Д-р Калъчев: На Омикрон и 1000 единици антитела са му малко

Вариантът ще стане доминиращ тази седмица за София
10 яну 2022 13:00, Анисия Иванова
81

Броят на положителните проби на Омикрон у нас расте прогресивно. Специалистите очакват още в края на тази седмица новият вариант да стане доминиращ в страната. По колко проби правим за установяване на Омикрон?

"В ситуацията на сега започващия пожар няма какво да мерите антителата, слагайте бустерни дози", посочи собственикът на една от най-големите вериги лаборатории у нас д-р Недялко Калъчев в ефира на "България сутрин".

"С предишните варианти на вируса имаше антитела от порядъка на 150 единици, които бяха достатъчни за протекция. Делта качи границата на над 500. На това чудо, което в момента ни залива, и 1000 са му малко", добави Калъчев.

"В момента, извън системата на НЦЗПБ, правим проби, които са по логиката за вътрешна информация. Правим ги два пъти седмично и пускаме по около 48 проби", добави той.

Още по темата

А дали ще има недостиг на антигенни тестове, той изтъкна, че това са били сигнали от Западна Европа и САЩ.

"За ситуацията у нас може би трябва да се пита МЗ - дали има човек, който следи на ниво администрация наличностите на фирмите-доставчици, тъй като много компании се занимават с доставка на такъв тип консумативи", подчерта д-р Недялко Калъчев.

Как може да различим изследванията за Омикрон и за Делта?

"За София е безсмислено да се правят каквито и да е нови тестове. Миналата седмица направихме две различни пускания на проби за Омикрон. В първото участваха проби от цялата страна, резултатът беше нещо от порядъка на 48-50%. Направихме същото нещо с проби само за София - процентът отиде на 78%", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Омикрон ще стане доминиращ в средата на тази седмица за София и в средата на следващата за страната.

"Вече има засечена проба на човек с бустерна доза, който да е заразен с Омикрон. Логиката на бустерната доза работи - хората имат незначителни оплаквания. Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни", подчерта д-р Калъчев.

Според него с доминирането на този силно заразен вариант на вируса няма да остане място за грипа.

"Очаквам скоро броят заразени ученици да доведе до това училищата да преминат отново в онлайн режим", смята Калъчев и добави, че натискът в цялата здравна система е огромен.

Според него засечената комбинация между Омикрон и Делта - Делтакрон, няма особено голямо значение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Вече и лаборантите преди 2 години
впрегнаха в агитацията-значи здраво са я закъсали...Народът ще излезе по-умен от тях,което не е изненадващо;)
70
1
 
2
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
АЙ СТИГА ГЛУПОСТИ БЕ!тия дето вярват в науката да вземат да попитат доктора той къде го изследва това какви методи използва и т.н.доктора е с вид на стар купонджия
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като го гледам, на този "доктор", дето ни подкарва всички да си бодем трета доза, бустер те му трябва - той се е бустеризирал достатъчно с джинче, ракийка и други подобни ваксини...
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т-клетките веднъж са произвели цитокини при преболедуване,втори път при първа игла,трети път при втора!Мозък имаш ли да караш хората да не мислят а да продължават да се ваксинират.Чувал ли си за Т-клетъчна умора?В един момент ще започнат да произвеждат цитокинин в неограничено количество и ставаш на лютеница.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мисля,че е престъпление да убеждаваш хората с високи антитела да се реваксинират през 3 мес.Доктор да казва "Няма значение антителата -ваксинирай се"???.Ужас.Спрете му правата.
66
7
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Пълно безхаберие и непукизъм.Марш в моргата,да видите резултатът от ,,хремата".Някой кара ли ви насила да се ваксинирате?Живейте както искате,оставете и хората с различно от вашето мнение да си живеят живота.Ясно е,че мнението на съседката е по-вярно от на професора.Така е било,така ще бъде.Така е и с хапчетата за високо кръвно,с обезболяващите,с автомобилните гуми,с рецептите за мусака и с какво ли не.Ум царува,ум робува,ум патки пасе.
65
2
 
28
 
! Отговори
S преди 2 години
Некомпетентност в големи дози от този доктор, който трябва да си скъса дипломата и да се откаже от една от най-благородните професии. Срам за цялото съсловие. Бизнесмените в бели престилки изплуват на повърхността.
64
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т-клетките, ще ги направят ако трябва и 2000 та не плаши хората, става въпрос за преболедувалите, за ваксаните не е ясно
63
2
 
30
 
! Отговори
Я за преди 2 години
по сигурно два бустера, че да го изкарате не като лека, ами като сьвсем лека хрема само за 7 дена. Иначе без вакса минава за една седмица, лоша работа,
62
1
 
15
 
! Отговори
Империал Киро лъжата преди 2 години
Дай да си координираме лъжите.
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни", подчерта д-р Калъчев. ----///----- И ще разнасят вируси без ограничения.
60
0
 
12
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
НЕ АНТИТЕЛАТА, А КИЛЪРНИТЕ КЛЕТКИ СА ДОСТА ПО- ВАЖНИ ПРИ БОРБАТА С ИНФЕКЦИИТЕ!!!
59
0
 
18
 
! Отговори
О Шипка преди 2 години
Вдигайте Бустерите- Пълнете ми джоба !!! :))))
58
0
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Да бием тия бустери бе докторе , ама като речем да спрем и ваксината спре да действа , на имунната система са и нужни 3 месеца да се възстанови на 100% . Ко прайм ?
57
2
 
7
 
! Отговори
Пробив в бустера преди 2 години
Спешно трябва да минат всички деца на повече бустерни дози.
56
1
 
20
 
! Отговори
Чудо пробив бустер преди 2 години
Вече има засечена проба на човек с бустерна доза, който да е заразен с Омикрон. Боцайте бустер след бустер и пак заразени и заразни. Кирчо обища падане на мерките след 70% ваксане да ама не и колко още бустери ще искат после?
55
0
 
18
 
! Отговори
Хитър Петър преди 2 години
На чужд гръб и сто тояги са малко.
54
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
МЛАДЕЖКА НАРОДНА ПЕСЕН ОТ 196+ ГОДИНА : ..." ДОКТОРЕ ..ДОКТОРЕЕ... ИСКАМ ДЖАЗОВО ДЕТЕ ... ЩЕ ГО КРЪСТЯ ВАНКАТА ...ЩЕ МУ .... "!!!!!!!!!
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при ваксите не знам как е, може би трябва да си набият бустър, щото на практика нямат имунитет май.
52
1
 
32
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Докторе, с тази нечистоплътна брада как лекуваш хората? Или само печелиш от лабораторията чрез раздухване на психозата?