МЗ иска становище за поставянето на четвърта доза срещу COVID

То е поискано от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката
15 юни 2022 21:08, Йоана Цонева
26
МЗ иска становище за поставянето на четвърта доза срещу COVID
Снимка: БГНЕС

На 28 април тази година Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата направиха съвместно изявление за възможността да се приложи четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г. поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването. До настоящия момент цитираната възможност за прилагане на четвърта доза иРНК ваксина не е включена в кратките характеристики на ваксините, които са одобрени за употреба в ЕС. Това се чете в съобщение на Министерството на здравеопазването.

Тъй като съгласно националното законодателство ваксините срещу COVID-19 се прилагат в съответствие с одобрените от Европейската агенция по лекарствата кратки характеристики на всеки продукт, е поискано становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19, както и относно рисковите групи от населението, за които да бъде осигурена такава възможност.

От здравното министерство посочват, че при положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 и ще бъдат определени рисковите групи, а информацията ще бъде публикувана на електронната страница на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/.

Ваксини срещу COVID-19 се поставят както в кабинетите на общопрактикуващите лекари в страната, в кабинетите на 28-те регионални здравни инспекции, така и в пунктове на ЛЗ, обявени на страниците на съответната РЗИ по области.

Повече информация за ваксините срещу COVID-19 и ваксинацията можете да намерите на сайта: https://plusmen.bg/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едуард Дауд 7.06.22 "това е нещо, което никога не сме виждали в историята на нашата страна и в историята на света. Имаме продукт (Ковид19 Ваксини), който е толкова измамен и толкова смъртоносен от обективна гледна точка че дори ако не ви убива веднага, то дългосрочните последици от това въздействие върху здравето все още не ги знаем. Изглежда мрачно. Това ще бъде с нас в продължение на десетилетия. Това ще промени света....
19
2
 
32
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Ето ви становище - ***! Какво е това което за две години четири пъти си го инжектираш, и накрая пак се разболяваш от болестта? АМИ НЕ Е ВАКСИНА!
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марионетките се правят, че не знаят отговора, затова питат. Ще кажат, ето, така ни нареждат. И овцете ще слушат.
17
0
 
33
 
! Отговори
Европейският център преди 1 година
Уважаемо МЗ, запитването е риторично. Ковид зомбитата, както сме ви инструктирали преди, трябва да се дупчат без колебание до пълното им ликвидиране.
16
0
 
23
 
! Отговори
Тия преди 1 година
продължават да ни мислят за де.би.ли., сякаш не можем да анализираме факти - в най-нахаканите държави се увеличават болните, докато при нас са нищожна бройка. Четири гьостерици не искаш ли, ...................долна.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат ваксини за изразходване до 2023 г. Толкова ли не могат да ги изсипят в мивката.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Различаваме се от стадото по това, че имаме думата за действията и превенциите за ЛИЧНОТО си здраве и никой не може да ни задължи! Сербезова ще лежи в сливенския.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз за сега водя статистистика ако след 20та доза всички тестери са живи може и да си сложа евентуално
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли надуха тромпетите за преваксинация. Грандиозна финансова далавера се оказаха ковид ваксините
11
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ха. Видяха,че маймунската шарка не става за пандемия и масова имунизация и айде на бустерите. Сербезове и без това скоро няма да си министър, не са мъчи с тия препоръки.
10
1
 
25
 
! Отговори
МЗ преди 1 година
После 5 та , 6 та и т.н. Да изразходваме , че много сме накупили .
9
1
 
24
 
! Отговори
5G преди 1 година
Пак ще пускат скоро антените на 60GHz
8
1
 
30
 
! Отговори
Пак повтарям преди 1 година
По-сигурно средство срещу фалшиви вируси от къртенето на пейките НЯМА!
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не си помисли някой, че са ни оставили? Сега подгряват публиката да сме готови, че на есен ваксинки и за маймунска шарка ще има.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчу трииглений, трипъл буст ваксаджията изказа ли мнение за поредната доза серум на вечността? Или пак джвака тръбата в правителствена.
5
1
 
39
 
! Отговори
недоразбрала преди 1 година
Четвърта доза срещу каквоооо?!
4
1
 
52
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Общо взето всички познати, които се положиха на експерименталната терапия боледуват по-лесно и по-тежко от какво ли не, защото тия ваксини скапват имунната система!
3
1
 
36
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
А МЗ искат ли да бъдат разчленени?
2
2
 
62
 
! Отговори
Stalinista преди 1 година
Явно войната свършва и започва старата биологична война
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще чакам 18-тата с нетърпение.