Лекар: Ако COVID ваксината сe одобри за деца, е добре да се имунизират

Симптоматиката на летните вируси прилича и на тази при COVID-19
17 юли 2022 15:16, Петя Славова
101
Лекар: Ако COVID ваксината сe одобри за деца, е добре да се имунизират
Снимка: БГНЕС

Увеличават се случаите на новозаразени с коронавирус в страната, а ваксинацията у нас е слаба. "Ако COVID ваксината за деца бъде одобрена от всички международни здравни организации иинституции - е препоръчително тя да се поставя и на най-малките", коментира пред Нова тв д-р Геновева Тачева, зам.-директорът на СБАЛ по детски болести "Ив. Митев".

"За инфекциозните болести е характерна сезонността. Това, което наблюдаваме този сезон е едно стомашно неразположение, което може да е със или без диария, повишена температура, хрема и нерядко кашлица. Лечението често е симптоматрично и бързо отминава", подчерта тя.

Още по темата

По думите й тази симптоматика прилича много на тази при COVID-19. "Наблюдаваме увеличчаванена броя на децата, преминаващи за преглед през последните 14 дни. Но без тест летните вируси не могат да бъдат различени от COVID-19 инфекцията. За щастие не се налага често хоспитализация".

Според разпоредбите на Министерство на здравеопазването в болницата има изолатор за приемане на деца с COVID-19. "В готовност сме да разкрием и повече легла. Но към момента заетостта на педиатричните легла в инфекциозна болница не е голяма, но ние сме в готовност".

Тя коментира и случаите на инсулти при децата. "Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се случат са доста различни от тези, които причиняват инсулти при възрастните. Например инфекциозни заболявания, грип, варицела, бактериална инфекция на централната нервна система – могат да се усложнят и да причинят  инсулти".

Според нея й родителите могат да следят за симптоми. "Обикновено тези симптоми се развиват прогресиращо в рамките на часове. Наблюдава се хемипареза – слабост, липса на двигателна активност в едната половина на тялото. Говорът е нарушен – става неясен, размазан, в някои случаи дори напълно се губи. Всички тези симптоми трябва да алармират и да накарат родителите да потърсят лекарска помощ". Д-р Тачева обаче подчерта изрично, че инсултите при децата са изключително редки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
34
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
"Симптоматиката на летните вируси прилича и на тази при COVID-19" Тотално падение и безсрамни лъжи. Добре е, че българите сме по умни от западняците. Всеки който се лови на тези елементарни манипулации, не заслужава да живее. Интересно е, че най мaлoyмнитe нации са католическите, сигурно е заради сектата на папа латин.
25
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи вече ще ваксинираме децата против разстройство с ваксина срещу Ковид ? И това го казва лекар ?
24
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е вярно, че коронавируса прави хората стерилни, както казаха още през 2020 година, по-добре и децата да се ваксинират
23
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо аз не те имунизирам, дофторе, мислиш ли, че ще разбия здравето на детето ми А.
22
0
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Много истински ама тея преди 1990г. когато нямаше ГМО, но пък си имаше тиомерсал.
21
8
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Аз си имам, аре сега ти чупка. Истината боли.
20
6
 
28
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Глупости! Бебешките и детски ваксини от онова време, които са задължителни, са истински, а за Ковид не е ваксина, а неясна субстанция и тя по-скоро може да те направи стерилен.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тази ковид ваксина няма полза - то се видя.
18
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре пък и вие ко толкоз ревете, ако ваксинирали децата ко ще стане? Нищо! Вие ако сте си ги ваксинирали с детските ваксини от календара вече е късно и без това. Да бяхте чели листовките преди да си набучкате бебето. Та с ковид ваксина или без, биологичната бомба в детето ви е заложена. Сериозно казвам, прочетете листовките и ако искате трескайте минуси, все ми е тая. Вижте статистиките колко ялови млади хора до 30г. има и после съдете.
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и разбира се инсултите при децата са от всичко друго само не и от отроните бъркочи.Ама разбира се те спасяват животи само.Нищо че инсултите при децата скочили 100 пъти последната година всичко е съвпадение
16
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето дете няма да се ваксинира против ковид
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психология на гетото. Ген, съдба... Дори не заслужавате да ви четем.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ще е добре тия лакърдии да ги разправяш от затвора. Жалко, че държавата ти е дала образование да убиваш хора и по-лошо то деца.
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакъв ПЛАТЕН ***, който няма деца го сложили да дава"акъл" да си бодем децата. И да слага минуси.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да бодат всички новородени още при раждането. Да не забравят и да демонтират пейките в парковете и пак да направят КПП-та. Чудо! И пак да сложат Бай Ботокс за здравен министър, че ми липсват контейнерите за ваксиниране, дето приличаха на сборен пункт за клошове.
11
3
 
33
 
! Отговори
Ветеринаря преди 1 година
Тия препарати не са за имунизиране, а за стерилизиране!
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора, хората с нормална интелигентност, много добре осъзнават че нещо, което не създава имунитет, не може и не трябва да бъде наричано "имунизиране" и да се лъжат и заблуждават хората по този начин! И също нормалните хора знаят че когато целенасочено те лъжат, не е за твое добро! ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА ОТ КАСАПИТЕ!
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя коментира и случаите на инсулти при децата. "Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се случат са доста различни от тези, които причиняват инсулти при възрастните. Например инфекциозни заболявания, грип, варицела, бактериална инфекция на централната нервна система могат да се усложнят и да причинят инсулти". ЗАБРАВИ ДА СПОМЕНЕШ ЕДИН ПРИЧИНИТЕЛ!!!! Инжектирането с експериментални препарати, които ДОКАЗАНО И ПРОВЕРЕНО СЪЗДАВАТ СЪСИРЕЦИ!!! Как така го забрави точно това бе ДОКТОР
8
5
 
31
 
! Отговори
Айде бе преди 1 година
"Нормалните" имунизирали децата си? Ти да видиш... И колко пъти сте склонен / склонна да имунизирате децата си? Само не ми казвайте КОЛКОТО Е НЕОБХОДИМО, че няма да ви повярвам. :)
7
2
 
42
 
! Отговори
Д-р Пръц преди 1 година
"Имунизиране" ли му викате на това?!?! В агенцията по лекарствата тези препарати никъде не се наричат "ваксини"!