СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица
13 яну 2022 23:00, Петя Славова
141
СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните
Снимка: БГНЕС

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашният доминиращ щам - Делта, предаде АФП.

Още по темата

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица, и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

„Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани“, каза на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани", добави той.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО. "По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници – и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 г., 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 г.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза той.

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум с подписи за всички! Да се знае кой иска да го лекуват от този и следващите грипове. Ако не иска - да мрре или да си плаща. Бааааа си ииидииииотите сте.
33
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе по 100-200 мррат на ден! Вие слепи ли сте? Някой бил казал, че някой друг, ама след 3-та доза... Катили перверзни сте вие! А като ми дойдете сте по-ниски от тревата! Вервайте ми, вече ще ви лекувам (само вас антиваксърчетата прости) с чайчета, както ви ги предписва Мангъра. Писна ми от ***-оти като вас! Познавам ви вече само като влезете!
32
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания имат х 124 000 нови случая дневно и х 120 умрели. Когато го докарате да имате 1 починал на 1000 болни, тогава се сравнявайте с Испания. Както сега имате х 4- 5000, значи да имате х 5 починали дневно. А в България има х 80 починали . Не схващате ли още, че ваксините правят разликата!
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО да си ***
30
4
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Във държавите с около 90%ваксинирани не мислят така. Налагат нови мерки все по строги въпреки високия процент ваксинация. Болниците им се пълнят с ваксинирани тежко болни. И тук някой ще попита дали всички имат бустер, аз питам кой по ред 4-ти5-ти,или 10-ти.нека да е ясно кои са ваксинирани и кои не, до кой бустер трябва да сме че стана сложно. Оплетоха се като пате в калчища всички, истината не е далече, и не ваксинирани ще до живеем. А после мислете му от сега не утива на добре, успех.
29
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, леле, ужас. Отивам да си сложа три дози още сега. Ще си направя коктейлче от пфайзер, янсен и модерна, както препоръчва и проф. Радостина Александрова - светило в световната медицина.
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена му на мой приятел вчера ми съобщи че мъжат и е починал от тежък инсулт. Човека беше с 2 дози на Файзер. Снощи пих каберне за Бог да прости. Умориха го човека , толкова добър човек трудно се намираше. Всеки ден четеше Библията. Кофти ми е. Как обичаше да си играе с децата ми. Как им се радваше все едно са негови.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малийййй, колко старателен дежурен по сайт! *** нема да ти плащат дълго...
26
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен.27......Знае ли човек къде ще бъде тогава,м?Ти знаеш ли?
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия с ваксите от страх да не им се пръсне сърцето, няма да могат ТЕ да правят секс. Ще могат да правят секс С тях. Като пасивни. Новото нормално.
24
6
 
9
 
! Отговори
Конспиратор - водач! преди 2 години
Сега Бил Гейтс вече знае как правите туршия и как гоните прасето в *** си! Ужас! Това е секретно!
23
5
 
21
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Спокойно, ваксинираните ще умират в малко по-далечен план, след поредната месечна бустерна доза 10-40
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щирлиц, Ама ти нали ще си на диванчето :)))))))))))))))))))))))))))))))))
21
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО (Бил Гейтс, Безос, Шваб, Ротшилд и кой ли още не) имат цел да набоцкат 70% от населението на Земята с цел редуциране до 2 милиарда. 70% от 7 милиарда са 5 милиарда и оставаме 2 милиарда. Ако си ваксинирайте децата няма да имате внуци. Киро и той го каза "Сертификата ще падне като достигнем 70% ваксинирани". Няма да му стане номера GAME OVER Pendejo.
20
5
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Опасен е,и още как.Ще стане по-опасен,когато по улиците изникнат барикади.
19
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само си помислете ако 70 процента от планетата има репродуктивни проблеми следващите 25-30 години, с колко ще намалее популацията слад 50-70 години. Нека математическите Врачове да пресметнат. Да включат като ТАРГЕТ набучените 5 годишни и да кажем че в развитите държави успеят да увредят 70% от децата от години нагоре. Целта им за намаляване на населението е перфектно изпълнена. Част от младите ще починат от проблеми със сърцето още преди да имат деца. Картинката е весела.
18
5
 
19
 
! Отговори
ВАКСИНАТА! преди 2 години
Съдържам чип! После ще можете да правите секс само, ако ми пратите СМС за 10 лева (към днешна дата), За да ви пратя код да си активирате корнишончето!
17
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около себе си нямам ваксинирани хора които да са починали, но за съжаление не васинирани си отидоха. Който лично не се е сблъскал не го разбира или този който не се интересува от другите. Гледката в ковид отделение е най показателна за какво става дума.
16
7
 
23
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Страхливите да бягат веднага да получат бустер доза с поредното количество вреден алуминий, за да помогнат на вируса по-бързо да се разпространява и да мутира до супер вирус с висока смъртност
15
4
 
21
 
! Отговори
мда преди 2 години
Аз досега 2 години с ковид щам не съм се срещал. Това е виртуален вирус, само в медиите.