Лекар: Ако COVID ваксината сe одобри за деца, е добре да се имунизират

Симптоматиката на летните вируси прилича и на тази при COVID-19
17 юли 2022 15:16, Петя Славова
101
Лекар: Ако COVID ваксината сe одобри за деца, е добре да се имунизират
Снимка: БГНЕС

Увеличават се случаите на новозаразени с коронавирус в страната, а ваксинацията у нас е слаба. "Ако COVID ваксината за деца бъде одобрена от всички международни здравни организации иинституции - е препоръчително тя да се поставя и на най-малките", коментира пред Нова тв д-р Геновева Тачева, зам.-директорът на СБАЛ по детски болести "Ив. Митев".

"За инфекциозните болести е характерна сезонността. Това, което наблюдаваме този сезон е едно стомашно неразположение, което може да е със или без диария, повишена температура, хрема и нерядко кашлица. Лечението често е симптоматрично и бързо отминава", подчерта тя.

Още по темата

По думите й тази симптоматика прилича много на тази при COVID-19. "Наблюдаваме увеличчаванена броя на децата, преминаващи за преглед през последните 14 дни. Но без тест летните вируси не могат да бъдат различени от COVID-19 инфекцията. За щастие не се налага често хоспитализация".

Според разпоредбите на Министерство на здравеопазването в болницата има изолатор за приемане на деца с COVID-19. "В готовност сме да разкрием и повече легла. Но към момента заетостта на педиатричните легла в инфекциозна болница не е голяма, но ние сме в готовност".

Тя коментира и случаите на инсулти при децата. "Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се случат са доста различни от тези, които причиняват инсулти при възрастните. Например инфекциозни заболявания, грип, варицела, бактериална инфекция на централната нервна система – могат да се усложнят и да причинят  инсулти".

Според нея й родителите могат да следят за симптоми. "Обикновено тези симптоми се развиват прогресиращо в рамките на часове. Наблюдава се хемипареза – слабост, липса на двигателна активност в едната половина на тялото. Говорът е нарушен – става неясен, размазан, в някои случаи дори напълно се губи. Всички тези симптоми трябва да алармират и да накарат родителите да потърсят лекарска помощ". Д-р Тачева обаче подчерта изрично, че инсултите при децата са изключително редки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
26
 
! Отговори
Bulexit преди 1 година
Ваксинирайте малцинството първо . Да видим сценария от Заразно зло
45
4
 
27
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Инсултите при деца били редки? Да, редки са, но обичаните колеги ще се погрижат да се промени това, ваксинирайте и най-малките!
44
8
 
2
 
! Отговори
лонг поствакс ковид преди 1 година
https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1844677/v1 - spike протеина от ваксинацията изглежда е "основен фактор" за симптоми, подобни на тези на Long Covid след ваксинация, и освен това, spike протеинът "сам по себе си, доставен чрез ваксинация, може да предизвика подобни патологични характеристики", той може да е "основен фактор" за симптомите на Long Covid и след инфекция, също да е причинен от spike протеина от ваксината, а не от инфекцията.
43
4
 
17
 
! Отговори
Кой преди 1 година
ще я одобри и защо, по дяволите трябва да му се вярва?!?
42
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не могат да бъдат думи на лекари а са на ковид фашисти. Рано или късно всички ще отговаряте .
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя форум го ползвам от както идола ти нападна Украйна - ***.
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да си ваксинирам детето с тази "ваксина".
39
2
 
13
 
! Отговори
Омикрон преди 1 година
Увеличаване на случаите на SARS-CoV2, хоспитализациите и смъртните случаи сред ваксинираното население по време на вълната от варианти Omicron (B.1.1.529) в Обединенот кралство Предпечатна научна статия https://doi.org/10.1101/2022.06.28.22276926 "Не се забелязва ефективност на ваксината сред населението на 18 или повече години, ваксинирано с трета доза, от началото на скока на варианта Omicron."
38
3
 
22
 
! Отговори
СветовнатаЗаразнаОрг преди 1 година
ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дреме ми" дали ще се ваксинираш, това е личен избор.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа, разбирам защо вчера по ЕвронюзБГ имаше едночасова програма за инсулта при децата.
35
3
 
18
 
! Отговори
СветовнатаЗаразнаОрг преди 1 година
ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-новото проучване от Катар показва, че неваксинираните са направили мъдър избор, който - при условие че са преживели първоначалната инфекция, какъвто е случаят с почти всички от тях - ще продължи да ги предпазва и през следващите години. https://medrxiv.org/content/10.1101/2022.07.06.22277306v1.full-text
33
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял свят се ваксва, даже в любимата на антиваксърите Русия се ваксват НО само у нас имаме русофили и антиваксъри учени и лекари дето ще ни научат за световния заговор, стерилност, чипиране, метал ще се лепи по вакснатите, ще измираме и т.н. Добре че имаме такива умове да ни отворят очите.
32
5
 
33
 
! Отговори
Хаххахахаха преди 1 година
Най-добре е да имунизираме лекаря казал това!
31
4
 
32
 
! Отговори
Док преди 1 година
Така, значи тази дофторка ни убеждава да ваксиниране децата си срещу болест, която децата преминават за ден-два почти без реакция(не можеш да разбереш че са болни), болест която в България има 2-3 смъртни случая за цялата пандемия(които са доста подозрителни) и за това да им сложим ваксина с неясен състав, която не помага, но тепърва вече откриваме колко вреди. Е, по коментарите разбирам, че няма да мине, ама на дофтори като тая трябва един ден да им се потърси сметка за деянията.
30
5
 
19
 
! Отговори
Щозалекаристевиебе преди 1 година
Човешкото тяло има естествена защита срещу животински вируси, но Ковид19 е създаден в лаборатория, така че най-доброто средство срещу него е не ваксината, а подсилване на имунната система , както и бързо прочистване и лечение на белите дробове (не с антибиотици) ! Не слугувайте на световната фармацевтичнамафия, а на истината и на здравето на хората !
29
3
 
23
 
! Отговори
ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР преди 1 година
ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !
28
5
 
35
 
! Отговори
Силиций преди 1 година
Ако влезете в болницата, всеки ден ще ви прявят тестове, докато не ви изкарат положителен. След това ще ви изместят в ковид отделение и ще ви убият, срещу заплащане, от СЗО, по протоколите на СЗО, ритуално, гадно и безскрупулно!
27
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалено много са негативните ефекти след заразяване с коронавируса. Пазете децата!