Доц. Кунчев: България вече навлезе в нова COVID вълна

Той призова здравните власти да вземат мерки
8 юли 2022 09:24, Петя Славова
80
Доц. Кунчев: България вече навлезе в нова COVID вълна
Снимка: БГНЕС

Въпреки топлото време се наблюдава скок на регистрираните случаи с коронавирус в страната. В момента ги няма и безплатните тестове, така че малко хора дават пари за тестове, а безплатните вече ги няма. Затова и експерти вярват, че заразяването е на по-високи нива.

"Очевидно започна вълната. Има значителен процент скрита заболеваемост. Здравните власти трябва да вземат мерки за разпространението на коронавируса сега, за да не се стигне отново до препълнени болници. Това каза пред Нова тв доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Още по темата

По думите му е важно тестването да стане по-достъпно за да имат властите по-добър надзор над процента заболели.

"Апелирам Здравната осигурителна каса също да прояви разбиране и да позволи на личните лекари да правят тестове. Новозаразените са поне 4-5 пъти над официалната бройка. Виждате какво става във Франция, Гърция. Очаква се, че в средата и края на август да достигнем максимални стойности на заразените за тази вълна", допълни Кунчев.

По думите му засега вирусът протича по-леко отпреди, но и ние сме в началото на вълната, докато в други страни като Гърция и Франция случаите са много повече. По негова прогноза в средата или в края на август ще има най-много новозаразени.

"Мерките трябва да се заемат, за да не напълним пак болниците", допълни лекарят. Той обясни, че в момента са много по-малко интензивните легла, както и персоналът, който обслужва болните, защото няма COVID отделения.

"Фактът, че ЕК удължи срока на зелените сертификати с още една година обаче, показва, че и те са притеснени. Строги мерки засега не се налагат", каза още доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терорист
2
7
 
44
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Да Кунчо, ама никой вече не е впечатлен, а СЗО на което лакействаш никой вече не му вярва...
1
8
 
44
 
! Отговори
da преди 1 година
Това което се случва в Гърция и Франция не ни касае, защото там си берат плодовете на локдауните и хиперваксинаьията