така да имат достъп до обществения живот.

"Сблъскваме се с този проблем всяка седмица. И казваме на клиентите: тук трябва да проведем по-обстойна проверка", разказва Донер. Това означава, че нещо е направило впечатление на служителите в аптеката: невалиден партиден номер на ваксините, ваксинационен паспорт, в който не е въведена друга информация освен за ваксина срещу коронавирус, или дата на ваксинация, когато по-голямата част от населението изобщо не е имала достъп до препаратите. Като вицепрезидент на Саксонската камара на фармацевти Донер е запознат със ситуацията в цялата провинция.

Всеки ден камарата получава мейли със сигнали за измама. "Този проблем засяга всички части на провинцията", признава Донер. Особено откакто беше въведено правилото 2G - вход само за ваксинирани и преболедували.

Законът беше затегнат: до 5 години лишаване от свобода

В Германия до неотдавна притежанието на фалшив сертификат не беше криминализирано. Но това се промени. Целият процес по издаване и притежаване на фалшив сертификат вече е описан в наказателния кодекс и за подобни деяния се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода. Но това не разрешава проблема. Само в района Обербергиш западната част на страната например, където живеят около 270 000 души, полицията в момента разследва 160 случая на потенциални злоупотреби.

Собственичката на аптека в Хановер Зилке Валтер се натъква и на друг проблем. Самата тя вече два пъти е била привиквана в полицията заради фалшиви сертификати. От два месеца обаче фалшификациите стават все по-добри. "Стикерите са истински, самите сертификати изглеждат добре и са с печат и подпис", казва Валтер.

Затова за нея и на служителите ѝ става все по-трудно да разкриват злоупотребите. "Затова и не знаем колко са неразкритите случаи."

Междувременно някои от номерата на партидите имат воден знак. Той помага да се разкрият фалшификациите. Друго решение би било въвеждането на електронен регистър, в който аптекарите да могат да проверяват партидните номера на ваксините и като цяло да се въвеждат всички ваксинирани. Такъв за момента няма. Институтът "Роберт Кох" все още не разполага с данните на всички ваксинирани. Иначе можеше много лесно да се сравнява. Но защитата на личните данни в случая пречи."

Фалшификаторите стават все по-изобретателни

"Според Закона за защита от инфекции, ние фармацевтите трябва да дигитализираме сертификатитие. И ние действително го предлагаме като услуга в аптеките. Но в крайна сметка даваме дигитални сертификати и на хора, които всъщност въобще не са ваксинирани", казва фармацевтката от Хановер.

В тази връзка Гьоран Донер признава: "Усещането е неприятно. Защото осъзнаваме своята отговорност и я приемаме много сериозно."

Но фалшификаторите намират нови и нови пътища да заблудят властите. Те вече започват да модифицират и QR кодовете, които се запаметяват в апликацията на мобилния телефон. Така собствениците на фалшивите сертификати получават достъп до обществените пространства и дори и служителите в аптеките не могат да ги спрат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Добър ден. Западните общества може би са по-солидарни отколкото си мислим. Допускаме че огромния брой ваксинирани е само на хартия и продължаваме без ваксинации.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се ов цете до кога ще търпят да ги лъжат.
15
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Така е "Каквото повикало,такова се обадило!" За фалшиф сертификат - затвор! Каквото повикало, такова се обадило.
14
0
 
25
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Каквото повикало,такова се обадило!Никой не иска да се боде с бъркоча.
13
0
 
9
 
! Отговори
Били преди 2 години
Защитата на личните данни пречи, а? Да се премахне!
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- Целта на тези сертификати не е да се установи с тях, кои хора не представлят вирусна опасност за обществото. А за да се преброят тези които вече са превили гръбнак и склонили главици пред властта. А предимствата които дава сертификата на послушниците са за, да накара другите да им завидят и се наведат и се зашият и те. На никаква наука или хуманизъм не се базират тия фалшиви сертификати. А на обикновен фашизъм.
11
3
 
33
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
След като се оказа, че тези ваксини не създават колективен имунитет/както безсрамно лъгаха и продължават да лъжат въпреки фактите/, нито ваксинираните спрат да се заразяват, нито да заразяват други-защо са въобще тези сертификати? Не са ли те по начало фалшиви всичките? Кой носи отговорност за тази фалшифокация? Не ме разбирайте криво. Против всякакви фалшификации съм! Дори против, фалшиви статистики, фалшиво 'изчезване' на грип, фалшивини че Иверменктим бил по-опасен от Аспирина, фалш-тестове
10
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вкарвайте в затвора за фалшификации. Там ще имат време да осмислят действията си. Като си изгубят 2-3 години от живота тъкмо безспорно ще докажат, че са напълно ненужни.
9
1
 
27
 
! Отговори
Бавареца преди 2 години
Гледам, че повече от 70% са с по 2-3 бустерки, а болниците са препълнени и здравната система е пред колапс. Ваксините свършват, а полза никаква. Рекорден брой умрели всеки ден. Да го е страх, човек да се разболее от нещо, че няма да му обърнат внимание. Това язва, рефлукс, вътрешни болести го нямат за нищо. Принудиха ме да почна диетично хранене, да спортувам и спиртувам редовно. Изкупих виното от емброзия и още два онлайн магазина. И тук да живееш не е лесно.
8
1
 
31
 
! Отговори
Нютона преди 2 години
Каквито повикало, такова отвърнало.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да купя два килограма фалшиви паспорти за ковид!
6
3
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
"Сега разбрахте ли, че не ние сме измислили топлата вода...?"=/=/ Ние я измислихме. Те видяха от нас.
5
2
 
50
 
! Отговори
Нане преди 2 години
За фалшива пЛандемия... Фалшиви сертификати... Евала на Докторите, дет изливат булмача в мивката... Лично аз не бих им платил и лев... 400 лева са 20 бутилки джони... Няма да им ги дам да се веселят на мой гръб...)))
4
2
 
55
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 2 години
"потенциални измамници - хора, които ще се опитат по незаконен път да се сдобият с COVID сертификат и така да имат достъп до обществения живот" Да ни е честито Новото Нормално! Който иска достъп до обществения живот без да се подлага на непрекъснати вредни и неработещи медицински експерименти е измамник! Скоро и при нас! Ако сме съгласни! Ама хайде да не сме!
3
2
 
43
 
! Отговори
Добре дошли преди 2 години
в Новия свят:))
2
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там ли не вярват в "науката"?
1
2
 
44
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Е кой си е помислил че 100 % всички са луди?